...
TRENUTNO18:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Društvo / Zdravlje

Higijena za alergiju važna koliko i lekovi

04.09.2018.

Previše kiše za jedno leto doprinelo je tome da cvetanje ambrozije malo kasni, kao i da je do sada bilo manje pogođenih alergijom nego inače. Međutim, prva u potpunosti sunčana nedelja donela je sa sobom epidemiju alergije. Ambrozija je prisutna u proseku 93 dana godišnje, a kopriva čak 145 dana.

.

Ipak, ambrozija je znatno opasnija zbog visokog alergenog potencijala koje njeno zrno ima i može izazvati ozbiljne komplikacije hroničnim bolesnicima.

Sezona cvetanja ambrozije je u punom jeku i trajaće sve do kraja oktobra, a studentkinja Biljana Savić se sa polenom ambrozije bori godinama. Ove sezone oseća nešto blaže simptome, ali napominje da je već pronašla način kako da svoje telo pripremi za sezonu alergije.

"Već s proleća počinjem da jačam imunitet. Unosim više vitamina, voća i povrća i svega što mislim da je dobro za jačanje imuniteta. Koristila sam i lekove, ali oni su mi samo ublažili simptome alergije. Ove godine mi se čini da je alergija malo popustila, ali još uvek osećam svrab u očima, ušima, imam čestu kijavicu", kaže Biljana.

Doktorka Zorana Njego ima još nekoliko saveta kako se ozbiljno boriti protiv efekata alergije.

"Potrebno je što češće pranje kose, umivanje, što češće istresanje garderobe, zatvaranje prostorija u popodnevnim satima, kao i automobilima, naročito za osobe koje imaju jaču alergiju. To se odnosi i na one koji tek počinju da osećaju simptome, poput suzenja očiju i curenja nosa, konjuktivitisa ili laringitisa. Ono što se ređe događa je i da alergija na ambroziju i neke druge korove može da izazove i stomačne tegobe. U svakom slučaju, ako osetitie nešto od ovoga, javite se lekaru", kaže sagovornica O radija.

ambrozija2 jpg

Polenska alergija može ozbiljno da zakomplikuje život ljudima sa osetljivim disajnim putevima. Do sada su zabeležene ozbiljne opstrukcije pluća, komplikacije sa astmom i drugim oboljenjima, a doktorka Njego kaže da bi hronični bolesnici u periodu cvetanja ambrozije morali da se sklone negde gde ova biljka nije toliko dominantna.

"Osobe koje imaju astmatične napade, treba u ovom periodu da uzimaju godišnje odmore, da se dislociraju odavde, ako mogu u neka druga mesta, gde ambrozije nema u ovolikoj količini. Time mogu da se izbegnu ozbiljnije komplikacije. Ostali, koji nisu hronični bolesnici, nalet ambrozije doživljavaju značajno lakše, ali i oni sebi mogu pomoći jačanjem imuniteta, a to bi trebalo raditi znatno pre sezone cvetanja", kaže doktorka Njego. 

ambrozija3 jpg

Ne bore se s ambrozijom samo građani i lekari. JKP "Gradsko zelenilo" u Novom Sadu saopštilo je da je akcija suzbijanja ambrozije u punom jeku. Ovaj korov je istrebljen do sada sa oko 50 odsto površina, a ostatak bi trebalo da bude eliminisan u narednih mesec dana. Najviše najviše posla ima na prostoru urbanih celina, Šangaju, Pejićevim salašima, Klisi, Adicama, Novom naselju i duž nasipa oko Kanala Dunav-Tisa-Dunav.

I ove godine ozbiljan problem je ambrozija koja se nalazi na privatnim parcelama, a vlasnici je uprkos zakonskoj obavezi nisu uklonili. Zbog toga na teren izlazi i komunalna policija. I pored svih tih mera čini se da bitka sa alergijama traje nesmanjenom žestinom u odnosu na minule sezone.

P. K.

Možda te još zanima:

.

Muzikom se procesuiraju emocije

Deveti TAKT Fest se završio proteklog vikenda, a pobednik je Filip Marić. Iako je u takmičarski deo prošao sa pesmom…

.

TikTok kao simbol globalnog rata

Ako ste se rodili nakon 1995. godine, čestitamo, vi ste generacija Z. Politički ste angažovani i osvešćeni, ali samo na…

.

Gravy Tune: Kreativni zaokret

Gravy Tune је novosadski bend koji svira već dugo godina, negujući pravi rokenrol. Svoj autorski rad predstavili su publici kroz…

.

Minimalac nedovoljan za izdržavanje studenta

Minimalc u Srbiji iznosi nešto više od 30.000 dinara. Iako se najavljuje njegovo povećanje za nekoliko hiljada, ova cifra jedva…

.

Šarene pilule za lilule

Do sada ste antibiotike samostalno prepisivali. Od sada nema greške. Naučnici sa Državnog univerziteta u Tjumenu, zajedno sa kolegama iz drugih…

.

Za kajakaška takmičenja priprema se cele godine

Novosadski srednjoškolac Mihajlo Petović (16) na nedavnom prvenstvu Srbije u kajaku jednosedu osvojio je srebrnu medalju u trci na 1.000…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo