.
Trenutno
Music Mix by Dušan Majkić
 Dušan Majkić
Društvo / Obrazovanje

Neizvesno da li će fakulteti ukinuti naplatu dodatnih troškova

14.04.2017.

Iako je rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić krajem januara najavio da će uskoro biti ukinuta naplata dažbina studentima, poput overe semestra i prijave ispita, do sada se to nije desilo. Cenovnici su rasli ili su menjani, zbog, kako nam je rečeno, nedovoljnog učešća Pokrajine u izmirivanju materijalnih troškova fakulteta.

.

Rektor Dušan Nikolić u intervjuu za O radio najavio je u najskorijem roku ukidanje plaćanja overe semestra i prijave ispita. Januarski, februarski i aprilski rok su prošli, a studenti i dalje plaćaju prijave ispita.

To se i dalje dešava jer fakulteti treba da plate materijalne troškove, u čemu im pomaže pokrajinska Vlada. Od 100 odsto novca koje Pokrajina treba da izdvoji za troškove, 2015. godine izdvajala je 50, a 2016. oko 40 odsto, što je otežalo funkcionisanje fakulteta.

Od 2017, taj procenat iznosi više od 80 odsto, odnosno oko 210 miliona godišnje, a pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje Zoran Milošević kaže da će se sekretarijat truditi da taj procenat vremenom bude i veći.

"Ako pričamo o stopostotnom iznosu, on je zapravo 65 odsto učešća budžetskih prihoda ukupnom prihodu koliko prosečno iznosi budžetsko učešće u prihodima fakulteta. Ostalih 35 odsto u proseku ostvaruju fakulteti kroz razne usluge, tu su samofinansirajući studenti i tako dalje", objasnio je Milošević i dodao da očekuje od saveta fakulteta da razmotre cenovnike svojih usluga i da ih koriguju bar u meri procentualno većeg učešća pokrajinske Vlade u materijalnim troškovima.

tesla global forum2 jpg

Milošević je predložio da fakulteti zajedno sa studentima razmotre najbolji način finansiranja i ulaganja u nastavu, ali je dodao da upravo takav dijalog trenutno izostaje.

"Gde god da se odvija, u medijima, na ulici, on ipak mora da završi u institucijama. Zato apelujem na rukovodstva da razgovaraju sa studentima. Naš razgovor je pružena ruka partnerstva tako što ćemo podizati nivo uplata materijalnih troškova i time relaksirati budžet fakulteta, da sredstva usmeravaju kako na jačanje standarda i kvaliteta nastavnika i njihovog rada, tako i studenata koji su deca roditelja koji rade možda za male plate ili možda uopšte ne rade", izjavio je pokrajinski sekretar.

Nedavno je Prirodno-matematički fakultet najavio da će početi sa naplatom prenosa bodova u narednu školsku godinu i to u proseku 1.300 dinara po bodu. Studenti su se zbog toga pobunili, pa je takav cenovnik odložen, a kako nam kažu iz uprave tog fakulteta, trenutno traju dogovori sa studentskim parlamentom o cenovniku. Predstavnik Studentskog pokreta Novi Sad Mihajlo Nikolić za O radio je rekao kako su oni tada pokušali da razgovaraju sa članovima studentskog parlamenta.

"Razgovarali smo sa studentskim parlamentom, ono što smo dobili su oportunistički zahtevi. Njihov plan je da se izbore da studenti koji budu upisivali fakultet moraju da plaćaju prenos bodova, ali da oni studenti koji trenutno studiraju ne moraju. To je po mom mišljenju jako loše i nešto za šta se nikada ne treba boriti", rekao je Mihajlo za O radio.

studentski protest jpg

Studenti koji su protestovali očekuju da će ukidanje naplate dodatnih troškova biti uskoro sprovedeno, te da će nadležni poštovati volju studenata, a ukoliko do toga ne dođe Studentski pokret Novi Sad najavio je radikalizaciju protesta.

O ovoj temi nameravali smo da razgovaramo i sa rektorom Nikolićem, ali ni posle nedelju dana nismo dobili odgovor. O radio će i u narednom periodu nastaviti da se bavi ovom temom.

Jasna Žugić

Lea Kotlica

.
U Kulturnom centru LAB u toku je izložba pod nazivom „Mozaik sećanja: Priče koje smo poneli“ u organizaciji Vojvođanskog građanskog…
.
Radionice pod nazivom "Fotoalbum moje karijere" i "Trening veština komunikacije i samopouzdanja" biće održane 11. i 18. juna na…
.
Tokom ispitnog roka najveći problem studentima predstavlja stres koji se javlja usled nesigurnosti, neke vrste euforije i nebrojeno…
Program
Kalendar događaja
Jun 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Da li treba dozvoliti biciklistima da voze u pešačkim zonama?