...
TRENUTNO14:00 - 15:00Y2K

Društvo

Student pobedio Fejsbuk i NSA

08.10.2015.

Najviši evropski sud stao je 6. oktobra na stranu austrijskog studenta prava koji tvrdi da transatlantski sporazum o prenosu podataka ne štiti dovoljno potrošače. Ta presuda mogla bi da ima dalekosežne posledice po poslovanje tehnoloških kompanija u Evropi, iako, za sada, ne znači i prekid sa dosadašnjom praksom. Odluku Suda pravde pozdravljaju i neki evroposlanici ukazujući na potrebu za jasnim upravljanjem prenosom podataka u SAD i druge zemlje van EU. Istovremeno su i evropski regulatori finansijskog sektora najavili da će bliže ispitati kako banke i osiguranja koriste podatke klijenata.

.

Student Maks Šrems pokrenuo je slučaj nakon što je pre dve godine bivši zaposleni američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) Edvard Snouden obznanio da NSA nadzire telefonske razgovore i aktivnosti na internetu.

Komesaru za zaštitu podataka u Irskoj, gde je evropsko sedište Fejsbuka, Šrems se požalio da američki zakon ne nudi dovoljnu zaštitu od nadzora podataka koje na servere u SAD prenose kompanije iz domena socijalnih medija.

Nadležni u Irskoj odbacili su Šremsovu žalbu pozivajući se na odluku Evropske komisije iz 2000. po kojoj SAD u okviru tzv. Safe harbur sporazuma obezbeđuju adekvatnu zaštitu podataka. Sporazumom je omogućen slobodan prenos informacija kompanije iz EU u SAD. Smatralo se da će to biti podsticaj trgovini jer bi, da nije takvog sporazuma, razmena informacija preko interneta bila mnogo teža i sporija.

Evropski sud pravde proglasio je odluku Evropske komisije nevažećom. Sud je ocenio da Safe harbur sporazum omogućava zadiranje američkih vlasti u osnovna prava i da ne sadrži odredbe kojima bi se to pravo ograničilo, niti one koje pružaju zaštitu.

Kada završe istragu, vlasti će morati da "odluče da li prenos podataka Fejsbukovih evropskih korisnika u SAD treba da bude prekinut jer ta zemlja ne pruža adekvatan nivo zaštite ličnih podataka", navodi se u odluci Evropskog suda pravde, prenela je agencija AP.

Iz Fejsbuka za sada nema komentara, a Šrems kaže da se nada da će sudska odluka biti prekretnica za "onlajn" privatnost.

"Presuda je jasno pokazala da američki biznis ne može jednostavno da pomaže 'špijuniranje' za račun SAD koje je u suprotnosti sa evropskim osnovnim pravima", istakao je Šrems.

Međutim, kako je dodao, odlukom Suda se ne zabranjuje prenos podataka iz EU u SAD već se samo omogućava nacionalnim vlastima za zaštitu podataka da preispitaju taj prenos. Šrems je kazao i da ne očekuje veće prekide u doasadšnjoj praksi.

Evroposlanica Sofi in't Veld pozdravila je odluku Suda i nazvala onu o "Sejf harbur" sporazumu "sramotom zakonitosti".

"Potrebna su nam jasna pravila za upravljanje prenosom podataka u SAD i druge zemlje izvan EU", istakla je ta evroposlanica i dodala: "Ali ona ne smeju da 'propuštaju vodu' već treba da pruže stvarnu zaštitu i moraju bolje da se primenjuju".

Izvor: EurActiv.rs

Možda te još zanima:

.

Konkurs za program #Zeleneideje

Trag fondacija je otvorila konkurs programa Foruma za zelene ideje, a namenjen je udruženim građanima koji žele da primenjuju uspešne poslovne…

.

Trening za vršnjačke edukatore u oblasti medijske pismenosti

Bečejsko udruženje mladih je raspisalo javni poziv za učešće na treningu “Mladi u nadzoru informacija” koji će biti održan od…

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

.

Letnja škola Festivala pomirenja

Letnja škola u okviru Festivala pomirenja “Dare to reconcile: Building peace on the ruins of history” biće održana od 20.…

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

.

Code9 radionice

I ove godine, već dvanaesti put kompanija Levi9 i Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Lokalni komitet Novi Sad (EESTEC LC…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Y2K
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo