...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Društvo / Obrazovanje

Profesori i firme protiv penzionisanja koleginice

28.09.2015.

Grupa od više od 40 profesora i asistenata Katedre za informatiku Departmana za računarstvo i automatiku Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu objavila je danas otvoreno pismo i organizovala potpisivanje peticije u kojima su naveli da dekan tog fakulteta Rade Doroslovački dovodi u pitanje opstanak najpopularnijih i najuspešnijih studijskih programa na tom fakultetu.

.

Oni su u otvorenom pismu naveli da je Doroslovački 1. septembra ove godine odlučio da redovnu profesoricu Zoru Konjović, koja rukovodi studijskim programom Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije, ukloni sa FTN-a te da je pokušao da je "uceni time što joj je sugerisao da podnese zahtev za odlazak u penziju, kako on ne bi bio prinuđen da iznese određene dokaze".

Dodaje se da dekan nije uvažio mišljenje Departmana, koji se ne slaže sa penzionisanjem, a pojedinim profesorima je poručio da je "pronašao zamenu za sve nastavnike sa Katedre”. Potpisnici apela organizovali su i elektronsko potpisivanje peticije "Zaustavite uništavanje Fakulteta tehničkih nauka #zaZoruFTN".

Predsednik matičnog odbora Ministartsva prosvete i nauke Srbije Miroslav Trajanović izjavio je da je taj odbor održao sednicu na kojoj je donet zaključak o hitnoj reakciji na odluku dekana FTN da prekine radni odnos profesorki Zori Konjović. Trajanović je rekao da će odbor o ovome obavestiti ministra nauke, pomoćnika ministra za tehnološki razvoj, kao i rektora Univerziteta u Novom Sadu.

"Današnja legislativa dozvoljava velika prava dekanima, koji ih ponekad zloupotrebljavaju, pa je tako ovim potezom ugled i čast profesorke Konjović narušena", rekao je Trajanović. On je objasnio da postoji standardna procedura za profesore koji žele da produže radni odnos. Na predlog katedre i uz pristanak Naučno nastavnog veća fakulteta i Senata univerziteta, profesor može da dobije mogućnost da nastavi da radi još godinu dana nakon ispunjenja uslova za penziju.

"Profesorka Konjović je prošla sve te procedure i ima sve uslove da nastavi da radi. No, dekan koristi svoje pravo da ne potpiše ugovor samo za nju, a za 19 drugih profesora koji su u istoj proceduri da ugovore potpiše", rekao je Trajanović i ocenio da iza ovakvog postupka verovatno stoji "diskriminacija i neki drugi razlozi, koji su verovatno ljudske prirode".

On je prokomentarisao i navode iz apela profesora i asistenata, u kojem piše da je dekan Doroslovački rekao da je "pronašao zamenu za sve nastavnike sa Katedre". Trajanović je rekao da, ukoliko je to istina, da je to očigledna pretnja.

"Ukoliko je to istina, to je pritisak na ljude da povuku svoju podršku. Profesorka Konjović je dobila jednoglasnu podršku svih članova svoje katedre, a to je više od 40 ljudi koji smatraju da ona treba da ostane. To govori više o samom dekanu i njegovoj odluci", rekao je Trajanović.

Profesor Fakulteta FTN Stevan Stankovski ocenio je da je postupak koji prolaze profesori koji odlaze u penziju u Srbiji ponižavajući, ne samo kod profesorke Konjović, već i kod svih drugih profesora koji posle 40 godina radnog staža moraju tri puta da idu na glasanje.

"To je neprimereno i tako dolazi do svakavih situacija", rekao je Stankovski i obajsnio da je pravilnik za odlazak u penziju "potpuno van svake pameti" te da je on najveći uzročnik svih problema, sa kojima se suočavaju i profesori sa drugih univerziteta.

Preduzetnik iz firme "Levi 9" Vladimir Gogoljev, koja sarađuje sa studijskim programom koji vodi Konjovićeva i sa FTN, rekao je da je taj program daleko najpopularniji, te da su "očigledno u pitanju neki unutrašnji problemi na fakultetu".

"Ta Katedra se dovodi u neravnopravan položaj, jer očigledno neki drugi studijski programi ne dobijaju dovoljno kvalitetnih studenata, kao i neke privatne firme koje na platnom spisku imaju profesore sa FTN", rekao je Gogoljev. Prema njegovim rečima, postoje studijski programi koje finansira jedna veća IT firma u Novom Sadu, koji nisu dovoljno kvalitetni, pa pokušavaju da ugroze ono što je "najkvalitetnije i ono što je dobro".

Predstavnik firme "DanubeLabs IT" Stefan Martinov, koji sarađuje sa FTN i potpisao je peticiju protiv odlaska profesorke Konjović u penziju, rekao je da ne razume zašto se jedni programi forsiraju na uštrb drugih.

U apelu i peticiji profesora je ocenjeno da je penzionisanje Konjovićeve napad na najpopularniji studijski program i da je to jedino u interesu studijskog programa Primenjeno softversko inženjerstvo, koji je osmišljen u skladu sa potrebama kompanije Schneider Electric DMS, koji i inače privlači znatno manje studenata.

"Ne znam zašto bi se menjalo nešto što jako dobro funkcioniše, a sa oba smera izlaze inženjeri koji su jako traženi i čiji deficit je osetan u Novom Sadu. Uostalom, studenti bi trebalo da imaju svoj slobodan izbor", rekao je Martinov.

Predstavnik firme "ML sistems" Vladan Balaban rekao je da je potpisao peticiju jer ima dugogodišnju saradnju sa tom Katedrom te da je oko 50 odsto zaposlenih u firmi došlo upravo odatle.

"Ta katedra proizvodi najbolji kadar, a profesorica Konjović i njena ekipa su najbolji u IT sektoru. IT je postao ubedljivo najbolji biznis u Novom Sadu i potreban je ravnopravan pristup svim fakultetima i studentima", rekao je Balaban.

Na tri studijska programa iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija u junskom upisnom roku ove godine u prvu godinu osnovnih studija upisano je ukupno 360 studenata.

Na jedno budžetsko mesto na ovom studijskom programu se prijavljuje više od sedam srednjoškolaca sa najvišim ocenama, a najslabije rangirani upisani student u ovoj školskoj godini ima 91 bod od 100 mogućih.

Izvor: Beta

Možda te još zanima:

.

KONTEH - Sajam poslovnih mogućnosti

Udruženje studenata elektrotehnike EESTEC LC Novi Sad organizuje KONTEH - Sajam poslovnih mogućnosti. Ove godine sajam će biti održan u…

.

Dan otvorenih vrata na FTN-u

Fakultet tehničkih nauka će 16. decembra od 10 časova otvoriti vrata srednjoškolcima koji su zainteresovani za studiranje na najvećem fakultetu…

.

Dušanovi vrhunski dometi u sportu i nauci

Ovogodišnja "Business run" trka održana je pre par dana u Novom Sadu i donela je mnogo novih učesnika i jednog starog…

.

Kada se dobro projeketuje i most od špageta može da izdrži više od sto kilograma

Već nekoliko godina u Novom Pazaru održava se veoma zanimljvo takmičenje u pravljenju mostova - od špageta! Ove godine takmičilo…

.

Robotičari iz Novog Sada osvojili Evropu

Tim „Mi“, koji su činili studenti novsadskog Fakulteta tehničkih nauka, osvojio je ovogodišnje evropsko prvenstvo u robotici „Eurobot 2022“ koje…

.

FTN Challenge Junior 2022

Takmičenje u industrijskom inženjerstvu i menadžmentu za učenike trećih i četvrtih razreda srednjih škola “FTN Challenge Junior” biće održano na…

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Radio Grafiti
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo