.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Društvo / Obrazovanje

Jedinstven drinkomat radili i studenti

28.03.2015.

Primer rada na projektu "Drinkomat" na Fakultetu tehničkih nauka pokazao je kako studenti mogu da budu uključeni u važne projekte koji se konstantno rade na fakultetima.

.

Drinkomat je specifičan po tome što vraća kusur u papirnom novcu i kovanicama, radi sa karticama koje mogu da se dopunjuju, a tim Drinkomata je napravio mogućnost da se pića kupuju i preko android aplikacije. Aparat je povezan na internet, pa se izveštaj o dnevnom prometu i piću koje treba da se dopuni stalno šalje putem mail-a administratorima.

"Idejno rešenje uzimanja pića je drugačije od svih do sada postojećih automata. Elektroosa na zadatu komandu uzima piće i pušta je niz traku, a tokom te radnje analizira da li postoji sledeće piće na toj poziciji, pa tako elektroosa tačno zna kuda treba da ide u sledećem ciklusu uzimanja pića", kaže za O radio Aleksandar Vekić sa Departmana za mehatroniku na Fakultetu tehničkih nauka.

Vekić kaže da je Drinkomat zanimljiv za srednjoškolce i studente jer oni na tom primeru mogu da vide šta mehatronika praktično znači. Na projektu se radilo 18 meseci, a u izradi je učestvovalo mnogo stručnjaka.

"Projekat su vodili profesori i asistenti na čelu sa profesorom Stevanom Stankovskim, a studenti mehatronike su uglavnom radili na razvijanju hardverskog dela aparata, ali i softvera. Oni su pojedinačno doprineli da taj sistem funkcioniše kao celina i morali su sva svoja znanja, koja su usko definisana za određenu oblast, da primene kako bi došli do finalnog proizvoda, a to je Drinkomat", dodao je Vekić.

Drinkomat se nalazi u holu novosadskog Fakulteta tehničkih nauka.

Jasna Žugić

.
Fakultet tehničkih nauka će u subotu 18. maja predstaviti svoje programe maturantima i svim drugim zainteresovanima za studiranje…
.
Od jeseni, na ekskurzije u inostranstvo moći će da idu samo maturanti gimnazija i srednjih stručnih škola, dok će mlađim učenicima…
.
Forum studenata novinarstva Evrope - FEJS Srbija organizuje besplatne pripreme za prijemni ispit za studije žurnalistike u Novom…
Program
Kalendar događaja
Maj 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?