...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Tribina o Nikoli Tesli

25.11.2015.

Tribina "O liku i delu Nikole Tesle" biće održana u petak, 27. novembra od 17 sati, u Multimedijalnoj sali na drugom spratu u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

.

Na tribini, koju organizuje Studentski parlament Fakulteta tehničkih nauka (FTN), govoriće Aleksandar Protić, federalni savetnik francuske UNESCO federacije i direktor Tesla memorijalnog projekta na Univerzitetu Sorbona.

"Imajući u vidu da se u poslednje vreme sve češće spominje naš slavni naučnik Nikola Tesla, njegovi izumi i stvaralaštvo, kao i da se svuda u svetu održavaju predavanja i tribine o njegovom liku i delu, Studentski parlament FTN došao je na ideju da se ova tribina realizuje u korist svih studenata i profesora na Univerziteta u Novom Sadu, radi podsećanja na trag koji je ostavio ovaj genijalni pronalazač", piše u pozivu Fakulteta tehničkih nauka.

Predavač na tribini, Aleksandar Protić, držao je predavanja, panele i radionice o Nikoli Tesli u mnogim obrazovnim, naučnim i kulturnim institucijama, uključujuci Harvard, Sorbonu, Kembridž i Oksford. Urednik je UNESCO zbornika o Nikoli Tesli predstavljenog na Harvardu. Autor je  članaka o Tesli objavljenih od akademija nauka do Popular Science i Tesla magazina. Počasni je ambasador Tesla UNESCO inicijative na Tehnološkom institutu Masačusets. Za svoj rad dobio je priznanja i nagrade međunarodnih organizacija, ministara, naučnih udruženja, muzeja i civilnog društva.

R. L.

Možda te još zanima:

.

BMW vs Tesla

Nova poboljšana litijum-jonska baterija imaće 30 odsto povećanje energetske efikasnosti i brzine punjenja. Trošak proizvodnje iznosi 50 procenata današnjih troškova.

.

Novi Maskov četbot se zove Grok i zna kako se pravi kokain

Uprkos tome što je jedan od najvokalnijih kritičara veštačke inteligencije, milijarder Ilon Mask lansirao je novog četbota zvanog "Grok", za…

.

Nikola Tesla kao omiljeni junak teoretičara zavere

Šta zaista znate o Nikoli Tesli? Možda pitanje deluje naivno, svakako da znate barem dve ili tri ključne činjenice o…

.

10. jul - rođendan Nikole Tesle

Nikola Tesla će ostati upamćen kao jedan od najplodonosnijih naučnih umova savremenog doba, čovek čiji su pronalasci omogućili proizvodnju i…

.

Tesla vozi sam

Full Self-Driving set opcija je dostupan vlasnicima Tesla vozila na području Sjedinjenih američkih država, a nakon što ga je Ilon Mask…

.

Tesla predstavlja humanoidnog robota

Izvršni direktor kompanije Tesla, Ilon Mask, planira da 30. septembra predstavi prototip humanoidnih robota, Optimus.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo