...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

Sound of Screen – Višegrad meets balkan

24.08.2015.

Filmsko-muzički međunarodni festival Sound of Screen ili SOS fest prvi put će biti održan u Bačkom Petrovcu, a na reperoaru su, verovali ili ne – nemi filmovi. Radi se o jedinstvenom festivalu u jugoistočnoj Evropi, a tokom svake od četiri festivalske večeri posetioci će imati priliku da pogledaju neme filmove uz živu muzičku pratnju, koja će svaki put imati drugačiju muzičku formu.

.

Festival SOS će biti održan od 26. do 30. avgusta, a kako su za O radio najavili organizatori, učešće na festivalu su potvrdile grupe i solisti iz svih zemalja bivše Jugoslavije, kao i iz Češke, Slovenije i Mađarske. 

Portparolka festivala Vladimira Dorčova Valentova rekla je da je izbor muzičkih grupa i filma urađen na dobro promišljen način, sa ciljem da dramaturgija festivala bude što interesantnija.

"Mislim da je nemi film još popularan jer je beskrajno zanimljiv. Događaj je zamišljen kao open air festival i biće održan u dvorištu pozorišta. Pored velikog filmskog platna, biće dovoljno prostora za muzičare i jednog stepera, pa hoću da napomenem da upravo zbog toga ovo nije samo filmski, već i muzički festival", kazala nam je Vladimira.

U okviru pratećeg programa biće održane radionice, seminari i diskusije, a učešće umetnika iz svih zemalja bivše Jugoslavije biće iskorišćeno za otvoreni i iskreni razgovor i diskusiju sa umetnicima na temu raspada bivše Jugoslavije i suočavanja sa ratom.

"Na ovaj način želimo da doprinesemo razumevanju i napravimo par koraka napred ka pomirenju svih nas koji živimo na ovim prostorima, koje nam je zaista potrebno. Umetnici naravno nisu posvađani, ali neki drugi ljudi nažalost još jesu", dodala je ona.

Osim ovoga, posetioci će na festivalu moći da učestvuju i u filmskoj radionici koju će voditi popularni češki glumac, scenarista i reditelj Boris Hibner.

"Na festivalu neće biti samo emitovani stari nemi filmovi, već će biti napravljeni i neki novi. Autorski nemi filmovi koje polaznici budu kreirali premijerno će biti prikazani na sledećem festivalu, uz pratnju žive muzike", rekla nam je Vladimira. 

Festival organizuje udruženje za kreativnu produkciju Next Picture iz Češke, čiju filozofiju najbolje objašnjava rečenica Vaclava Havela: "Razumeti se međusobno, to ne znači prilagoditi se jedan drugome, već uzajamno razumeti svoj identitet".

Podržali su ga Međunarodni višegradski fond, organizacije Stara tržnica iz Bratislave, Mindspace Non-profit KFT iz Budimpešte i Pozorište VHV Bački Petrovac. Zbog stranih gostiju, ulaznice se naplaćuju u evrima i za jedan dan koštaju pet, a sve dane osam evra.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Iva Lorens: "Dom" je ključna stvar, tu je najudobnije i najslobodnije!

Pred nama je još jedno takmičenje "Pesma za Evroviziju", na kome se bira predstavnik Srbije na najvećem evropskom muzičkom takmičenju…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

OnePlus najavljuje AI muzički festival u Indiji

Kompanija OnePlus najavila je da će proslavu svog desetog rođendana obeležiti multi-žanrovskim muzičkim festivalom OnePlus AI Music Festival, koji će tokom decembra…

.

Festival svetske muzike stiže u Fabriku

Festival svetske muzike (world music) Pocket Globe održaže se od 9. do 11. novembra u SKC Fabrici. Drugo izdanje festivala…

.

Nedeljni vodič od 6. do 12. novembra

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, za svakog po nešto.

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo