...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo

Povorka tišine za zaštitu Dunava

15.08.2015.

Povorka tišine za zaštitu Dunava biće održana u nedelju 16. avgusta u Novom Sadu, a aktivisti zabrinuti za sve što se uliva u našu najveću reku sa Trga slobode krenuće u 17:45 časova.

Povorka će krenuti ka obali Dunava, a svi koji budu došli u rukama će nositi poruke koje govore o tome kako građani mogu doprineti da se Dunav zaštiti i šta ova reka znači za nas, prirodu i ekosistem.

.

Photo: Facebook

Vladimir Vava Jovanović iz neformalne grupe građana "Dva minuta tišine" rekao je da će se povorka kretati Zmaj Jovinom i Dunavskom ulicom, zatim do keja i ispod mosta Varadinska duga, da bi šetnju završila kod kanalizacionog ispusta u blizini Radničke ulice.

"Svako od učesnika ima pravo da donese svoju poruku, ali ćemo se truditi da svaka poruka bude pozitivna. Dakle, ne počinjemo poruku sa ‘neću’, ‘mrzim’, ‘ne želim’, ili nekom drugom negacijom, već pozitivnim porukama da hoćemo prečistač i da hoćemo da Dunav ponovo lep i plav", kazao je za O radio Vladimir. 

Iako ova neformalna grupa svake nedelje pred građane izlazi sa novim temama i problemima koji guše Novi Sad, ovoga puta odlučili su, zbog veličine problema, da se zaštiti Dunava posveti mnogo više vremena, pa će tako akcije usmerene na ovu temu trajati sve do kraja septembra. 

"Želimo da aktiviramo što više građana i predstavimo im ovaj problem, pa ćemo prikupljati i potpise za petcijiu, koja će biti predate gradonačelniku Novog Sada. Ideja je da malo ubrzamo realizaciju ideje o izgradnji prečistača otpadnih voda koje se ulivaju u Dunav", ispričao nam je Vladimir.

Dodao je da ideja njihovog aktivizma od samog početka nije bila usmerena na to da kao građani odlaze i razgovaraju sa političarima. "Nama ne treba da nas političari prime u neku klimatizovanu prostoriju i da sat vremena nešto obećavaju. Ono što želimo je da dođemo do rešenja za neke probleme. Ako postoji neki problem, mi ukažemo na njega, damo predlog i od njih tražimo rešenje. Nećemo odgovore i obećanja, već konkretna rešenja", rekao je Vlada. 

Ova neformalna grupa aktivna je od marta ove godine, apelovala je i skretala pažnju na mnoge probleme, a kako nam je Vladimir rekao, ono što im je važno i što im se posebno dopada je što nisu jedini u Novom Sadu koji su počeli da se bave aktivizmom, već sve više ljudi izlazi na ulice i vidi to kao način da poboljša svoj život, zajednicu i situaciju u kojoj svi zajedno živimo. 

"Želimo da što više podržavamo jedni druge, jer na kraju krajeva, svi mi imamo isti cilj, a to je da nam grad bude bolji", poručio je Vladimir i pozvao sve ljude da se pridruže povorci, jer "Dunav je naš"! 

M.L.

 

 

Možda te još zanima:

.

MKDSL, Rusty Brass Band i Bojana Vunturišević predvode Gradić fest

Večeras počinje festival uličnih svirača. Kao i obično i ove godine započinje povorkom. Zbog radova u ulici Modene, povorka ne…

.

Otvoren Gradić fest, Podgrađe pozornica

Festival uličnih svirača – Gradić fest otvoren je u četvrtak svečanom povorkom koja je u 20 časova krenula sa Trga…

.

Povorka i performans u vazduhu na otvaranju Gradić festa

Koncert španskog pijaniste i performera Davida Morena, u četvrtak 30. avgusta u 21 čas ispred Beogradske kapije, otvoriće ovogodišnje 18.…

.

Povorka ponosa - drugačija slika Beograda

Na ulicama Beograda danas je prelep dan, a takav je i za pripadnike LGBTQ populacije, koji završavaju aktivnosti Nedelje ponosa…

.

Maškarada 11. marta u Novom Sadu

Maškarada – Maskirana povorka biće održana 11. marta u Muzeju Vojvodine u 12 časova povodom običaja Belih Poklada.

.

Petardom ćeš me, protestom ću te

Grupa građana okupljena pod imenom Dva minuta tišine organizovala je nedavni tihi protest u centru Novog Sada sa ciljem da…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo