...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Uz AEGEE putujte, učite i družite se s vršnjacima iz Evrope

15.03.2017.

Bilo da želite da naučite korisne veštine i znanja, poput pravilnog pisanja CV-ja i motivacionog pisma, ili da naučite neki novi strani jezik, ukoliko vas zanimaju mogućnosti koje pruža Erasmus program, ali i drugi načini da otputujete, učite i družite se sa inostranim vršnjacima, AEGEE (Aeže) je jedna od organizacija uz pomoć koje možete ovo da ostvarite, a radi po principu od studenata studentima. Jedna je od najvećih nevladinih i neprofitnih studentskih organizacija u svetu, a jedan od ogranaka nalazi se i u Novom Sadu. 

.

AEGEE odnosno Association des États Généraux des Étudiants de l’Europe osnovana je u Francuskoj, a danas postoji u više od 200 gradova u 40 zemalja i razlikuje se od drugih po tome što su njeni članovi studenti svih fakulteta, odnosno aktivnosti organizacije nisu usmerene na specifičnu oblast studiranja. Za članstvo se plaća godišnja članarina koja je simbolična, međutim, mnoge aktivnosti dostupne su svim studentima, besplatno i bez obzira na to da li su članovi. Članica AEGEE-a, studentkinja novinarstva Gordana Tošić, kaže da su tri najvažnije stavke koje karakterišu rad organizacije internacionalne razmene, lični razvoj članova i neformalno obrazovanje.

"AEGEE podstiče mobilnost mladih ljudi i upoznavanje sa drugim kulturama, kako bi se širila prijateljstva širom Evrope, kako bi se razbijale predrasude i kako bi se ojačavala tolerancija i poštovanje među evropskim narodima. Takođe, pruža priliku za učenje i neformalno obrazovanje, što se postiže kroz učešće u raznim treninzima, radionicama i raznim aktivnostima. Naši članovi imaju mogućnost da razviju neke sposobnosti koje ne bi mogli možda samo studiranjem, kao što je na primer učenje da rade u timu, da imaju bolje komunikacione sposobnosti i tome slično. To su takozvane soft skills", objašnjava Gordana.

aegee2 jpg

Trenutno organizuju besplatne radonice pisanja CV-ja i motivacionog pisma za studente koji žele da rade, volontiraju ili studiraju u zemljama Evropske unije, koje se održavaju u EU Info Pointu, a osmislili su i besplatan kurs nemačkog jezika koji se održava u Infopolisu. U aprilu organizuju takozvani network meeting, kada će ugostiti 25 mladih iz Evrope koji će se uputiti u rad organizacije, a neke radionice i tribine biće otvorene ne samo za članove već i za ostale studente.

"Na leto imamo veći projekat koji se zove Summer university i to je događaj koji može da organizuje bilo koji grad, odnosno bilo koja 'antena' AEGEE-a. To je veći događaj i mi ga ove godine radimo u saradnji sa AEGEE Podgoricom, tako da ćemo ugostiti 35 mladih, tokom 14 dana, od čega će jednu nedelju provesti kod nas, a drugu kod njih. Uz razne druge aktivnosti, oni će posetiti Novi Sad, Beograd, Palić, Sremske Karlovce, Podgoricu, Kotor", kaže ona.

aegee3 jpg

Kao što će oni ugostiti svoje kolege iz inostranstva, tako su mnogi ovdašnji studenti imali prilke da uz minimalne troškove koji ne remete skromni studentski budžet, obiđu neke od evropskih gradova. Jedna od njih je i Vanja Gojnić studentkinja elektrotehnike koja je preko AEGEE-a pre dve godine boravila u Torinu. Ona kaže da su joj putovanja važna jer, spram onoga što možemo da doznamo iz medija, a što često ne mora biti odraz stvarnog stanja, u direktnoj komunikaciji s vršnjacima iz drugih država stiče se istinitija i celovitija slika o društveno-političkim aktuelnostima koje se tiču svih nas.

"Imali smo radionice posvećene migrantima, pošto je tad to bilo jako aktuelno i razgovarali smo o tome u kojoj državi se šta dešava, a kako smo imali dosta učesnika iz Grčke, oni su nam pričali kako oni to shvataju i doživljavaju", objašnjava Vanja.

aegee4 jpg

Ona dodaje da je jedan od ključnih aspekata ličnog napretka izlazak iz svoje zone komfora, što omogućavaju upravo ovakva putovanja. Pored toga što se na taj način razvija tolerancija i razumevanje drugih, stiče se i bolji utisak kako je hodati u tuđim cipelama. Njen prošlogodišnji boravak u Istanbulu, u vreme kada se dogodio i puč u tom gradu, na nju je ostavilo naročito jak utisak.

"Stvarno dok negde ne odete, nešto ne proživite, ne može niko to sto posto da vam objasni. Imali smo radionicu i o njihovom odnosu sa Evropskom unijom, odnosu između Grčke i Turske, kako oni to vide, a šta mi slušamo u našim državama o tome. Dakle, nije samo fokus na putovanju već i na drugim stvarima. Ja sam iz oblasti elektrotehnike, ali jednostavno nisam samo vezana za to, želim i neke druge aspekte života da saznam", kaže ona.

Čini se da upravo Vanjino iskustvo potvrđuje ono što stoji u opisu AEGEE-a, da je to organizacija koja ideju o ujedinjenoj Evropi pretvara u praksu. Trenutno AEGEE povezuje 13 hiljada studenata iz 40 zemalja, a ukoliko želite da budete jedan od njih, možete s njima na jednostavan način stupiti u kontakt, preko sajta i Fejsbuk stranice AEGEE Novi Sad.

Audio prilog poslušajte u plejeru ispod:


Jovana Zdjelarević

Možda te još zanima:

.

Prezentacija studentske organizacije AEGEE

Prezentacija studentske organizacije AEGEE biće održana u sredu 24. oktobra u 16:30h na Filozofskom fakultetu u učionici 107. Na prezentaciju su…

.

Interesovanja su važna, ali prilike za posao još su važnije

Studenti iz novosadskog ogranka evropske studentske organizacije AEGEE ugostili su 35 svojih vršnjaka iz Evrope u sklopu programa "Letnji univerzitet".…

.

Malim koracima do velikih stvari

Novi Sad će tokom narednih dana biti domaćin za 30 studenata iz cele Evrope, koji učestvuju u Letnjem univerzitetu evropske…

.

Letnji univerziteti spremni za mlade

Evropska studentska organizacija Aegee i ovog leta nudi mladim ljudima da posete više od 75 univerziteta u različitim gradovima Evrope.…

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

.

Organizovana imunizacija najefikasniji način zaštite od HPV infekcije

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV vakcina), kao najbolja prevencija kod mladih, stvara imunitet i sprečava infekciju određenih tipova HPV-a.…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo