...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Društvo / Obrazovanje

Odabrani najbolji recitatori Vojvodine

23.04.2016.

Još jedna 47. po redu Pokrajinska smotra recitatora okupila je u Sečnju najbolje recitatore iz Vojvodine. Formirana je "reprezentacija" u tri kategorije recitatora koji će predstavljati pokrajinu na republičkoj smotri u Valjevu. Iz svake kategorije odabrano po devet predstavnika, kao i po dvadesetak najboljih koji su dobili zlatne diplome.

.

Pokrajinsku smotru je i ove godine pratio neizvestan ishod kada je u pitanju samo održavanje manifestacije, budući da je jedan od glavnih pokrovitelja Zavod za kulturu Vojvodine odustao od organizacije. Organizovanje i čuvanje ove smotre je ipak bio uspešan poduhvat koji su obavili Savez amatera Srbije i domaćin takmičenja Obrazovno – kulturni centar Sečanj, koji je ujedno bio i jedan od glavnih finansijera.

"Više od 400 hiljada ljudi se u Srbiji bavi amaterskim kulturnim radom i niko za to nema sluha, niti želi da finansira njihove aktivnosti. Savez amatera Srbije neće odustati od ovakvih takmičenja iako oni koji bi to trebali da rade, ne žele", rekao je na otvaranju takmičenja predsednik Saveza amatera Srbije Savo Mučibabić.

On je skrenuo pažnju na to da se jedino na ovakav način, podsticanjem dece da se bave kulturno – umetničkim radom i angažovanjem van škole i u školi može smanjiti i iskoreniti vršnjačko nasilje.

U prilog tome ide i to da zainteresovanost dece za recitovanje nije manjkalo, jer se u svakoj kategoriji borilo njih 65. Za najboljeg recitatora u najmlađem uzrastu proglašen je Vuk Radojković iz Kovina sa pesmom "Uzbuna u gradu" koju je napisao Miroslav Antić. Osim njega u Valjevo su se plasirali i Martina Vojnić Tunić, Marcela Ganjiova, Lenka Dulić Vujić, Biljana Mitrić, Maša Rajić, Rebeka Seman i Iva Tenji.

Najbolji recitator u srednjem uzrastu je Ajtai Balaž iz Subotice sa recitacijom "Sad o raznobojnim tintama snivam" koju je napisao Deže Kostolanji. Za najbolje, a ujedno i za republičku smotru plasirali su se: Martina Bartošova, Klaudia Karan, Vladica Kljajić, Ljiljana Knežević, Lora Meršak, Valentina Salag, Andrej Simendić i Kamila Horvat.

Jednako uspešni su bli i recitatori starijih uzrasta, i o njihovom uspehu govori i to da nije bio izdvojen jedan najbolji. Na republičku smotru su se plasirali: Timea Budinski, Iveta Galasova, Nemanja Kovijanić, Stefan Kovijanić, Nikoleta Mortvanski, Aleksandar Popović, Nikola Stanković, Andrijana Ćorić i Davorin Horvacki.

Žiri nije imao jednostavan posao, budući da je morao da odsluša skoro 200 sjajnih recitatora. Odluku su donosili: glumac i profesor Miodrag Petrović, profesorka Katalin Fazekaš, profesorka Daniela Radu, dramska umetnica Ana Leskovac, novinar Mihajlo Zazuljak i profesorka Katarina Čeliković.

Republička smotra u Valjevu okupiće najbolje iz svih okruga u Srbiji sredinom maja. 

 

Nataša Šaru (natasasaru@gmail.com)

Možda te još zanima:

.

Dobra priča na prvom mestu

Novinar i autor brojnih dokumentarih filmova, naš sugrađanin Aleksandar Reljić, u svojim filmovima istražuje priče u vezi sa kulturom sećanja, ratnim…

.

Svetlija strana muzike

Novosadski bend Lunohod nastao je 2019. godine. U svom muzičkom osnovu, ovaj sastav prezentuje čistu pop impresiju kroz stalno preplitanje…

.

Ko kaže da Vremeplov ne postoji?

Ako spadate u nostalgičare kojima fale stare fotografije i retro vajb vam popravlja raspoloženje, imamo odličnu vest. Festival kulturno-istorijskih i…

.

Novosadska kultura sećanja u Radio cafeu

Treća "Novosadska kultura sećanja" biće održana večeras (četvrtak, 23. maj) u Radio cafeu, sa početkom u 19 časova.

.

Izložba i kubanski filmovi u KC Novog Sada

Manifestacija Dani kubanske kulture biće otvorena danas u 18 časova u Kulturnom centru Novog Sada izložbom slika "Sećanje na Če…

.

Novosadska kultura sećanja u četvrtak u Radio kafeu

Muzički događaj "Novosadska kultura sećanja" u organizaciji Radija 021, biće održan u četvrtak 24. maja u Radio kafeu. Kako je…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo