.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Društvo / Obrazovanje

Kako helikopterom ubiti aždaju

17.01.2015.

Studiju koju je nedavno sproveo Smitsonijan institut obradovaće mnoge ljubitelje zmajeva, aždaja i drugih ala.

.


Naime, ova vrlo ozbiljna obrazovno-istraživačka organizacija pod pokroviteljstvom američke vlade napravila je snimak borbe između 25-metara duge aždaje i borbenog helikoptera H-64 Apaće sa 16 projektila "Hellfire" i mitraljezom. 

Snimak, objavljen u okviru serije posvećene vojnom vazduhoplovstvu "Air Warriors" (Nebeski ratnici), nudi tri moguća rešenja za "neutralisanje" nezgodnog repatog neprijatelja. 

Ishod borbe vojne letilice i leteće nemani umnogome zavisi od taktike pilota. Čak iako je opremljen laserskim nišanom za ispaljivanje projektila, neće moći da pogodi zmaja jer, kako je objašnjeno u snimku, uređaj ne funkcioniše u slučaju ovog stvorenja. Jednostavno koža aždaje nedovoljno reflektuje energiju lasera. 

Ni upotreba mitraljeza ne bi imala veći učinak. Krljušt bi aždaji pružila efikasnu zaštitu. 

Jedini mogući način da se ona savlada je da se gađa sa svih 16 projektila ođednom. Helikopter je u stanju da ih lansira za samo 30 sekundi ne dajući nikakvu šansu krilatom monstrumu. 

Smitsonijan institut, koji objedinjuje 19 muzeja i galerija, među kojima čuveni Prirodnjački muzej u Vašingtonu, redovno objavljuje ovakvu vrstu video snimaka. Pre dve godine, prikazao je snimak borbe na smrt između T-reksa i džinovske zmije koji je na JuTjubu imao više od 19 miliona pregleda. 

 

(Izvor: Tanjug)

L.K.

.
Mladi nemaju utisak da im se institucije obraćaju i da njihovi problemi dolaze do subjekata koji bi mogli da reše nešto, pokazuje…
.
Ispitni rok je verovatno poslednja stvar koja je studentima u glavi na avgustovskih 36 stepeni. Međutim, kako nam je do ispitnog…
.
Beogradski centar za ljudska prava 12. avgusta, na međunarodni dan mladih, organizuje igranje društvenih igara koje za cilj imaju…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?