...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Rasprava o promenama u visokom obrazovanju

19.10.2015.

Do kraja decembra treba da budu poznate glavne promene u visokom obrazovanju koje će doneti potpuno novi zakon, poput upisa brucoša na osnovu položene mature, formiranja nacionalne akreditacione agencije, vraćanja kategorije sufinansiranih studenata i rangiranja studijskih programa.

.

Početkom sledeće godine treba da počne javna rasprava o predloženim novinama na svim nivoima obrazovanja, koje treba da poprave i unaprede kvalitet visokog obrazovanja, a inače su zacrtane u Akcionom planu za sprovođenje Strategije razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020.

Jedna od akcija, kojom radne grupe za izradu zakona treba da se pozabave, predviđa veću dostupnost visokog obrazovanja i način ulaska u visoko obrazovanje.

"Sva istraživanja su pokazala da dostupnost visokog obrazovanja nije dobra, jer ima kategorija učenika sa većim mogućnostima da upišu fakultet zato što se, na primer, pripreme za prijemni organizuju na fakultetu, pa je nekim đacima to dostupnije i bliže, dok drugi moraju da putuju", rekla je Tanjugu državni sekretar Ministarstva prosvete Zorana Lužanin.

Takođe, kada polažu prijemni, kandidati moraju da idu na više mesta, a često se prijemni i preklapaju, pa se postavlja pitanje koliko je naše visoko obrazovanje dostupno, za razliku od srednje škole, rekla je ona.

Zakon, kako kaže, treba da odgovori na koji način treba da promenimo ulaz u visoko obrazovanje, da li sve ostaje isto, a Strategija kaže da to nije dobro, ili naći novo drugačije rešenje.

Drugi problem u našem sistemu je taj što se dešava da student zbog 0,1 boda ili razlike u prosečnoj oceni izgubi sve, odnosno krene kao budžetski student i potom zbog male razlike u proseku izgubi smeštaj u domu i ishranu u menzi….

Zakon treba da se pozabavi većom pravednošću, da student ima pravo na neku vrstu sufinansiranja, da država participira u školarini. Tako će neko plaćati samo deset odsto, a neko 90 odsto školarine. Čuvena pozicija "ispod crte" više neće "biti ili ne biti" - toliko sudbonosna za nastavak studija.

Lužanin ističe i da će država jednog trenutka morati da kaže koji su joj studijski programi neophodni.

Takođe, da bismo celu državu "podigli", treba nam jako obrazovanje nastavnika, odnosno ti studijski programi moraju u budućnosti da budu prepoznati.

"Moramo da postavimo takve ciljeve da dobri učenici žele da postanu nastavnici, profesori u školama", rekla je Lužanin i istakla da je Strategija naglasila dva polja, prirodno-matematičko i tehničko-tehnološko, u koja treba više da se ulaže, što je zacrtano i u dokumentu Evropa 2020.

Jedna od dilema je i da li zadržati asistente ili predvideti da oni koji su odlični na master studijama mogu držati nastavu na prvoj godini, jer se, dodaje Lužanin, pokazalo da je vršnjačko učenje dobro.

Takođe, radna grupa za akreditaciju i kvalitet studija treba da razmotri ideju da se pređe na profesionalnu agenciju, umesto sadašnje Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, po ugledu na gotovo sve zemlje Evrope.

Formirano je nekoliko radnih grupa za izradu novog zakona - za finansiranje, za kvalitet i akreditaciju, za ljudske resurse i za organizaciju i upravljanje na univerzitetima. U svakoj je do 20 relevantnih članova. Tu je i peta grupa, čiji posao je studentsko organizovanje i grupa o naučnoistraživačkom radu.

Zakon treba da stupi na snagu 1. oktobra naredne godine, a kada je u pitanu finansiranje fakulteta i sopstvena sredstva tih ustanova, Lužanin ukazuje da će i o tome da se razgovora.

"Međutim, važno je da konačno imamo podatke i da se stvarno vidi ko koliko radi, koliko zarađuje, gde su amfiteatri hladni jer nema para za grejanje, gde su plate veće nego što očekujemo", istakla je ona i navela da izmene idu ka tome da imamo još kvalitetnije visoko obrazovanje, a ne da bi neko nešto izgubio.

U Akcionom planu dostupnom na sajtu Ministarstva prosvete predviđene su sledeće akcije koje treba da budu implementirane u novom zakonu: Razvoj sistema upisa na osnovne studije na osnovu položene mature, Uvođenje alternativnih puteva ulaska u visoko obrazovanje, Uvođenje studija uz rad ("part time" studije), Osiguranje dostupnosti na sva tri nivoa studija studentima iz osetljivih grupa, Razvoj programa za povećanje obuhvata u prioritetnim oblastima, Jačanje javne odgovornosti visokoškolskih ustanova za kvalitet visokog obrazovanja.

Tu su i druge akcije: Unapređenje sistema osiguranja kvaliteta - formiranje nacionalne akreditacione agencije, Usklađivanje broja nastavnika po oblastima, Usaglašavanje ishoda učenja i opterećenja studenata, Osavremenjivanje studijskih programa u skladu sa potrebama tržišta rada i stepenom dostignutog naučnog i tehnološkog razvoja u svetu, Uvođenje rangiranja studijskih programa, Razvoj studijskih programa za inicijalno obrazovanja nastavnika, Razvoj programa obrazovanja nastavnika, uključujući i pomoćne nastavnike, instruktore, voditelje, trenere, za obrazovanje odraslih i drugo.

Izvor: RTV

Možda te još zanima:

.

Najbolji alat za unapređenje posla

U sredu, 3. aprila, u 18 časova, Inspira hub u Subotici organizuje  besplatno predavanje na temu networkinga kao najboljeg alata…

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Bez rodne ravnopravnosti gubimo potencijal polovine društva

Stavovi, tvrdnje i dezinformacije koji se suprotstavljaju rodnoj ravnopravnosti, odnosno jednom rečju - antirodni narativi, u Srbiji su zastupljeni i…

.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu

Exiem sajam zapošljavanja će biti održan na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 2. i 3. aprila. Samo neke od…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo