...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

Završen drugi dan PDP konferencije

05.09.2015.

Drugi dan PDP konferencije prošao je u znaku ekoloških principa stvaranja i fotografije. Glavni predavač bio je Majkl Bouring koji je naglasio da uvek fali fotografa koji su jedinstveni u svom radu.

.

PDP konferencija počela je dvema radionicama u SKC Fabrici. Dok je jedna grupa učesnika učila kako da pravi koncepte i nacrte za video igre uz pomoć Antonia Maletin i Nemanje Bubalo iz EIPIX-a, druga je sa Letom Sobierajski radila na idejama za redi-mejdove koje će kasnije koristiti u svojim autoportretima, a materijal koji im je obezbeđen je u potpunosti išao uz LoFiHi temu konferencije, jer su u pitanju bili obični predmeti koji se mogu pronaći za malo novca u bilo kojoj prodavnici (slamčice, toalet papir, sunđeri...).

6 jpg

Paralelno su se u Quarteru dešavale još dve radionice, Vokovizuel Marine Milanović i organizacije Liceulice koja pruža direktnu podršku marginalizovanim grupama, sa ciljem njihove veće ekonomske, kulturne i socijalne uključenosti. Vokovizuel je specifična tehnika spajanja reči u vizuelne celine, a polaznici radionice su imali priliku da rade na pisaćim mašinama.

Uprkos velikom broju uličnih svirača u Novom Sadu, gradske vlasti i dalje nisu regulisale zakon o uličnom performansu. Na današnjoj panel diskusiji u okviru PDP konferencije, pričalo se upravo o regulisanju uličnog izvođenja kulturnog, umetničkog i zabavnog programa. Organizatori su ugostili Veru Boskovsku iz Yu kongresen centra Aleksandar Makedonski u Skoplju, uličnog zabavljača i svirača iz Zagreba Davora Peršića, direktorku beogradskog festivala Vreva Virdžiniju Djeković, i francuskog klovna i pantomimičara Žana Meninga.

 3 jpg

Panelisti su se složili da ulica jeste javno dobro i kao takvo treba da bude građanima na raspolaganju. Virdžinija Djeković je ispričala kako je u Beogradu regulacija uspostavljena, ali da su za to zaslužni građani.

"Grad Beograd je stvarno otvoren za sve predloge. Trenutno funkcionišemo tako da je uličnim sviračima potrebna dozvola, ali kada je dobijete onda možete bez problema da izvodite svoju umetnost na ulici. Trebalo je godinu dana i mnogo potpisanih peticija i pritisaka na vlast da se ovaj sistem uspostavi", zaključila je Virdžinija.

Ipak jedan od retkih, i može se reći jedinstvenih slučajeva jeste Makedonija. Grad Skoplje svojim uličnim sviračima pruža redovne plate tokom cele godine. Kako naša sagovornica Vera Boskovski kaže u Skoplju festival uličnih svirača traje tokom cele godine.

"Naš grad je pre pet godina napravio projekat Ulični muzičari i artisti, a budžet tog programa je blizu 75 hiljada evra. Naši performeri imaju redovna primanja koja su u visini prosečne plate u Makedoniji ", rekla je Vera i dodala da uprkos tome Skoplje ima problem sa premalim brojem uličnih umetnika.

2 jpg

Na panelu je prisustvovalo nekoliko nezadovoljnih novosadskih uličnih svirača, i kako sami kažu retke su prilike kad se o ovome priča, ali ipak ovi dani su posebni za njih jer je u toku Festival Uličnih svirača.

Nakon toga usledilo je predavanje fotografa Majkla Bouringa koji već deset godina radi na našim prostorima, i kako on sam kaže pokušava koristi društvene mreže na malo drugačiji i specifičniji način. Majkl je, osim što je učestvovao kao predavač na konferenciji, bio i član žirija fotografskog konkursa. Iako se bavi street fotografijom, rekao nam je da nije nikada razmišljao o njenoj važnosti u svetu danas.

"Mislim da je manje bitna nego ranije, jer sada svako može da se bavi fotografijom, znate? Ali sa druge strane, mislim da nije u potpunosti izgubila na značaju, samo uvek fali fotografa koji su jedinstveni u svom radu", podvukao je Majkl.

7 png

Jedno od predavanja u sklopu PDP konferencije bilo je i Cash for trash estetika. Naime radi se o primeni rekonstrukcije u modernom grafičkom i dizajnu enterijera. Tijana i Mila Popović su grafički dizajneri koji pokušavaju da stvaraju nove unikatne predmete od starog materijala.

Dve sestre su idejni tvorci brenda Cash for trash koji je nastao davne 2006. godine. Prvom kolekcijom kojom su se predstavile želele da skrenu pažnju na eko stranu mode, a nakon toga su se sasvim slučajno preorijentisale pa su počele da se bave dizajnom nameštaja i enterijera.

8 png

Takođe, premijerno je predstavljen novi kulturni centar za mlade, Dom B-612, koji je ovog puta poslužio kao izložbeni prostor za izlaganje radova koji su se pokazali kao najbolji sa PDP konkursa street fotografije, plakata i scenskog dizajna, ali i za samostalnu izložbu novosadskog fotografa Aleksandra Ramadanovića koji je prezentovao seriju fotografija iz Njujorka.

Sofija Balać

Lea Kotlica

Možda te još zanima:

.

Zanimljive radionice u okviru PDP konferencije

PDP konferencija će i ove godine organizovati radionice koje će se održavati u KC Labu, od 10. do 18. oktobra. Svi učesnici…

.

Predavanja na PDP konferenciji dostupna onlajn

Ovogodišnje izdanje PDP konferencije (Print, Design, Photography) biće održano od 16. do 18. oktobra u Novom Sadu u potpuno drugačijem…

.

Konkurs PDP konferencije za izložbu grafičkih radova

Organizatori PDP konferencije pozvali su dizajnere, ilustratore i druge vizuelne stvaraoce da se prijave na konkurs grafičkih radova na temu…

.

Ljubavi nikad nije previše

U okviru nedavne PDP konferencije, gost Novog Sada bio je samouki muralista iz Kanade Ben Džonston. Za Oradio je govorio…

.

PDP konferencija uz dizajn i vizuelnu umetnost

Jedanaesto izdanje PDP konferencije biće održano od 10. do 13. oktobra u Kulturoj stanici Svilara u Novom Sadu. Ove godine…

.

Otvoren konkurs za PDP konferenciju

Ovogodišnje izdanje PDP konferencije biće održano od 10. do 13. oktobra u Kulturnoj stanici Svilara. Organizatori pozivaju dizajnere, ilustratore, fotografe…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo