...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo

Politički grafiti na asfaltu nedodirljivi

20.05.2015.

Grafitima išarani zidovi i dalje bodu oči Novosađanima, uprkos tome što Antigrafiti jedinica svakodnevno riba i kreči grafite mržnje. Nezadovoljstvo zbog išaranih zidova pojedinci su pokazali na Grbavici, gde su na žvrljotine kačili četke sa natpisima "Bravo Pikaso" i fotografije sa čistim zidovima. Sa druge strane, grafiti su počeli da "krase" i asfalte u sve većem broju, dok iz Gradskog zelenila kažu da ne stižu sve da ih očiste. 

.

Od novembra, kada je jedinica nastala do danas, uklonjeno je 700 grafita, a najveći broj njih bili su grafiti mržnje. Iz Gradskog zelenila kažu da je bilo najviše grafita kukastih krstova, ali i onih koje su ostavljale političke stranke. Međutim, najveći problem je, kaže portparol Antigrafiti jedinica Ivan Nožinić, što u celoj jedinici radi deset osoba koje ne mogu da očiste ceo grad i prigradska naselja.

"Svakodnevno se susrećemo sa novim grafitima, jer kad jedne uklonimo - drugi se nekad pojave na istom mestu. Možemo jedino da obrazujemo osnovce i srednjoškolce da to ne čine. Radnici su svakodnevno na terenu, ali ni samo čišćenje nije jednostavan proces", rekao je Nožinić.

Kako Nožinić dodaje, građani svakodnevno javljaju gde se nalaze grafiti, a sličan primer je bio i sa grafitom ogromnog kukastog krsta u ulici Kraljevića Marka, koji je uklonjen po dojavi. Međutim, problem je i sa političkim strankama koje takođe "grafitiraju" po gradu.

"Treća Srbija je već snosila posledice za svoje grafite po gradu, koje smo očistili. Oni su tim povodom platili 103.000 dinara. Tako će biti urađeno i sa ostalim strankama, mi tu ne pravimo nikakvu razliku“ izričit je Nožinić.

trecasrbija2 jpg

Foto: Objektivno bolje 

S druge strane, iz neformalne inicijative Objektivno bolje, koja je nastala kao "servis" za mapiranje grafita mržnje, kažu da su "rezultati slabo vidljivi i da su očekivali da će Jedinica više toga uraditi u odnosu na ono što su najavili", kaže predstavnica inicijative Jelena Dukarić.

"I da ne razmišljam, mogu da navedem čak tri grafita mržnje na tri različite lokacije, kod Limanske pijace o LGBT populaciji, potom u Grčkoškolskoj o Romima, a sličan grafit mržnje o Romima stoji  i kod Kliničkog centra. Mislim da nije u dovoljnoj meri rađeno na tome, ali ih (Antigrafiti jedinicu, prim.aut) treba pohvaliti zato što uklanjaju grafite stranaka", rekla je Dukarić, koja kaže da je ipak pohvalno što je Jedinica naplatila čišćenje stranci čiji su grafiti bili najviđeniji po gradu.

Nakon toga, nepoznati autori počeli su da pišu političke grafite i po asfaltu.  

trecasrbija1 jpg

Foto: Objektivno bolje

"To je jedna zanimljiva stvar, naime, ti grafiti su se pojavili nakon osnivanja Antigrafiti jedinice, osnovane na inicijativu gradonačelnika, lidera stranke na vlasti. Grafiti na asfaltu su upereni protiv opozicije i za njih nije moguće napisati prekršajnu prijavu. Mislim da se to pravilo nije promenilo, a oni (vlast, prim.aut) su to iskoristili kao "rupu". Jeste to bilo domišljato, ali ne baš odgovorno ponašanje", ispričala je Dukarić.

Član 87. Odluke o uređenju Grada navodi da "nije dozvoljeno pisanje grafita, crtanje, ili na drugi način oštećenje ili uništavanje javne površine ili urbane opreme". Međutim u Kabinetu gradonačelnika kažu da je na policiji da reguliše te prekršaje.

Na pitanje koliko su do sada prijava za prekršaj napisali i kome, Policija nije dala konkretan odgovor već je uopšteno prepričala zakonsku proceduru. 

Nožinić, pak, za ove grafite kaže da ih ima previše, pa tako i ne mogu stići da ih kompresorom čiste. No svakako misli da to nije ispravan čin, koja god da je stranka u pitanju. Kada je reč o inicijativi građana i ukazivanju na problem grafita, kao što je "Bravo Pikaso", Nožinić kaže da je pohvalno što se građani uključuju u akcije za lepši grad. 

Nataša Šaru

 

 

Možda te još zanima:

.

Dugo putovanje kroz mrak u digitalnu diktaturu

Plaše li vas kamere za prepoznavanje lica koje niču po banderama zadnjih godina? 

.

U potrazi za smehom

U 13 godina stand up karijere Jelena Radanović se naslušala našeg smeha. 

.

Sanjaju li filozofi prazan toner?

Jeste li već pohodili "Poetarium"?

.

Preživeti otrovnu kišu tabloida

Tabloidi u Srbiji najotrovniji su deo javnog mnjenja.

.

Početi iznova: od naftnog polja do Gotama

Najveći neprijatelj novog početka je strah. Najveći saveznik je nada.

.

Svi naši strahovi

Ljudi mogu da pate od preko 500 registrovanih fobija.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo