...
TRENUTNO13:30 - 13:45Pesma dana

Društvo / Obrazovanje

Projektnim finansiranjem lakše se realizuju ideje

25.02.2016.

Studentske organizacije, nevladina udruženja i građanske inicijative često se okreću projektnom finansiranju da bi ostvarili svoje ideje. Iako je budžet namenjen Sekretarijatu za sport i omladinu ove godine smanjen za čak 60 odsto, iz sekretarijata navode da to neće uticati na njihovu efektnost.

.

foto: capstonegp.com

Jedna od organizacija koja novac za aktivnosti dobija upravo putem projekata je i Studentska asocijacija Univerziteta u Novom Sadu. Predsednica udruženja Marijana Topo za O radio je izjavila kako je projektno finansiranje jedan od sigurnih načina za kontinuirano sprovođenje studentskih zamisli.

"Do sada smo ostvarili uspeh kako sa pokrajinskim sekretarijatom, gradskim upravama pa tako i sa Ministarstvom. To nam svakako olakšava da projekat bude vidljiviji i da lakše skupimo novac za realizaciju", rekla je Marijana i dodala da kroz ceo proces studenti zapravo uče kako da napišu projekat, apliciraju i prikupe sredstva za realizaciju. Kako objašnjava naša sagovornica ukoliko dobro razradite plan projekta, novac vam ponekad nije ni potreban.

"S obzirom na to da imamo dosta iskustva u realizaciji projekata, nisu retke situacije da sprovedemo projekat bez finansijskih sredstava, tako da novac definitivno nije preduslov da sprovedete odličan projekat", objašnjava Topo.

projectfinance jpg

Da pisanje projekta ipak nije toliki bauk tvrdi autor emisije "Reinženjering" na O radiju Vladimir Kozbašić, koji kaže da je nedopustivo da mladi danas ne znaju da pišu projekte.

"Mislim da pisanje projekata nije neka nauka, treba to dobro savladati, pa onda poznavati i neke 'cake'. Mi na žalost često imamo situaciju da organizacija želi nešto da uradi, ali nema ljude koji su kadri da napišu projekat i sprovedu sve", navodi Vladimir, uz par saveta omladini. Od toga da ne bežite od teških evropskih projekata, do ideje globalnog umrežavanja mladih.

"Pokušajte da izađete van okvira začaranog kruga gde se dele skromna sredstva, da se povežete sa mladima iz inostranstva koji imaju smelosti, znanja i veštine, pa da zajedno aplicirate na veće višegodišnje projekte, recimo na 24 meseca", zaključio je naš sagovornik.

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu do sada je raspisao dva celogodišnja konkursa u oblasti sporta i omladinskog sektora za koje je ukupno izdvojeno približno 165 miliona dinara. Konkursi će biti otvoreni do decembra ove godine.

Takođe će ove godine biti raspisan konkurs za opremanje omladinskih organizacija, organizacija za mlade i omladinskih domova i domova kulture, a ovo je ujedno i jedini konkurs čiji je budžet povećan ove godine sa osam na deset miliona dinara.

Lea Kotlica (leakotlica0@gmail.com)

Možda te još zanima:

.

Najbolji alat za unapređenje posla

U sredu, 3. aprila, u 18 časova, Inspira hub u Subotici organizuje  besplatno predavanje na temu networkinga kao najboljeg alata…

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Bez rodne ravnopravnosti gubimo potencijal polovine društva

Stavovi, tvrdnje i dezinformacije koji se suprotstavljaju rodnoj ravnopravnosti, odnosno jednom rečju - antirodni narativi, u Srbiji su zastupljeni i…

.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu

Exiem sajam zapošljavanja će biti održan na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 2. i 3. aprila. Samo neke od…

  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo