...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Univerzitet deli sudbinu društva

26.06.2015.

U svečanoj sali Rektorata obeležava se 55 godina od nastanka Novosadskog univerziteta. Tim povodom, vršilac dužnosti rektora Radovan Pejanović osvrnuo se na dosadašnje učinke Univerziteta, ali i probleme sa kojima se Univerzitet, zajedno sa društvom, suočava. 

.

Odabirom tri emeritusa Univerzitet će imati 38 profesora koji su svojim naučnim dostignućima i radom sa studentima ostavili dugotrajni pečat u istoriji Univerziteta. Rektor Pejanović kaže da je uprkos uslovima u kojima se nalazi, Univerzitet u Novom Sadu je cenjen u svetskim okvirima.

"Fakulteti nude pre svega dobro i kvaliteno obrazovanje. Ono je cenjeno u međunarodnim okvirima i naši mladi stručnjaci se nalaze na svim prestižnim univerzitetima", rekao je rektor. No, on ističe i probleme koje muče univerzitet.

"Univerzitet deli sudbinu društva, koje se nalazi u dubokoj ekonomskoj krizi, a posebno zabrinjava socijalna kriza i imamo ozbiljne probleme kako da svima obezbedimo jednake uslove", zabrinut je rektor.

Iako je bilo reči o tome da se država nalazi u teškoj krizi on kaže da Univerzitet daje sve od sebe, ali nije spomenuo šta će se dešavati sa Preporukom ministarstva da se ukinu birokratski troškovi studentima.

"Ide se na skraćivanje troškova. To je imperativ koji kriza zahteva, a nas na to primorava i MMF", izjavio je Pejanović. 

Obeležavanje skoro više od pola veka postojanja Univerziteta u Novom Sadu upriličeno je na svečanoj sednici, među kojima je i profesor na Prirodno – matematičkom fakultetu Vukadin Leovac, koji kaže da je za rezultate najvažnije voleti svoj posao.

"Iako sam otišao u penziju i dalje sam posvećen svojoj hemiji. Nisam prestao da dolazim u laboratoriju kako bih i dalje radio sa mlađim saradnicima", izjavio je Leovac.

U ponedeljak, 29. juna rektor će priznanja dodeliti i svim drugim pojedincima i institucijama koji su zaslužni za razvoj Univerziteta.

Nataša Šaru

Možda te još zanima:

.

Slagalica pred navijačima

Amfiteatar u Rektoratu novosadskog univerziteta bio je pun prošlog četvrtka. Razlog je bilo takmičenje u Slagalici. Popularni format kviza okupio…

.

Iskusi reč "posao" iz novog ugla

Forum zapošljavanja mladih 2.0 biće održan 10. decembra u Rektoratu UNS sa početkom u 17 časova. 

.

Obeležen medjunarodni dan studenata u Novom Sadu

Gotovo 80 godina, Međunarodni dan studenata u svetu se obeležava u znak sećanja na događaj u kome su nacisti pogubili…

.

Erasmus kafe u Rektoratu 14. novembra

Erasmus kafe biće održan u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu u četvrtak, 14. novembra, sa početkom u 20 časova. 

.

Da li će biti novog bodovanja na fakultetima?

Ispitni rok samo što nije počeo. Neprospavane noći uz knjigu i kafu čini boljim samo saznanje da će rok brzo…

.

Upoznajte se sa mogućnostima studiranja u Francuskoj

Francuski instituti iz Srbije, Bugarske, Albanije, Grčke i Bosne i Hercegovine organizuju osmi "Putujući studentski sajam", koji se održava u…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo