...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Društvo

Preglasna muzika nervira posetioce na Štrandu

07.08.2015.

Nekoliko kafića na "Štrandu" koji preglasno puštaju muziku najčešće u periodu od 14 do 18 časova, prema Ugovoru o zakupu lokala, ali i Pravilniku o korišćenju kupališta uopšte nemaju pravo da puštaju muziku.

.

U ugovoru koji je redakcija O radija imala uvid piše da zakupcima lokala nije dozvoljeno posedovanje muzičkih uređaja kao i puštanje muzike, budući da je Štrand već ranije muziku regulisao sa radio stanicom "021", koja ima ekskluzivno pravo da animira Novosađane na kupalištu. Međutim, razglasi sa njihovom muzikom se nalaze uglavnom na šetališnoj zoni i bliže kabinama, zbog čega kafići kao izgovor da se na plaži ne čuje ništa koriste da puštaju svoje muzičke liste.

Ova stavka je ujedno i deo Pravilnika o načinju korišćenja kupališta "Štrand" koju je doneo Grad Novi Sad, a koja se samim puštanjem muzike i pored radio stanice "021" očigledno krši, zbog čega može da se raskine ugovor sa zakupcima lokala.

Umesto da postave razglase koji bi radio stanicu puštali i na plaži, Uprava Štranda je internim dogovorom ipak dozvolila kafićima da puštaju svoju muziku na plaži zbog čega se dešava da zvuci psihodelije i trans muzike idu u sred dana na prostoru koji bi trebao da posluži kao odmor.

U ugovoru, kao i u Pravilniku stoji i da muziku mogu jedino da puštaju posle 20h uz raniju najavu. Pomoćnica direktora JKP "Gradsko zelenilo" zadužena za Štrand, Jelena Prica kaže da je zakupcima nekoliko puta poslato upozorenje o raskidu ugovora ukoliko se muzika ne smanji.

"Mi smo skoro poslali svim zakupcima upozorenje pred raskid ugovora gde i piše da ukoliko ne poštuju odredbe pravila korišćenja prostora na Štrandu da će doći do prekida saradnje. Mi ćemo uskoro i proveriti da li su ispoštovali ono što im je rečeno", objasnila je Prica.

Prica kaže da najčešće stariji građani imaju pritužbe na glasnoću i vrstu muzike, ali da oni koriste deo Štranda gde se ne pušta ta muzika, te da i generalno imaju pritužbe na muziku.

Ona svejedno dodaje da neće tolerisati ubuduće preglasnu muziku i da će redari redovno obilaziti lokale i apelovati da se muzika smanji ili potpuno ugasi.

Miloš Džalović iz kafića Kopakabana koji se nalazi na Centralnom platou, a koji je deo lokala "Moja kafanica" kaže da muziku puštaju po njihovom nahođenju i mišljenju, a koja bi odgovarala narodu i omladini. Na pitanje da li je muzika preglasna i da li se meša sa muzikom drugih kafića, oni kažu da to regulišu.

"Gledamo da puštamo muziku da može da se sedi i da se priča", rekao je Džalović.

Na pitanje šta u slučaju da se desi da se neko dete izgubi na plaži i da roditelji ne mogu da ga dozovu zbog glasne muzike, Džalović kaže da je ozvučenje na plaži bilo glasnije jedino za vreme "Exita".

Lokali koji puštaju ovu vrstu muzike su dva kafića na platou, "Kopakabana" i "Papilon" i "The Pub" na špicu. Prva dva se nalaze uz razglase zbog čega se mešaju i sa muzikom radio stanice, zbog čega nastaje opšta kakofonija.

Nataša Šaru

 

Možda te još zanima:

.

Odbojka na pesku nije samo letnji sport

Neobjašnjivo je zašto su ljudi na ovim prostorima za neke sportove više, a za neke manje talentovani. Postoji puno činilaca,…

.

Šta može umetnost da učini za ekologiju?

Na štrandu je, za vikend, održana umetničko-ekološka akcija čišćenja plaže i razgovaralo se o ekologiji i eko-umetnosti, pod vođstvom kustoskinje…

.

Vožnja pored Dunava vraća u detinjstvo

Gradska legenda, dobar momak, u mladosti iskreni sportista, a potom, u najboljim godinama fanatični rekreativac. Ako tražite čoveka čiji je…

.

Kupanje bezbedno ukoliko se poštuju mere

Kako vreme prolazi, tako postajemo sve više svesni da nam je pandemija uskratila mnoge stvari. Pogotovo u ovim letnjim mesecima,…

.

Ponedeljkom Novosađani pokazuju humanost

Novosađani već šestu godinu za redom, tokom kupališne sezone na Štrandu, svakog ponedeljka mogu da učestvuju u akciji Gradskog zelenila…

.

Pariska noć na Štrandu

Zvuci prestonice Francuske kao u filmu "Ponoć u Parizu" Vudija Alena, čekaju vas na Štrandu u petak, 16. avgusta u…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo