...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Od oktobra jeftinija i brža nostrifikacija diploma

18.09.2015.

Nostrifikacija diploma iz inostranstva do sada je trajala više od godinu dana, a to se plaćalo od 24 hiljade dinara do čak 108 hiljada. Od prvog oktobra, nostrifkacija će se vremenski skratiti na 90 dana, piše Politika.

 

.

Tada će početi sa radom Centar za priznavanje stranih diploma, a prosvetne vlasti obećavaju brži i jeftiniji proces. Mnogi su se zbog tih procedura odustali od vraćanja u Srbiju, a kako se navodi u Politici, neki su taj proces radili na privatnim fakultetima.

"Izmenama Zakona o visokom obrazovanju rok za priznavanje diplome je 90 dana od dana prijema zahteva. I cena postupka biće neuporedivo manja, to ćemo videti sa Ministarstvom finansija, ali ne bi trebalo da bude viša od 4.000 dinara", kaže za Politiku prof. dr Zorana Lužanin, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Cenovnik na državnim univerzitetima sada ide od 24.000 dinara za priznavanje diplome osnovnih studija, pa do 54.000 dinara za doktorske studije. Ukoliko su u pitanju strani državljani, cena je od 48.000 do 108.000 dinara.

"Mi smo mala zemlja da bismo imali sve moguće studijske programe, pa se u praksi dešavalo da nostrifikacija 'ne prođe' na jednom, ali se završi na drugom univerzitetu. Sada tako nešto ne bi smelo da se dešava", tvrdi Lužanin.

Ocenjivači diploma će biti sa tri različita univerziteta, Komisiju će formirati ministar, a po potrebi može da se obrati Komisiji za akreditaciju i centru u nekoj zemlji u okruženju. U postupku priznavanja diplome predviđeno je da se proveri da li je akreditovan fakultet i studijski program. Ukoliko se prizna diploma, a nema je u listi zvanja, to zvanje će automatski biti uvršteno u listu.

Dosadašnja praksa u procesu priznavanja diploma, na osnovu iskustava onih koji su to uradili i podaci univerziteta značajno se razlikuju. Tako u Rektoratu Beogradskog univerziteta tvrde da ukoliko kandidat preda kompletnu traženu dokumentaciju, postupci priznavanja diploma radi nastavka obrazovanja po pravilu ne traju duže od nekoliko sedmica, a radi zapošljavanja – do nekoliko meseci.

Priče iz života su, međutim, potpuno drugačije. O tome govori Jovana Ružičić, koja je pre više od pet godina po povratku iz SAD osnovala grupu "Povratnici", u kojoj je danas 850 uglavnom magistara i doktora nauka sa svih kontinenata i iz svih struka: "Na osnovu iskustva naših članova, povratnici se dele na tri grupe: oni koji su pokušali da nostrifikuju dokumenta i odustali posle nekoliko godina, one koji su to uradili za velike pare na privatnom fakultetu i one koji su sve završili preko veze, bez stresa i veoma brzo".

 

 

 

Možda te još zanima:

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Bez rodne ravnopravnosti gubimo potencijal polovine društva

Stavovi, tvrdnje i dezinformacije koji se suprotstavljaju rodnoj ravnopravnosti, odnosno jednom rečju - antirodni narativi, u Srbiji su zastupljeni i…

.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu

Exiem sajam zapošljavanja će biti održan na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 2. i 3. aprila. Samo neke od…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Frankofona pričaonica u Novom Sadu

Francuski institut i EU info point u Novom Sadu, pozivaju vas na frankofonu pričaonicu pod nazivom “Francophonie - Frankofonija” koja…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo