...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Kineska kultura sve popularnija među studentima

19.03.2017.

Filozofski fakultet sedište je Konfucijevog instituta u Novom Sadu i jedino mesto u gradu gde se može učiti kineski jezik. Broj zainteresovanih za kinesku kulturu i jezik svake godine raste, zbog toga je u ovom semestru institut duplirao broj polaznika.

.

Student anglistike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Igor Makarić na početku studija odlučio se da počne da uči kineski, što mu je kasnije omogućilo da dobije i stipendiju za Kinu.

"Kada sam došao na ovaj fakultet saznao sam da pruža priliku da se uče egzotični jezici poput kineskog, persijskog, starogrčkog... Izabrao sam kineski, hteo sam da iskoristim tu priliku jer nisam čuo da se negde u Novom Sadu može učiti kineski. Jednostavno me je zainteresovalo i to sam shvatio kao izazov, jer svi kažu da je jako težak", priča Igor i dodaje da je za ovaj poduhvat potrebno mnogo truda i rada.

Institut, pored toga što nudi stipendije studentima za posete Kini, zvanični je testni centar za sticanje sertifikata o znanju jezika. Igor je tu mogućnost iskoristio i jedan je od retkih koji je dobio stipendiju, otišao u Kinu i jedan semestar pohađao na Univerzitetu za poljoprivredu i šumarstvo u Handžo.

kineski

"Za ovakav vid stipendiranja prvo je potrebno da student uspešno uradi test HSK2 ako želi da ide na razmenu na jedan semestar, a ako želi da svoje studije proširi na godinu dana, onda bi trebalo da uradi HSK3 što je ekvavilent B1 nivou engleskog jezika. Treba da bude spreman da nauči kineski dovoljno dobro da se sporazume na aerodromu ili u domu, jer Kinezi generalno ne znaju engleski", objašnjava Igor i ističe da student mora biti redovan član Konfucijevog instituta, jer se stipendija zasniva na određenoj svoti novca koju on daje. 

Profesorica kineskog jezika na Filozofskom fakultetu Nataša Pešić za O radio govori da se broj zainteresovanih studenata, od kada je kineski jezik uveden pre godinu dana kao izborni predmet, naglo povećao i da interesovanje postoji i izvan fakulteta.

Studentkinja prve godine germanistike Aleksandra odabrala je kineski jezik kao izborni predmet, jer veruje da pruža bolju perspektivu pri zapošljavanju.

"Upisala sam nemački jezik i zato nisam želela da uzmem neki jezik koji znam, već sam, da bih naučila nešto novo i iskusila novu kulturu, shvatila da je najbolja kombinacija nemačkog jezika sa kineskim, jer donosi neku vrstu profita", rekla nam je Aleksandra. Ona očekuje i da bi ti jezici mogli biti pogodni za prevođenje, jer ima dosta Kineza i Nemaca u Srbiji.

kineski2

Pored ovoga, mladima se nudi i prilika da preko agencije Student adventures posete Kinu i rade kao predavači engleskog jezika. Program ne obuhvata samo studente, uslov je da kandidat ima završenu srednju školu i konverzacijski nivo engleskog, govori Dejana Milošev marketing menadžer te agencije.

"Ovde kod nas ljudi stvarno dobro pričaju jezike, a engleski pogotovo. Postoji ponegde i to nezadovoljstvo životom mladih, tako je ovo prilika da se ode u inostranstvo, na siguran posao sa besplatnim smeštajem. Posao koji se radi nije sezonski i što je posebno važno, stiče se nezaboravno iskustvo", ističe Dejana Milošev.

Interesantno je da osim zainteresovanih studenata za učenje jezika, raste i broj polaznika drugih programa Konfucijevog insituta koji je otvoren za sve građane. Polaznici kineskog tradicionalnog slikarstva, na primer, većinom su žene u penziji koje ne govore kineski.

Milica Danilov

fotografije: Univerzitetski odjek

Možda te još zanima:

.

Naučite kineski jezik, ples, rezanje papira, kaligrafiju...

Za ljubitelje kineskog jezika i kulture Konfučijev institut na Filozofskom fakultetu u narednom periodu priprema brojne zanimljive sadžaje.

.

Kineska kultura i jezik na dlanu

   U Konfučijevom institutu se nadaju da će zainteresovani za jezik upotpuniti znatiželju kursom o kineskoj kulturi. Predstavnica Instituta Nataša…

.

Tradicija čaja na kineski način

   Kada je reč o samoj kulturi čaja, njene pripreme, iz  Konfucijevog instituta kažu da žele da senzibilišu sve one…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

.

Žene prilikom zapošljavanja izložene i rodnoj i starosnoj diskriminaciji

Sigurno ste bar jednom naišli na oglase za posao u kojima se traži konobarica, čistačica, prodavačica ili promoterka. Ili mlada…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo