...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo

OPENS: vetar za jedra mladih

17.10.2015.

Prvi OPENS dan najavio je juče u novosadskoj Kineskoj četvrti izgradnju Youth Creative Polis-a, budućeg "grada mladih" koji čini okosnicu kandidature Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. Omladinske organizacije koje se bave kulturom, društvenim aktivizmom, obrazovanjem, medijima i umetnošću predstavile su se posetiocima tokom dana, da bi mrak u Kinesku četvrt doneo dobro znan tempo živih svirki i provoda. 

.

Podsećamo, kandidatura za Omladinsku prestonicu Evrope podneta je na inicijativu Exit fondacije, uz aktivno učešće nevladinog sektora, omladinskih organizacija i javnog sektora na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou.

Projektni timovi kandidatura za Omladinsku i kulturnu prestonicu Evrope 2021. uskoro će početi da rade pod jednim krovom, u renoviranom zdanju zgrade "Eđšeg", mađarskoj reči za jedinstvo koja prikladno simbolizuje napore i nadanja gradskih mladih kreativaca. Vanja Todorović, portparolka OPENS 2018. bila je ushićena zato što je ovo prvi put da je Grad osetio potebu mladih da oformi prostor na kom će moći da izraze kreativnost, ideje i ciljeve.

"Sve to na jednom mestu, gde će se mladi okupljati i zajedno kreirati vizije i ideje. U Novom Sadu postoji mnogo omladinskih i studentskih organizacija koje su delovale na svom polju, na svoj način, a evo prilike da se to stavi pod jedan krov gde će svako moći da dođe i da svoju ideju, bez obzira da li je član neke organizacije ili ne. Što se poslova za mlade tiče, još su ideje u razradi ali ovde će moći da ih pronađu. Imaćemo nekih mesta za zaposlenje u narednom periodu ali to još nije razrađeno, rekla nam je Todorović, dok je predsednik Upravnog odbora Exit Fondacije Nemanja Milenković istakao važanost OPENS-a u kontekstu vizualizacije sna kog žele da pretvore u javu.

"Nije prvi put u Evropi da se revitalizuje industrijsko nasleđe, ali je prvi put da se spaja samonikla kreativna mlada industrija grada sa omladinskim organizacijama. Na jednom mestu dobićemo umrežavanje, zapošljavanje, samozapošljavanje i mikro-turističku destinaciju", govori Milenković, kog pitamo zašto mlad čovek treba da se raduje Youth Polis-u?

opens3 jpg

"Bližim se četrdesetoj, stavljam se u perspektivu generacije koja je podigla Exit festival. Otuda je i kandidatura za omladinsku prestonicu predstavljena simbolom čigre; Novi Sad je grad koji, i kada stoji, zapravo se najbrže okreće, on vas iznenadi. U mladim ljudima se krije nov potencijal grada. Kao što su naši roditelji podizali Tribinu mladih i Pozorište mladih, a Exit je nešto što je moja generacija izabrala 2000, tako smo mi sada mladim ljudima vetar u leđima, želimo da im otvorimo perspektivu da nada postoji. Svako vreme nosi svoje breme i oni treba da budu stožeri novog procesa koji Novi Sad treba da živi. Mi im dajemo šansu i prostor da prvi put, na jednom mestu, sa realnim sektorom, počnu da grade bolju budućnost onako kako je zamišljaju, kaže Milenković kog nezaobilazno pitamo o prilici da mladi nađu posao u Youth Polis-u.

"Naša vizija je, bez imalo demagogije, upravo to. Ako napravimo Youth Polis bez kreativne priče, ako nema realnog sektora i kreativne industrije, ne znam gde drugde bi mogle da nastanu. Ako mladima napravimo prostor da se povežu i rade, mi se nadamo da će ovo biti, ako ne garant da će se zaposliti, a ono inspiracija kako da se samozaposle", poentirao je naš sagovornik.   

opens1 jpg 

Bilo da je reč o Fabrici, Kvoteru, Manualu ili Domu b-612, mladi i sposobni iskoristili su vreme i prostor da nam se predstave u najboljem svetlu. OPENS je privukao i pažnju gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, kao i delegacije 23 nemačka novinara koje smo o kulturnim dobrima i potencijalu Novog Sada upoznali, između ostalog, zahvaljujući umeću i talentu najboljih mladih stvaralaca i intelektualaca. Treba li reći, za najbolji provod i muziku starao se vaš i naš O radio, gost manifestacije.

Prava je šteta što se novosadski mentalitet inertno ponaša u vremenskim prilikama slabijim od idealnih, jer su povremena kiša i jak vetar vidno umanjili posećenost inače dobre i zanimljive dnevne manifestacije. Nerado izdvajamo pojedince ali moramo pohvaliti Novo kulturno naselje i njihov štand "Upoznaj Novo Naselje", na kom se našao petodelni interaktivni lavirint: prepoznajte scene iz filmova, dopišite stihove nesrećno zaljubljenom pesniku, džemujte na sintisajzeru uz basistu i perkusionistu, napravite nešto od gline i za kraj – pantomima.

opens4 jpg

O radio je iskoristio priliku da sprovede anketu među okupljenim mladima u više objekata u Kineskoj četvrti. Rezultat otkriva da su svi ispitanici prepoznali i pozdravili potencijale budućeg Youth Polis-a, pre svega mogućnost da ispolje svoje talente, uživaju u dobroj muzici i druženju, povežu se, učestvuju u zanimljivim radionicama i šansi da stvore "mali urban grad" u kom će cvetati alternativna kulutra i zabava. Međutim, sve mlade osobe s kojima smo razgovarali nisu pomenule mogućnost da tamo jednog dana pronađu posao ili ga same stvore, što je inače jedan od osnovnih ciljeva Grada mladih. O radio se iskreno nada da će se percepcija i informisanost mladih na tom polju, u saradnji sa kreatorima Youth Polis-a, vrlo brzo promeniti.

Na OPENSU su učestvovali: Omladina Jazas-a Novi Sad, Aegee Novi Sad, EESTEC LC Novi Sad, BalkanIDEA Novi Sad, Prevent, Estiem Local Group Novi Sad, AIESEC Novi Sad, SUS - Studentska unija, BEST Novi Sad, Eko koš i Relay. Gosti OPENS dana bia je i kompanija Eipix, simbol uspeha novosadske industrije kompjuterskih igara, a nove kreativne zanate prikazala je Ulica omladinskog preduzetništva.

Art ulica ponudila nam je izložbu fotografija za inkluzivnu i tolerantnu zajednicu pod palicom Biznisnove, Žilvernovske iluminacije - lampione napravljene u produkciji centra "Žil Vern", kao i izložbe Jelene Prokopović, Anje Vrtnjičak, Sonje Jo, Danijela Babića i izložbu slika Galerije Matice srpske, dok je kompanija Manual Co. izložila radove na temu revitalizacije Kineske četvrti.

Igor Mihaljević

 

Možda te još zanima:

.

Međunarodni dan studenata u OPENS-u

Povodom Međunarodnog dana studenata u OPENS-u će 17. novembra biti održana konferencija koja ima za cilj da istakne i slavi…

.

Opens state of Exit zona u znaku ekologije, aktivizma i takmičarskog programa

I ove godine Opens state of Exit zona nudi brojne štandove na kojima se predstavljaju nevladine organizacije sa različitim sadržajem.…

.

Važno je da se čuje glas mladih umetnika

Često se govori o tome kako bi trebalo dati mogućnost mladima da se predstave, prikažu i pokažu svoja dela, razmišljanja,…

.

"Sazvežđe podrške": pomoć mladima u očuvanju mentalnog zdravlja

Rezultati istraživanja "Mentalno zdravlje u Srbiji: procena potreba, faktora rizika i barijera u dobijanju stručne podrške", sprovedenog u martu 2022.…

.

Obeležavanje Dana mladih u Novom Sadu i Somboru

Međunarodni Dan mladih, 12. avgust, ove godine biće obeležen zanimljivim događajima u Novom Sadu i Somboru, koji će osim raznovrsnog…

.

YouthSpeak Forum 29. aprila u Novom Sadu

Konferencija YouthSpeak Forum biće održana 29. aprila u OpeNS Kulturnoj stanici Liman, najavili su organizatori. Reč je o globalnoj konferenciji…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo