...
TRENUTNO13:30 - 13:45Pesma dana

Društvo

Teofil: Ako ne možeš promeniti svet, možeš sebe

01.01.2015.

   "Ja verujem u ono u šta sam verovao i kada sam imao 16, 18 ili 20 godina, a to je da čovek mora da napravi nešto od sebe, a okruženje nek bude kakvo hoće".

.

   Novogodišnji praznici su vreme kada svi mi rekapituliramo staru, i nadamo se najboljem u novoj godini. O tome kako je tokom 2014. godine bilo u svetu novinarstva, kolumni, novih izdanja, politike i javnog života, pričali smo sa novinarem Teofilom Pančićem. Na pitanje kakva je za njega bila prethodna godina, Teofil je rekao da će možda zvučati egoistično, ali da mu je godinu obeležila njegova nova knjiga pod nazivom “39 dana juna”.

   “Pamtiću 2014. godinu po nečemu što je meni bilo značajno. Meni je u odlazećoj godini mesec jun trajao 39 dana, pa sam onda napisao knjigu ’39 dana juna’, koja je moj dnevnik, napisan uglavnom tokom mog boravka u Splitu. Nešto od dnevnika je i iz Novog Sada, i uopšte iz mog života. I to je za mene lično svakako najznačajnia stvar koja se desila u prošloj godini”, kazao je Teofil za O radio.

   Prema njegovim rečima Srbija je i dalje zemlja u kojoj se u ovom momentu teško nadati boljem, ali da su lepe stvari zapravo svuda oko nas kada smo okruženi sjajnim i kreativnim ljudima. “Ovde se lepe stvari dešavaju i to uglavnom, ako to nije lični život, u umetnosti. Ili čitaš neke lepe knjige, slušaš neku dobru muziku, gledaš neke dobre filmove, odeš na dobru predstavu u pozorište. Takve stvari su mi bile najbolje. Bila su lepa druženja, lepi su ljudi kojima sam okružen, a ovo vezano za društveno-političku situaciju, to je uglavnom bilo sa jako neznatnim primesama lepog. Što kaže pesnik, uglavnom nemam lepe reči”, kazao je Pančić.

   On je poručio mladima da treba da rade na sebi i na tome da se u svojoj koži osećaju dobro, jer tada kada svako napreduje na ličnom planu okruženje više nije tako snažan faktor. “Ja verujem u ono u šta sam verovao i kada sam imao 16, 18 ili 20 godina, a to je da čovek mora da napravi nešto od sebe, a okruženje nek bude kakvo hoće. To nije tvoja stvar, važno je da si ti sa sobom dobar, da si miran, da radiš ono što voliš i da u tome, ako je moguće, uspevaš. Mislim da je to zapravo veoma važno, jer ako ne možeš promeniti svet, onda makar možes da promeniš sebe u dobrom pravcu”, dodao je Teofil.

   Poželeo je svim slušaocima O radija i čitaocima našeg portala najbolju godinu, i da slušate dobru muziku, čitate dobre knjige i družite se sa lepim i pametnim ljudima.

   Maja Leđenac

 

Možda te još zanima:

.

Knjiga nedelje: Najnormalniji čovek na svetu

Glumac Vladimir Grbić za čitanje preporučuje autora o kome je O radio već pisao. U pitanju je Ivan Tokin i njegov…

.

Kaleidoskop: Novi magazin za kulturu i umetnost

Negde početkom oktobra na medijsku scenu Srbije stupio je još jedan nov i zanimljiv koncept – Magazin Kaleidoskop. Magazin je…

.

Pančić: Nisu sve laži iste

"Da li je vredelo i šta mi je ostalo nakon 25 godina 'Vremena' su dva lica istog pitanja. Nisam siguran…

.

Kada je opravdano seći šumu?

Šume su najsloženiji i najveći kopneni ekosistem, u kojima žive različite grupe životinja i biljaka. Najveći su proizvođač kiseonika, umanjuju…

.

"Ekobiomorfa" o čovekovom uticaju na izumiranje vrsta

Studenti ekologije, biologije i zaštite životne sredine sa novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta organizuju treću konferenciju "Ekobiomorfa" posvećenu zaštiti životne sredine, koja…

.

Knjiga nedelje: Najnormalniji čovek na svetu

Glumac Vladimir Grbić za čitanje preporučuje autora o kome je O radio već pisao. U pitanju je Ivan Tokin i njegov…

  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo