.
Trenutno
Music mix
Društvo

Sombor: Fabrika ideja i podrške

13.08.2015.

Društveni inkubator iz Sombora pod nazivom Fabrika, pokrenuo je crowd funding kampanju na popularnom Indiegogo sajtu, kako bi stvorio uslove za dalji rad i podršku lokalnim timovima koji se bave realizacijom ideja korisnih za zajednicu.

.

Kako se navodi, Fabrika proizvodi "agente promene" tako što pruža prostor za rad, mentorsku podršku i pomoć u sakupljanju donacija ljudima čije bi ideje potencijalno mogle da imaju veliku društvenu vrednost.

"Naša vizija je da promenimo lokalnu kulturu od pesimistične i inertne, u kulturu aktivizma, inovacije i kreativnosti", navela je koordinatorka Fabrike Kristina Stojaković

U svojoj Indiegogo kampanji oni navode jednu tužnu, ali veoma istinitu i u Srbiji široko rasprostranjenu činjenicu, a to je da je Sombor grad koji polako umire, iako je nekada bio veoma poznat po svojoj kulturi, umetnosti i aktivnostima.

"Skorašnji ratovi, politička i ekonomska devastacija ostavili su Sombor osiromašen, lišen događanja i neprivlačan. Mladi u ovom gradu iza sebe nemaju ni moralnu, ni finansijsku podršku da istraže svoje talente, realizuju svoje ideje, kreativnost i entuzijazam. Bez nekoga ko će ih voditi ili im makar pokazati put, oni više ne znaju ni odakle da počnu", upozirili su aktivisti Fabrike. 

No, grupa mladih stručnjaka odlučila je da protrese stvari i da pokrene ovaj "neprofitni akcelerator promene" kao mesto podrške, edukacije i mentorstva, kako bi iskoristili mogućnosti koje današnji svet pruža i uključili zajednicu u kreativne industrije. 

U sklopu svojih aktivnosti Fabrika je pokrenula Indiegogo fundraising kampanju, za prikupljanje početnih sredstava. Kampanju možete videti ovde, a samo mi koji proživljavamo svakodnevicu u gradovima i mestima širom Srbije možemo znati kojliko je važno podržati ovaj svež talas pokretačke snage koji nam dolazi iz ovog prelepog severnog grada.

"Po ugledu na društveni akselerator iz San Franciska planiramo da u dva navrata, u prvih godinu dana, proizvedemo 20 agenata promene koji će u 20 nedelja primiti svo neophodno znanje u vezi sa uspešnom realizacijom ideja od društvene vrednosti u lokalnoj zajednici. Organizovaćemo 20 radionica u vezi sa radom u NVO sektoru, kao i osam predavanja o temama kao što su manjine, sloboda medija, LGBT, feminizam, nasilje u porodici, kontrola rada vlasti, ekstremističke ideologije, pomirenje i suočavanje sa prošlošću", poručili su iz Fabrike. 

Fabrika ima i veb sajt na kojem je moguće pročitati više o njihovom radu i upoznati se sa timom, a na sajtu Indigogo čekirajte njihovu zanimljivu kampanju, koja traje do kraja avgusta. 

M.L.

.
Nakon uspešno završenih humanitarnih akcija poput "Asova za decu", koje su rezultirale otvaranjem bolničkog krila za decu obolelu…
.
Posle svakog festivalskog dana ostanu ogromne količine smeća na tvrđavi i u njenoj okolini. Javno komunalno preduzeće "Čistoća"…
.
Iako je festival mesto na kojem sebi dajemo oduška od svakodnevnih stvari i zaboravljamo na pravila, ipak određene postulate ne…
Program
Kalendar događaja
Jul 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     
Anketa

Kako se hranite tokom leta?