...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo

Tradicija čaja na kineski način

23.01.2015.

   Kada je reč o samoj kulturi čaja, njene pripreme, iz  Konfucijevog instituta kažu da žele da senzibilišu sve one koji čaj piju samo kad su bolesni, a u kineskoj tradiciji iza svakog ukusa stoji neka priča i može da se uživa u žutom, belom ili zelenom čaju. 

.

   Interesantna i nesvakidašnja izložba slika „Kineska kultura čaja“ sinoć je priređena u skromnim prostorijama Poliglotskog ćošeta. Prostorije Ćošeta nisu bile dovoljno velike da prime izuzetan broj zainteresovanih građana za ovaj kultni deo kineske tradicije kao što je čaj.

guzva jpg

   Pripremanje čaja u kineskoj kulturi predstavlja poseban čin, a demonstracija kuvanja ovog toplog napitka različitih ukusa privukao je pažnju svih generacija, koji su pored gledanja kako se čaj priprema imali priliku i da ga probaju.

   Umetnica u ovom pripremanju, Ie Đančen demonstrirala je postupak pripremanja u prelepom ambijentu koji je dočarala kineska muzika, a kako kaže, kineski narod pije različite vrste čajeva koji su uglavnom fermentisani i to piju iz malih šolja.

   „Kina je veoma velika i imamo mnogo etničkih manjina i svi imaju različite običaje ispijanja čaja. Kinezi inače piju čaj iz veoma malih šolja i sa levom rukom se pije iz ljubaznosti a iz desne iz pristojnosti“, objasnila majstor u pripremi čaja Đačen, i dodaje:

   „Ali obe ruke koristimo kada pijemo iz jako malih šolja. Postoje mnogi ukusi, a mnogi su proizvedeni u mom kraju kao sto je zeleni čaj“.

   Koliko je ovaj događaj važan za povezivanje srpske i kineske kulturne tradicije, potvrđuje i dekanica Filozofskog fakulteta, Ivana Živančević Sekeruš, koja je ujedno i predsednica prvog Konfucijevog instituta u Srbiji. Ona je naglasila koliku čast ima Novi Sad kada je reč o mogućnosti približavanja kineske kulture svim studentima i građanima.

   „Divno je bilo što je ovaj događaj  bio intergeneracijski gde su se najednom mestu našli i deca od pet godina i starije gospođe od 75 godina i što su se svi okupili oko jedne kulturne priče. Ovo je i bio kulturni događaj i mi ćemo ponavljati ovakve doživljaje, gde ćemo pokazivati šta je to zanimljivo u kineskoj kulturi čaja“, poručila je Živančević Sekeruš.

   Konfučijev institut jedino je mesto u Novom Sadu gde se aktivno promoviše kineska kultura u okviru Uiniverziteta, a on je otvoren za sve one koji žele da nauče nešto o ovoj zemlji, njenom jeziku i običajima, a aktuelan je kurs kineskog jezika. No, dekanica Filozofskog fakulteta, najavljuje se i master klas učenja o ceremoniji čaja.

   Kada je reč o samoj kulturi čaja, njene pripreme, iz  Konfucijevog instituta kažu da žele da senzibilišu sve one koji čaj piju samo kad su bolesni, a u kineskoj tradiciji iza svakog ukusa stoji neka priča i može da se uživa u žutom, belom ili zelenom čaju. 

 Nataša Šaru

Možda te još zanima:

.

Žene prilikom zapošljavanja izložene i rodnoj i starosnoj diskriminaciji

Sigurno ste bar jednom naišli na oglase za posao u kojima se traži konobarica, čistačica, prodavačica ili promoterka. Ili mlada…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

.

Organizovana imunizacija najefikasniji način zaštite od HPV infekcije

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV vakcina), kao najbolja prevencija kod mladih, stvara imunitet i sprečava infekciju određenih tipova HPV-a.…

.

Konkurs za program #Zeleneideje

Trag fondacija je otvorila konkurs programa Foruma za zelene ideje, a namenjen je udruženim građanima koji žele da primenjuju uspešne poslovne…

.

Trening za vršnjačke edukatore u oblasti medijske pismenosti

Bečejsko udruženje mladih je raspisalo javni poziv za učešće na treningu “Mladi u nadzoru informacija” koji će biti održan od…

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo