Društvo
Tradicija čaja na kineski način
Kada je reč o samoj kulturi čaja, njene pripreme, iz Konfucijevog instituta kažu da žele da senzibilišu sve one koji čaj piju samo kad su bolesni, a u kineskoj tradiciji iza svakog ukusa stoji neka priča i može da se uživa u žutom, belom ili zelenom čaju.
Interesantna i nesvakidašnja izložba slika „Kineska kultura čaja“ sinoć je priređena u skromnim prostorijama Poliglotskog ćošeta. Prostorije Ćošeta nisu bile dovoljno velike da prime izuzetan broj zainteresovanih građana za ovaj kultni deo kineske tradicije kao što je čaj.
Pripremanje čaja u kineskoj kulturi predstavlja poseban čin, a demonstracija kuvanja ovog toplog napitka različitih ukusa privukao je pažnju svih generacija, koji su pored gledanja kako se čaj priprema imali priliku i da ga probaju.
Umetnica u ovom pripremanju, Ie Đančen demonstrirala je postupak pripremanja u prelepom ambijentu koji je dočarala kineska muzika, a kako kaže, kineski narod pije različite vrste čajeva koji su uglavnom fermentisani i to piju iz malih šolja.
„Kina je veoma velika i imamo mnogo etničkih manjina i svi imaju različite običaje ispijanja čaja. Kinezi inače piju čaj iz veoma malih šolja i sa levom rukom se pije iz ljubaznosti a iz desne iz pristojnosti“, objasnila majstor u pripremi čaja Đačen, i dodaje:
„Ali obe ruke koristimo kada pijemo iz jako malih šolja. Postoje mnogi ukusi, a mnogi su proizvedeni u mom kraju kao sto je zeleni čaj“.
Koliko je ovaj događaj važan za povezivanje srpske i kineske kulturne tradicije, potvrđuje i dekanica Filozofskog fakulteta, Ivana Živančević Sekeruš, koja je ujedno i predsednica prvog Konfucijevog instituta u Srbiji. Ona je naglasila koliku čast ima Novi Sad kada je reč o mogućnosti približavanja kineske kulture svim studentima i građanima.
„Divno je bilo što je ovaj događaj bio intergeneracijski gde su se najednom mestu našli i deca od pet godina i starije gospođe od 75 godina i što su se svi okupili oko jedne kulturne priče. Ovo je i bio kulturni događaj i mi ćemo ponavljati ovakve doživljaje, gde ćemo pokazivati šta je to zanimljivo u kineskoj kulturi čaja“, poručila je Živančević Sekeruš.
Konfučijev institut jedino je mesto u Novom Sadu gde se aktivno promoviše kineska kultura u okviru Uiniverziteta, a on je otvoren za sve one koji žele da nauče nešto o ovoj zemlji, njenom jeziku i običajima, a aktuelan je kurs kineskog jezika. No, dekanica Filozofskog fakulteta, najavljuje se i master klas učenja o ceremoniji čaja.
Kada je reč o samoj kulturi čaja, njene pripreme, iz Konfucijevog instituta kažu da žele da senzibilišu sve one koji čaj piju samo kad su bolesni, a u kineskoj tradiciji iza svakog ukusa stoji neka priča i može da se uživa u žutom, belom ili zelenom čaju.
Nataša Šaru