.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Društvo / Zdravlje

Higijena za alergiju važna koliko i lekovi

04.09.2018.

Previše kiše za jedno leto doprinelo je tome da cvetanje ambrozije malo kasni, kao i da je do sada bilo manje pogođenih alergijom nego inače. Međutim, prva u potpunosti sunčana nedelja donela je sa sobom epidemiju alergije. Ambrozija je prisutna u proseku 93 dana godišnje, a kopriva čak 145 dana.

.

Ipak, ambrozija je znatno opasnija zbog visokog alergenog potencijala koje njeno zrno ima i može izazvati ozbiljne komplikacije hroničnim bolesnicima.

Sezona cvetanja ambrozije je u punom jeku i trajaće sve do kraja oktobra, a studentkinja Biljana Savić se sa polenom ambrozije bori godinama. Ove sezone oseća nešto blaže simptome, ali napominje da je već pronašla način kako da svoje telo pripremi za sezonu alergije.

"Već s proleća počinjem da jačam imunitet. Unosim više vitamina, voća i povrća i svega što mislim da je dobro za jačanje imuniteta. Koristila sam i lekove, ali oni su mi samo ublažili simptome alergije. Ove godine mi se čini da je alergija malo popustila, ali još uvek osećam svrab u očima, ušima, imam čestu kijavicu", kaže Biljana.

Doktorka Zorana Njego ima još nekoliko saveta kako se ozbiljno boriti protiv efekata alergije.

"Potrebno je što češće pranje kose, umivanje, što češće istresanje garderobe, zatvaranje prostorija u popodnevnim satima, kao i automobilima, naročito za osobe koje imaju jaču alergiju. To se odnosi i na one koji tek počinju da osećaju simptome, poput suzenja očiju i curenja nosa, konjuktivitisa ili laringitisa. Ono što se ređe događa je i da alergija na ambroziju i neke druge korove može da izazove i stomačne tegobe. U svakom slučaju, ako osetitie nešto od ovoga, javite se lekaru", kaže sagovornica O radija.

ambrozija2 jpg

Polenska alergija može ozbiljno da zakomplikuje život ljudima sa osetljivim disajnim putevima. Do sada su zabeležene ozbiljne opstrukcije pluća, komplikacije sa astmom i drugim oboljenjima, a doktorka Njego kaže da bi hronični bolesnici u periodu cvetanja ambrozije morali da se sklone negde gde ova biljka nije toliko dominantna.

"Osobe koje imaju astmatične napade, treba u ovom periodu da uzimaju godišnje odmore, da se dislociraju odavde, ako mogu u neka druga mesta, gde ambrozije nema u ovolikoj količini. Time mogu da se izbegnu ozbiljnije komplikacije. Ostali, koji nisu hronični bolesnici, nalet ambrozije doživljavaju značajno lakše, ali i oni sebi mogu pomoći jačanjem imuniteta, a to bi trebalo raditi znatno pre sezone cvetanja", kaže doktorka Njego. 

ambrozija3 jpg

Ne bore se s ambrozijom samo građani i lekari. JKP "Gradsko zelenilo" u Novom Sadu saopštilo je da je akcija suzbijanja ambrozije u punom jeku. Ovaj korov je istrebljen do sada sa oko 50 odsto površina, a ostatak bi trebalo da bude eliminisan u narednih mesec dana. Najviše najviše posla ima na prostoru urbanih celina, Šangaju, Pejićevim salašima, Klisi, Adicama, Novom naselju i duž nasipa oko Kanala Dunav-Tisa-Dunav.

I ove godine ozbiljan problem je ambrozija koja se nalazi na privatnim parcelama, a vlasnici je uprkos zakonskoj obavezi nisu uklonili. Zbog toga na teren izlazi i komunalna policija. I pored svih tih mera čini se da bitka sa alergijama traje nesmanjenom žestinom u odnosu na minule sezone.

P. K.

.
Promenljivo vreme dovodi do čestih prehlada, a kako ne bismo zaboravljali na terapiju, postoji aplikacija koja će nas podsetiti…
.
Desetog oktobra obeležen je Dan mentalnog zdravlja. Tog dana podsetili smo se podatka da u Srbiji godišnje oko 1.500 osoba digne…
.
Sagorevanje ili burn out je maskirani poremećaj, razvija se postepeno, kao kuvanje u mlakoj vodi. To je posledica sistematskog nasilja…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?