...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Studenti žele promene, ali iz fotelje

18.11.2015.

Internacionalni dan studenata obeležen je na više frontova. Dok su jedni izražavali nezadovoljstvo protestima ispred fakulteta, drugi su iskoristili ovaj dan da studentima predstave mogućnosti u neformalnom obrazovanju i angažovanju o mnogobrojnim studentskim organizacijama. Oni treći su sigurno ostali kod kuće jer se za mogućnosti prakse ili unapređenje znanja zainteresovalo tek nešto više od 50 studenata.

.

Ovaj skup je organizovala Unija studentskih organizacija u Novom Sadu, a predstavilo se 15 aktivnih organizacija. Neformalno obrazovanje, projekti, aktivizam, stručne prakse i volontiranje samo su deo aktivnosti koje novosadske studentske organizacije nude studentima. Među njima su AIESEC, BEST, Studentska asocijacija, Unija i Savez svih fakulteta, institucija studenta ombudsmana mnogi drugi.

Na Novosadskom univerzitetu studira 59.800 studenata, a svega jedan odsto njih je aktivno u svojim sredinama, dok je i dalje vrlo mali procenat onih koji makar jednom mesečno negde volontiraju. 

Predstavnik Unije studentskih organizacija Nikola Srdić kaže da samim tim studenti nemaju kapacitet za bilo kakve promene, ali da željno iščekuju neki bunt. 

"Studentskim protestom se može nešto postići, ali koji su efekti toga? Bunt tog tipa je poslednje sredstvo kojim bi studenti trebalo da se koriste. Pre toga bi  trebalo da iscrpe sva druga sredstva. Moraju biti samokritični nastrojeni, a ne samo kritizerski. Neka budu aktivno uključeni u svoje školovanje i rešavanje problema", izričit je Srdić.

Iako su neki kao rešenje videli protest i bučno podizanje adrenalina intezivnom demagogijom, mnogi i dalje ne znaju da se upravo preko angažovanja u ovim organizacijama mogu baviti i standardom obrazovanja i konkretnim promenama koje toliko žele.

Student ombudsman Lazar Ćosić skreće pažnju na slučaj da studenti i dalje najradije ćute kada je reč o borbi za njihova prava, ali da je srećan što osim birokratskih problema, ređe nailazi na konkrektnu povredu prava studenata kao što je diskriminacija.

"Studenti su generalno zadovoljni što se tiče njihovih prava na univerzitetu. Ono na šta se najčešće žale jeste broj rokova i nastavne aktivnosti što opet rešavaju studenti prodekani. Meni je drago što ja nemam mnogo posla jer se zaista nadam da je sve onako kako treba da bude", rekao je novoizabrani student ombudsman.

On uviđa da studentima nedostaje ozbiljnosti i anažovanosti podjednako, ali im poručuje da iskoriste hrabrost u rešavanju problema u svom školovanju na pravi način.  

Internacionalni dan studenata se u svetu obeležava kao simbol borbe za demokratiju i obrazovanje, ali sećanje na 17. novembar 1939. godine kada su nacisti pogubili 20 čehoslovačkih studenata.  Više od 1.200 studenata tada je odvedeno u koncentracione logore, a domovi i Univerzitet pretvoreni u kasarne.

Nataša Šaru

 

Možda te još zanima:

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

.

Profesori ne pristaju na ultimatume, pozivaju na razgovor o slobodi govora

Ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održan je skup podrške koji je organizovala grupa profesora i zaposlenih na tom fakultetu,…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Na kraj Limana Žuta kuća

Žuta Kuća na livadi između Limana i Štranda živela je pet godina. 

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo