...
TRENUTNO19:10 - 19:20Vredi pročitati

Društvo

Porez na iznajmljivanje stana "bespotrebni trošak"

08.12.2015.

Poreska uprava najavila je pooštravanje mera kontrole stanodavcima koji ne plaćaju porez državi. Bez obzira na to da li je potpisao ugovor sa stanarom, vlasnik stana dužan je da državi plati 20 odsto od visine mesečne zakupnine. Stanodavci navode da je visina kirije toliko opala u odnosu na raniji period, da je neisplativo davati novac državi. Ukoliko se odluče na takav korak ispaštaće isključivo stanari, jer će kirije sigurno biti veće. Poreska inspekcija nije do sada aktivno kontrolisala ovu oblast, koja se tretira kao mala privreda.
.

foto: foxbusiness.com

Podstanari moraju da prijave boravište u najbližoj policijskoj stanici u roku od osam dana nakon zakupa stana. Ukoliko se utvrdi da građanin ne stanuje na adresi na kojoj je prijavljen može biti novčano kažnjen, a iznos kazne može biti i do 50 hiljada dinara.

Samo na prvom stepenu studija Novosadskog univerziteta školuje se približno 40 hiljada studenata, a mesto u domu može da pronađe svega oko tri hiljade studenata. Ostatak se uglavnom odluči da rentira stan tokom devet meseci koliko traje akademska godina.

Veoma je mali broj studenata koji su prijavili svoje boravište u Novom Sadu. Jedan od razloga je i dobijanje putnih troškova od lokalnih samouprava. Studentkinja novosadskog fakulteta S.M. ispričala nam je da u Novom Sadu živi tri godine i nijednom nije pomislila da se prijavi. Svesna je i da bi kirije, ukoliko Poreska uprava pooštri monitoring, bile povećane upravo za iznos koji bi stanodavci morali da plate.

"Ukoliko bi se povećala kirija ne bih ostala u stanu, jer je ova kirija savim odgovarajuća u odnosu cene i kvaliteta. Do sada nisam čula da je neko imao problema, većina mojih kolega nije prijavljena", kaže naša sagovornica.

Prema aktuelnim podacima, stanodavci u Srbiji svake godine oštete državnu kasu za pedesetak miliona evra zbog utaje poreza na zakupninu. Jedan od novosadskih stanodavaca, koji je želeo da ostane anoniman, za O radio je ispričao da poseduje dva stana u Novom Sadu i da u oba žive studenti koji nisu prijavljeni.

"Već pet, šest godina izdajem stanove i nijednom nisam prijavio stanara. Nisu nikad tražili, a ja ih nisam prijavio jer smatram da je to bespotrebni trošak. Kirija je značajno opala, otprilike su za 70 odsto pale cene najma u odnosu na period kada sam tek počeo da izdajem", podvukao je naš sagovornik i rekao da bi, ukoliko bude primoran da plaća porez, prirodno bilo da povisi kiriju. Takođe, ističe da stanodavci nisu zaštićeni i da, ukoliko stanar odluči da ne plati račune ili kiriju, njima ne preostaje ništa osim privatne tužbe.

Ukoliko želite da prijavite, odnosno promenite adresu boravišta, potrebno je da odete u najbližu policijsku stanicu i ponesete ličnu kartu i kupoprodajni ugovor. Važno je znati i da, ukoliko nakon određenog vremena promenite stan, nije potrebno da se odjavljujete sa prethodnog.

Lea Kotlica (leakotlica0@gmail.com)

Možda te još zanima:

.

Porez na pse može demotivisati usvojitelje

Napadi pasa su svakodnevica u urbanim sredinama. Nedavno smo imali slučaj napada pasa na decu u Subotici. U poslednjih nekoliko…

.

Veštačka inteligencija u borbi protiv neprijavljenih bazena

Moć veštačke inteligencije se od sada koristi za suzbijanje neprijavljenih poreza u Francuskoj. Francuski poreski organi su koristili veštačku inteligenciju…

.

Ukidanje paušalaca ozbiljno uzdrmalo IT industriju

Jedina zdrava industrijska grana u Srbiji, zemlji poluproizvoda i zatvorenih fabrika, jeste IT industrija koja je do sada cvetala, što…

.

Porezi i doprinosi opterećuju male preduzetnike

Kako bi smanjili nezaposlenost u zemlji mnogi preporučuju pokretanje sopstvenog biznisa. Nacionalna služba za zapošljavanje čak organizuje i kurseve koji…

.

Kako pronaći odgovarajući stan?

Iako je najavljeni porez na podstanare trebalo da podigne cene kirija stanova, to se još uvek nije desilo, kažu nam…

.

Podstanari će plaćati gazdin porez

Ukoliko država od jeseni zaista primora stanodavce da poštuju zakon, sklope ugovore sa podstanarima i plate porez u visini 20…

  • 18:45 Lampica
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo