...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Studenti spajaju države bivše Jugoslavije

26.10.2015.

U toku je Tempus projekat StudAVP u koji su uključeni studenti audio-vizuelne produkcije iz celog regiona i Evropske unije. Akademci iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Bugarske, Slovačke i Slovenije putuju jedni kod drugih, zajedno snimaju filmove i svoje radove će objaviti na zajedničkom sajtu.

.

Filmska i druga produkcija u regionu najčešće funkcioniše kao koprodukcija, a da bi projekti bili uspešni, potrebno je poznavati ljude iz branše.

"Trenutno smo u drugom krugu izrade studentskih radova, neki su već snimljeni, drugi su u fazi snimanja, a svi scenariji i planovi snimanja su gotovi. Sad smo u fazi produkcije, krajem novembra i početkom decembra počinjemo postprodukciju, pa se nadam da ćemo do kraja godine imati gotove radove", kaže za O radio kordinatorka Tempus projekta StudAVP Olivera Gračanin.

Jedan od učesnika je i student Akademije umetnosti u Novom Sadu Strahinja Đorđević. On će uskoro početi sa snimanjem dokumentarnog filma u kom će mu sagovornici biti mlađi i stariji cenjeni muzičari različitih žanrova iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Strahinja želi da vidi da li su se stavovi muzičara prema drugoj državi menjali zbog različitih okolnosti u kojima su živeli, odrastali i radili.

"S obzirom da se i od ranije bavim hop hop muzikom kao izvođač – u jednoj od mojih pesama postoji stih: 'Toliko toga nas razdvaja, barem muzika nas spaja', što sam i uzeo za naslov samog dokumentarnog filma. Želim da pokažem koliko u poslednje vreme, od raspada Jugoslavije, svi društveni i drugi segmenti života nas razdvajaju, a muzika nas neprekidno povezuje bez obzira na društvene i ekonomske odnose", kaže za O radio Strahinja.

Pošto je jedan od ciljeva projekta povećanje zapošljivosti studenata koji se bave audio-vizuelnom produkcijom u toku je izrada internet platforme, na kojoj će studenti objavljivati svoje radove. Kordinatorka Tempus projekta kaže da su ti radovi do sada mogli da se vide samo na ispitima i ponekim festivalima i da javnost nije bila svesna koliko fenomenalne i kreativne studente ima.

Na tom sajtu će biti objavljene i biografije studenata, pa će budući poslodavci i produkcijske kuće moći da ih kontaktiraju ukoliko žele da sarađuju.

U projektu učestvuje oko 100 novosadskih studenata, a za tri godine – koliko će trajti – očekuje se učešće oko 400 studenata i 60 različitih audio-vizuelnih projekata.

Partnerske zemlje su Srbija, Bosna i Hercegovina i Albanija, a u projektu učestvuju Univerziteti u Novom Sadu, Banjaluci, Sarajevu, Tirani i Draču, Univerzitet umetnosti u Beogradu i Visoka škola elektrotehnike i računarstva strukovnih studija u Beogradu, Univerziteti iz Ljubljane, Bratislave i Sofije. Medijski partneri u Srbiji su Radio televizija Vojvodine i Radio televizija Srbije.

J.Ž.

Možda te još zanima:

.

Priča koja ne sme da se zaboravi

Fotografija je danas bukvalno dostupna svima. Svaki telefon je i fotoaparat, a čak i ozbiljniji uređaji nisu više tako skupi.…

.

Pokreću me ljudi i interakcija s njima

Samostalne izložbe mladih umetnika nisu tako česte. Upravo je zato zanimljiva inicijativa SKC-a Novi Sad i Akademije umetnosti u Novom…

.

Šta nas koči da budemo svoji?

U subotu 24. i nedelju 25. decembra od 20 časova monodrama "Major i Helena" biće premijerno igrana na Akademiji umetnosti…

.

"Promena" otvara put mladim glumcima i rediteljima

Novosadsko pozorište "Promena" pokrenuli su studenti Akademije umetnosti još krajem sedamdesetih godina prošlog veka. Kvalitet predstava koje su nastajale u…

.

Klasičnom muzikom do vrha

Studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu Andrej Balaž i Iva Dimitrijević su ovogodišnji dobitnici Priznanja za vrhunske rezultate postignute na…

.

Od Londona do Dositejeve nagrade

Najbolјi studenti završnih godina osnovnih i master studija, njih 1.500 u Srbiji, zaslužilo je stipendiju - takozvanu Dositejevu nagradu, koju…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo