...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Usvojen Lokalni akcioni plan za mlade

29.03.2015.

Skupština Grada Novog Sada usvojila je Lokalni akcioni plan politike za mlade Grada Novog Sada od 2015. do 2018.

.

Lokalni akcioni plan politike za mlade Grada Novog Sada od 2015. do 2018. potrebe mladih grupiše u devet oblasti: obrazovanje, zapošljavanje, zdravlje, kultura i slobodno vreme, volonterski rad i aktivizam, bezbednost, informisanje, mladi u zaštiti životne sredine i održivom razvoju i socijalan politika prema mladima.

Na osnovu analize trenutnog stanja, aktuelnih politika, aktera i resursa, postavljeni su strateški ciljevi za svaku od ovih oblasti, koji daju smernice kako Gradskim organima i službama, tako i ostalim akterima omladinske politike na lokalnom nivou. Oni regulišu na koji način i u kojim pitanjima mladima treba podrška i kroz koje aktivnosti se može doći do unapređenja njihovog položaja.

Strateški ciljevi daju korisne smernice i svim ostalim akterima lokalne zajednice koji se odluče da svoje programe, aktivnosti i delovanje namene, otvore ili prilagode mladima.

Za svaki prioritetni cilj formulisane su mere - aktivnosti, koje treba realizovati da bi se ciljevi ostvarili, kao i indikatori za svaku od njih koji će obezbediti praćenje i merljivost ostvarenih rezultata. Prilikom odabira prioriteta, vodilo se računa da nosioci aktivnosti kojima će se ciljevi ostvarivati mogu biti omladinske organizacije, čime se omogućava direktno učešće mladih u ostvarivanju Lokalnog akcionog plana.

Lokalni akcioni plan politike za mlade je dokument koji, na predlog Gradske uprave za sport i omladinu - Kancelarije za mlade, donosi Skupština Grada Novog Sada. U pripremi i realizaciji LAP-a učestvuje Kancelarija za mlade kao i subjekti omladinske politike.

Prvi Lokalni akcioni plan politike za mlade Grada Novog Sada donet je za period 2011 – 2014. godine, a u okviru njegove implementacije objavljeno je pet javnih konkursa i podržano ukupno 265 projekata udruženja mladih i za mlade sa teritorije Grada Novog Sada.

Na osnovu izmeštaja o monitoringu i evaluaciji, koja je sastavni deo implementacije novosadske strategije za mlade, u 2013. kroz podržane projekte obuhvaćeno je ukupno 21.466 mladih, jednako devojaka i momaka, najviše uzrasta do 19 godina (nešto više od 70 odsto), 17 procenata mladih između 20 i 25 godina, 7,5 odsto od 26 do 30 godina, ali i korisnici koji su mlađi od 15, odnosno stariji od 30 godina.

Tekst Lokalnog akcionog plana politike za mlade Grada Novog Sada od 2015. do 2018. biće dostupan u narednom broju Službenog lista Grada Novog Sada.

L.K.

Možda te još zanima:

.

Škola omladinskog preduzetništva

Škola omladinskog društvenog preduzetništva biće održana u subotu 13. oktobra od 10 do 13 časova u OK klubu, na prvom…

.

Mediji mogu da sruše predrasude o odnosima Albanaca i Srba

U okviru projekta "Ordinary people: Missing rights - finding solution" u ponedeljak će biti otvoren konkurs u kojem će, osim…

.

Kikinda: Trećina mladih razmišlja o samoubistvu

Oko 29 odsto mladih u Kikindi razmišlja o samoubistvu! Centar za aktivno društvo u saradnji sa Kancelarijom za mlade radili…

.

Prema LAP-u novi Omladinski centar

   Javna rasprava o Nacrtu Lokalnog akcionog plana za mlade Grada Novog Sada za naredne četiri godine trajaće do 23.…

.

Mladi žele aktivno učešće u planiranju budućnosti

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) već dve godine raspisuje konkurs za nagradu MladGrad. Cilj dodele ove nagrade je odavanje priznanja…

.

Kikinda: Trećina mladih razmišlja o samoubistvu

Oko 29 odsto mladih u Kikindi razmišlja o samoubistvu! Centar za aktivno društvo u saradnji sa Kancelarijom za mlade radili…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo