...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Student ombudsman potreban, a nevidljiv

23.09.2015.

Zakonska prava studenata od 2006. godine štiti student ombudsman, iako mnogi od njih i dalje ne znaju da tu privilegiju imaju. Studentkinja ombudsmanka Simeona Manja kaže da je ova pozicija poljuljana nepoverenjem Univerzitetskog parlamenta i rukovodstva koji smatraju da studentima nije potreban student ombudsman.

.

Student ombudsman danas nije nezavisan i zavisi od volje Univerzitetskog parlamenta zbog čega Manja smatra da nije u potpunosti slobodna da obavlja svoju funkciju.

"Problem pravne utemeljenosti studenta ombudsmana postoji od kada je prestao da bude projekat Saveza studenata. Sada postoji kao pomoćni organ Univerziteta, ali bez jasnog udela u Statutu, zbog čega sve zavisi od dobrih odnosa sa vladajućom većinom u Parlamentu", objasnila je Manja, koja kaže da je time samo dovedeno u pitanje postojanje ove funkcije, što je korak unazad.

simeona jpg

Foto:   Student ombudsman Simeona Manja 

Do sada je student ombudsman reagovao po individualnim zahtevima studenata, budući da ima veću prednost u odnosu na studente prodekana koji se zalažu za prava većine pogođene određenim problemom.

"Ombudsman se do sada bavio slučajevima kao što je student koji je bio u zatvoru i koji je pokušavao da se vrati na fakultet i diplomira. Načelno, uprava fakulteta nije želela da ga odbije, ali su tu bili problemi tehničke prirode gde su njemu uskraćena mnoga prava. Takođe tu su bile specifične situacije gde se na jednoj rang listi za budžet našla osoba sa lažnim podacima, čime su povređena prava drugih koji nisu bili na budžetu", pojasnila je Manja svoje zalaganje.

Predstavnik Unije studentskih organizacija Nikola Srdić smatra da je ova funkcija veoma važna i da treba da postoji, jer je on tu ipak da utvrdi da li student ima neko pravo ili mu je eventualno to pravo uskraćeno.

"Student ombudsman bi trebao da ima nezavisnost na veoma visokom nivou u odnosu na druga tela Univerziteta i fakulteta", rekao je Srdić.

Uprkos zalaganju studenata ombudsmana u pojedinim slučajevima, većina studenata i ne zna da postoji ova funkcija, pa je tako povredu prava LGBT studenata rešavala druga nestudentska organizacija. Na Filozofskom fakultetu kažu da funkcija studenta ombudsmana nije dovoljno vidljiva, pa ni dostupna studentima, tvrdi član Univerzitetskog parlamenta, a ujedno i student književnosti Dalibor Mirić.

"Student ombudsman ne da ne radi svoj posao, nego ne znam ni da li radi, gde mu kancelarija i koje njegovo radno vreme. I ako dođe do nekih povreda mi ne znamo kome i gde se obratiti. Ja sam student 4. godine i tri i po godine nisam znao da postoji takva funkcija. Nije se nigde prikazivao“, rekao je Mirić.

Student prorektor Darko Marić kaže da do sada nije bilo žalbi pa ni primedbi na rad studenta ombudsmana.

"Moguće je da studenti nisu upućeni koje su njegove oblasti delovanja, ali znam da je ombudsman u kontaktu sa prodekanima za nastavu na pojedinim fakultetima i da se zalaže za prava studenta kada su im zakonski prekršena", izjavio je Marić

Drugi univerziteti su otišli korak dalje, pa se na Beogradskom formirao univerzitetski ombudsman kojeg predstavlja profesor prava koji u velikoj meri pomaže i studentima i zaposlenima.

Student ombudsman u ovom mandatu postoji već dve godine, a ombudsman može biti isključivo student završnih godina Pravnog fakulteta koji nije osuđivan i koji svojim moralnim kvalitetima odgovara obavljanju ove funkcije. Univerzitetski parlament raspisuje konkurs za studenta ombudsmana, a kandidate delegira isključivo Parlament Pravnog fakulteta.

Nataša Šaru

 

Možda te još zanima:

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Začarani krug prokrastinacije

Prokrastinacija je odlaganje obaveza, zadataka i akcija za kasnije. Mladi su joj, često, vrlo skloni. Iako je pojedincima poznato da…

.

Konkurs za najbolje studentske radove

Univerzitet u Beogradu je raspisao Konkurs za najbolji naučno-istraživački i stručni rad studenata u 2023. godini.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

.

Filozofski fakultet privremeno odblokiran

Privremeno je obustavljena četvorodnevna blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, nakon razgovora studenata koji su zauzeli tu visokoobrazovnu instituciju sa…

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo