...
TRENUTNO16:10 - 16:20Pesma dana

Društvo / Obrazovanje

Pravilnik o ekskurzijama razočarao srednjoškolce

16.05.2019.

Od jeseni, na ekskurzije u inostranstvo moći će da idu samo maturanti gimnazija i srednjih stručnih škola, dok će mlađim učenicima biti ponuđene destinacije u Srbiji. Takvu odluku donelo je Ministarstvo prosvete, Pravilnikom o ekskurzijama i nastavi u prirodi. Ovaj pravilnik predviđa da će učenici sedmog i osmog razreda osnovne škole, kao i srednjoškolci, moći će da putuju i u Republiku Srpsku na ekskurziju ili izlet.

.

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kaže da su sada mnogo bolje definisane pripreme za samo izvođenje ekskurzije, da su ciljevi i zadaci ekskurzija mnogo preciznije definisani, jer posle svake mora da podnosi strog izveštaj.

"Urađena je regionalizacija Srbije, da ne bi dolazili u situaciju da deca uvek idu na ista mesta. Srbija je dovoljno velika da učenici mogu svake godine da idu na različite destinacije", rekla je Vesna Nedeljković.

Osim na ekskurzije, učenici će moći da idu i na na studijska putovanja koja organizuju škole, a pravilnikom je jasno propisano ko može i na koji način da ih organizuje.

Celu emisiju "Za i protiv" posvećenu ovoj temi možete poslušati u plejeru:

Pravilnikom je predviđeno i da nacionalne manjine mogu organizovati posete matičnim državama preko škole, ali pod jasno određenim uslovima.

"Da bi pripadnici nacionalnih manjina organizovali posetu matičnoj zemlji, moraju da imaju pozivno pismo domaćina, da se zna cilj i svrha posete i moraju da dobiju odobrenje nadležne školske uprave", pojasnila je pomoćnica ministra.

Za odlazak dece na ekskurziju ubuduće će morati da se raspiše tender, a ne samo javni poziv kao do sada. U komisiji koja će određivati koje su ponude najpovoljnije moraju biti i roditelji i zaposleni u školi.

"Apelovala bih na kolege da tendersku proceduru započnu na vreme, kako ne bi došli u situaciju da se ekskurzija odlaže", naglasila je Vesna Nedeljković i dodala da je bezbednost dece na prvom mestu i da se o tome u Pravilniku posebno vodilo računa.

U Ministarstvu prosvete planiraju i da za smeštaj učenika adaptiraju pojedine seoske škole, koje su zatvorene zbog nedostatka đaka.

"To su divna zdanja u divnom okruženju. Potrudićemo se da što više njih adaptiramo, kako bi učenici dobili adekvatan smeštaj i prostor za obrazovanje. Ekskurzija i rekreativna nastava predviđaju vreme koje deca treba da provedu u prirodi, ali i učionici. Šta je bolje od seoskih škola", kaže pomoćnica ministra.

ekskurzije2 jpg

Poverenik za Vojvodinu sindikata Nezavisnost, profesor Slavko Derenj, za Oradio kaže da postoji niz razloga zbog kojih je potrebna izrada sličnih pravilnika, zbog čega je i sindikat kojem pripada u više navrata apelovao na Ministarstvo prosvete da uredi ovu oblast pažljivije.

"Bilo je dosta problema sa ekskurzijama, zbog čega smo tražili od ministarstva da donese pravilnik. Problemi su uglavnom bili u nejasnim procedurama za izbor agencija. Takođe, nisu definisana mnoga rešenja o tome ko je taj ko izvodi ekskurziju. Jesu li nastavnici tada radnici ministarstva ili radnici agencije? Tu su i poboljšanja bezbednosti koja smo tražili, kao i da se ekskurzije izvode u Srbiji", kaže Derenj.

On ističe da ekskurzije "ne smeju biti igra", te da nastavnici moraju da imaju ozbiljnije poluge upravljanja kako bi sve proteklo u miru. Prema njegovim rečima, pravo svake države je da definiše gde učenici smeju da putuju.

"Ja donekle razumem potez ministarstva, pre svega iz bezbednosnih razloga. Sa druge strane, to ima smisla i sa ekonomske i sa patriotske strane, jer se svi ciljevi ekskurzija mogu ispuniti u Srbiji. Što se tiče discipline, mi smo imali ekstremnije zahteve, jer smo tražili da nastavnici mogu da spreče problematične učenike da putuju, ali je ministarstvo verovatno smatralo da bi tu došlo do diskriminacije, pa su odustali od toga", kaže Derenj.

Prema njegovim rečima, ekskurzije veoma kompleksna oblast zbog čega su potrebna nova pravila, a i dobro je što je ostavljena mogućnost organizovanja privatnih ekskurzija. Naime, nastavnici po ovom pravilniku mogu da organizuju privatna putovanja sa učenicima, ali to ne smeju da organizuju u školama već sve mora da ide privatnim putevima. 

"To je u redu, jer ne smemo mi nastavnici da se krijemo iza škole radeći nešto privatno. Sa druge strane, niko nastavnicima ne sme da zabrani da u svoje slobodno vreme ili na raspustima organizuju putovanja, ali kao radnici agencije. Naravno da će agencije za ekskurzije za mlade angažovati one koji sa decom imaju najozbiljnije kontakte", kaže Derenj.

Neke stvari zakonodavac nije predvideo, a među njima su i dnevnice za nastavnike. Taj deo se u pravilniku uopšte ne pominje. Derenj smatra da su u ministarstvu namerno izostavili ovu temu.

Razgovarali smo sa učenikom trećeg razreda gimnazije "Svetozar Marković" Markom Marićem koji kaže da je novi pravilnik veoma nepravedan prema učenicima, te da im uskraćuje ozbiljno iskustvo putovanja u inostranstvo, u situaciji kada većina mladih "ne mrda iz države".

"Ekskurzija za mene znači odlazak na neku atraktivnu lokaciju, na kojoj ćemo upoznati nove kulture, krajeve i naučiti nešto novo, zato mi i smeta novi pravilnik. Bio sam jako ogorčen kada sam čuo za njega. Prvi i drugi razredi su ove godine išli na ekskurzije po Srbiji i bili su veoma razočarani, jer naša država nije dovoljno turistički razvijena da bi te ekskurzije bile pristojne. Manje više smo sve kod nas već videli, zbog čega su nam putovanja u inostranstvo mnogo zanimljivija. Nekima od nas su ta putovanja prvi put u životu da izlaze iz države i vide nešto drugačije", kaže Marko.

ekskurzija3 jpg

On kaže da shvata da država na ovaj način pokušava da pomogne turizmu, ali da bi bilo bolje da privlači strane turiste, nego da primorava učenike da putuju po destinacijama koje su već videli u osnovnoj školi.

Markova koleginica Tomislava Nikolić ima nešto drugačiji stav o ovom pitanju, jer ekskurziju više vidi kao priliku za putovanje i sticanje iskustava nego kao deo nastave, ali s slaže da je novi pravilnik nepravedan prema učenicima.

"Iskreno, ne dopada mi se promena. Deca imaju vremena u osnovnoj školi da upoznaju svoju zemlju. Kada dođu u srednju školu treba da izađu iz granica svoje zemlje, da vide nešto novo, a ovim novim propisima im je to ukinuto", kaže Tomislava.

Ona kaže da razume nameru koja stoji iz novog pravilnika, ali da su njoj dosadašnje ekskurzije u Mađarskoj i Austriji pokazale mnogo toga važnog.

"To su prelepe destinacije koje sam videla i zemlje gde bih možda jednom otišla da studiram, a u Srbiji mi se svakako ne bi proširili vidici kao sada", kaže Tomislava.

Nov pravilnik Minstarstva prosvete podelio je Srbiju na osam regija. Tu su Vojvodina, regija zapadne, centralne, južne, istočne Srbije i beogradska regija. Učenici će, po ovom pravilniku moći da dobiju ukor ukoliko se nedolično ponašaju, pooštrene su i bezbednosne procedure, naročito za prevoznike, a nastavnici su dobili zadatak i da sastave obiman izveštaj. I učenici će morati da učestvuju u izradi ovog dokumenta, jer će posle svakog putovanja popunjavati anketni listić u kojem će se izjašnjavati o tome koja su nova znanja stekli, utiske sa putovanja, kao i predlog programa koji će sa nastavnicima realizovati na osnovu stečenih iskustava.

Ovaj pravilnik na snagu stupa na jesen, ali to ne važi za škole koje su već organizovale ekskurzije pre njegovog stupanja na snagu. Za ostale, od nove školske godine važiće nova pravila.

P.K.

foto: RTV

Možda te još zanima:

.

Kreativno druženje kroz radionice i muziku

Ekipa srednjoškolaca iz muzičke škole "Isidor Bajić" odlučila je da u svojoj školi organizuje druženje sa vršnjacima iz drugih gradova,…

.

Dan otvorenih vrata na Filozofskom fakultetu

Filozofski fakultet u Novom Sadu u subotu, 16. marta organizuje prolećni Dan otvorenih vrata. Učenici srednjih škola mogu da se…

.

Nagradni video konkurs za srednjoškolce

Delegacija Evropske unije i ove godine organizuje nagradni video konkurs "Evropa i ja" za srednjoškolce, koji je otvoren do 1.…

.

Hakaton za srednjoškolce

Udruženje studenata informatike FONIS šesti put organizuje programersko takmičenje, Hakaton za srednjoškolce, 9. i 10. decembra 2023. godine. Takmičenje je…

.

Mentorski program za buduće IT stručnjake

Inicijativa Digitalna Srbija organizuje mentorski program za učenike završnih godina srednjih škola. Karijera 4.0 je mentorski program koji povezuje srednjoškolce sa…

.

Prijavi se na STE(A)M izazov

UNDP, Ministarstvo prosvete i Fondacija petlja pozivaju srednjoškolce da se prijave na STE(A)M izazov. Cilj ovog izazova je da podrži…

  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo