...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo

Svetska nedelja svemira - raketa na Čeneju

07.10.2015.

Ove godine se 15. put u svetu i šesti put u Srbiji, do 10. oktobra, održava manifestacija Svetska nedelja Svemira (World Space Week). Studenti smera Astronomija sa astrofizikom Departmana za fiziku, novosadskog PMF-a i raketarsko društvo Mach V, ovu nedelju obeležiće malim doprinosom u razvoju raketnog modelarstva - lansiranjem dvostepene rakete. 

.

Lansiranje je zakazano za subotu 10. oktobar na aerodromu Čenej, u 11h. Ekipa raketarskog drustva "Mach V" sama dizajnira i izrađuje sve delove raketa, osim motora. Lansirana će biti dvostepena raketa, dizajnirana tako da odbaci jedan svoj deo nakon dostizanja određene visine i nakon toga se vine do visine od 500 metara.

Pre petnaest godina Svetsku nedelju Svemira je činilo samo nekoliko sporadičnih događaja. Međutim, popularnost ove manifestacije stalno raste, tako je je prošle godine bilo organizovano 1.400 događaja u 80 zemalja, na svim kontinentima (čak i na Antarktiku).

Generalna Skupština UN je proglasila Svetsku nedelju Svemira 1999. godine. Datumi početka i kraja Svetske nedelje Svemira su odabrani u čast lansiranja prvog veštačko satelita Sputnjik 1, 4. oktobra 1957. i stupanja na snagu međunarodnog dogovora o korišćenju Svemira 10. oktobra 1967. godine. Sprovođenje Svetske nedelje Svemira je pod vođstvom UN Komiteta za miroljubivo korištenje svemira (COPUOS) i UN Kencelarije za poslove svemira (OOSA) smeštenog u Beču, Austrija.

World Space Week Asocijacija (WSWA) je osnovana 1981. godine i jedna je od najstarijih svetskih obrazovnih organizacija o Svemiru. Danas je ona ponosni partner Ujedinjenih nacija u organizaciji Svetske nedelje Svemira na globalnom nivou.

 J.M.

 

Možda te još zanima:

.

NASA "štipnula" Vojadžera

Inženjeri NASA poslali su signal, takozvani "poke", sondi Vojadžer i dobili potencijalno ohrabrujući odgovor. Kako piše CNN, nadaju se da…

.

Prvi superkompjuter koji simulira ljudski mozak uskoro će biti uključen

Tim naučnika najavio je da će uključiti prvi superkompjuter na svetu koji je dizajniran da oponaša neuronsku mrežu ljudskog mozga.

.

Izgleda da nismo sami, sami i ničiji

Kako su istraživanja uznapredovala i dovela do raznoraznih otkrića u gotovo svim sferama života, naučnici su došli i do novih…

.

Tom Kruz snima film u svemiru?

Tom Kruz planira da ode u svemir i izvede svemirsku šetnju za predstojeći film. 

.

Svemirski program nije luksuz

Finale Svetskog raketnog šampionata biće održano od 25. do 27. septembra na Aerodromu Čenej. Studenti iz celog sveta pravili su…

.

Novi veliki korak za čovečanstvo

Pola veka nakon povratka poslednjeg astronauta misije "Apolo 17" s Meseca, najmoćnija raketa koja je ikada napustila Zemljinu atmosferu biće…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo