...
TRENUTNO11:00 - 12:00Radio Grafiti

Društvo / Zdravlje

Seksualno obrazovanje zabavno iskustvo

02.11.2015.

Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju ušlo je u naš stistem obrazovanja pre tri godine. Sada, kada je dosta radionica iza nas možemo da razgovaramo o tome da li se ono pokazalo kao neophodno i ima li poente pričati o škakljivim temama sa srednjoškolcima koji su u velikoj meri obrazovani putem Interneta. 

.

Radionice su rađene sa učenicima drugih razreda srednjih škola, a ono što se nametnulo kao zaključak jeste da su mladi informisani ali je većina tih informacija pogrešna i to zbog velikog uticaja Interneta, predrasuda i mitova. Apsolventiknja medicine koja drži radionice u gimnaziji "Isidora Sekulić", Natalija Ivković kaže da oni često poistovećuju učenost o nekoj temi sa iskustvom što zapravo nije isto. Postoje li teme koje su škakljivije?

"Oni imaju problema sa zvaničnim nazivima delova tela tipa penis, vagina i slično dok ih neformalni vid učenja opušta. Imamo takav odnos sa njima da smo svi ravnopravni, sedimo u krugu a postoji i krug poverenja tako da tu i nema nekog pravog autoriteta. Mi nemamo dnevnike, nemamo knjige iz kojih oni moraju da uče i nemamo zvanične testove. Mislim da je takav način pravi za njih jer im omogućava opušteniju atmosferu, a samim tim i opuštanje", kaže Natalija.

Dragica Jovišević zadužena za monitoring projekta kaže da su mladi zainteresovani za seksualno obrazovanje i veoma su zadovoljni time što se radi interaktivno radioničarski, što im predstavlja novo zabavno iskustvo. Učenici govore kako napokon mogu da izraze svoje mišljenje, da ne moraju da budu pasivni 45 minuta, naprotiv.

"Tu se koriste različite tehnike, od diskusije do rol pleja. Pošto je u pitanju škakljiva tema i može da bude rizična učenici ne govore o intimnim iskustvima što smo i naznačili u pravilima rada. Lična iskustva da ali intimna ne, da ne bi učenike doveli u neprijatnu situaciju, mada je postojalo pravilo da ono što se kaže na radionici ostane tamo, ali edukatori svedoče o tome da su učenici dolazili posle časa i govorili neke svoje probleme, tražili savet ili pitali kome mogu da se obrate za pomoć", objašnjava Dragica.

Ona naglašava da se mladi pre radionica nisu obraćali psihologu ukoliko imaju ljubavnih problema ili problema sa reproduktivnim zdravljem, a to je dosta povećano nakon edukacije. Kontracepcija i seksualno prenosive infekcije teme su koje se konstantno provlače, jer tu postoji dosta mitova i zabluda zbog njihove internetske informisanosti, najviše zbog porno filmova. Natalija govori o pitanjima koja srednoškolci najčešće postavljaju:

"Često nam se obraćaju devojke koje nisu seksualno aktivne a imaju neredovne mestruacije, mi tu uvek savetujemo konsultaciju sa ginekologom, a svakako postoji radionica baš o ginekologu u kojoj obaramo sve tabue o belim mantilima. Dečaci se manje javljaju, nekako su više zainteresovani za teme vezane za seksualnost, kontracepciju, kad se nagon javlja, šta je erekcija, a šta ejakulacija. Zanimljivo je da smo par puta imali pitanja o depresiji što je vrlo ozbiljna tema", napominje Dragica.

Jelena Jovanović, master psiholog, kaže da je učenicima na početku teško da se otvore pred čitavim razredom ali da to vrlo brzo prebrode.

"Kada čuju da jedan počinje da priča onda i ostali krenu za njim. Mada mi ih nikada ne forsiramo da iznose bilo šta lično, koliko je ko opušten da kaže - neka kaže. Na kraju se zaista otvore, nekad čak i previše (smeh).

Teme koje se obrađuju su razne a dešava se da učenici žele da dodatno uče o nečemu. Kako kaže Jelena veoma ih interesuje vršnjačko nasilje i maloletnička trudnoća i to izuzetno mnogo obrađuju.

Da li oni aktivno učestvuju u raspravi kada je tema trudnoća? Da li je to samo interesovanje ili i navođenje primera?

"Uglavnom navode primere i mogu da kažem da je u svakom razredu bilo bar dva tri primera. Ali u suštini vrlo malo znaju o tome i uglavnom kreću od stava to ne može meni da se desi" , upozorava Jelena.

Natalija kaže da ima i dosta pozitivnih primera kada je u pitanju maloletnička trudnoća "Ima onih primera u kojima su se devojke snašle, da su nastavile školovanje, imaju podršku roditelja, ali naravno ima i onih baš iz okoline, gde su napustile školu".

Anketa:

"Jako je dobro što su nam ponudili izbor za ovu radionicu. Sve sam ja to i znao, ali je bolje kad dobijem prave odgovore od pravih ljudi". B. (17)

"Meni je samo žao što kada sam ja išla u srednju školu nismo imali ovako nešto. A mislim da je u današnje vreme neophodno". S.(26)

"Valjda bar za te generacije nećemo čuti da deca prave decu". B. (27)

Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju je vannastavna aktivnost koja nije obavezna, a koja se sprovodi samo u drugim razredima srednjih škola. Selekcija se radila na način da su edukatori u odeljenjima sa kojima i koja žele da rade, učenicima i roditeljima je predstavljen projekat nakon čega su određeni vannastavni termini u kojima su učenici dolazili ukoliko su želeli. U nekim odeljenjima su dolazili svi, u nekima dve trećine.

Seksualno obrazovanje se finansira projektno za sada, ali u planu je inicijativa da ono uđe u redovan školski sistem, jer jedino na taj način mogu da se obuhvate čitave generacije učenika i samim tim bi projekat imao pun efekat. Ipak put kojim se sada sprovodi projekat je već pokazao rezultate, jer sada u njemu učestvuje 77 škola.

Tonski prilog poslušajte ovde.

 Jelena Mijatović

Možda te još zanima:

.

Društveno-koristan rad standard ili kazna

Nova školska godina donela je novinu u vidu Pravilnika o  obavljanju društveno-korisnog, odnosno humanitarnog rada, koji je stupio na snagu…

.

Najmlađi preduzetnici sa sjajnim idejama

Projekat "Tajna Bašta" učenika Hemijsko-medicinske škole iz Vršca osvojio je nagradu za najbolju ideju na Prvom sajmu preduzetništva učenika srednjih škola…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Bez rodne ravnopravnosti gubimo potencijal polovine društva

Stavovi, tvrdnje i dezinformacije koji se suprotstavljaju rodnoj ravnopravnosti, odnosno jednom rečju - antirodni narativi, u Srbiji su zastupljeni i…

.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu

Exiem sajam zapošljavanja će biti održan na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 2. i 3. aprila. Samo neke od…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Radio Grafiti
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo