...
TRENUTNO10:45 - 11:00Prava stvar

Društvo / Obrazovanje

Iza profesorke FTN stalo 1.000 kolega

01.10.2015.

Profesorka Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu Zora Konjović predala je danas ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđanu Verbiću apel i peticiju protiv njenog penzionisanja, koju je potpisalo više od 1.000 akademskih građana, profesora, asistenata, studenata i uglednih IT stručnjaka iz Srbije i inostranstva.

.

Kako se navodi u apelu i peticiji, potpisnici su jednoglasni u zahtevu da se zakonitost, ustavne i akademske slobode moraju čuvati i da se mora sprečiti da se sličan događaj, "do sada neviđen u istoriji akademske zajednice u Srbiji", ikada ikome ponovi.

"Svi uslovi za produženje mog angažmana, u skladu sa aktima FTN, Univerziteta u Novom Sadu i Zakona su ispunjeni, ali je dekan FTN Rade Doroslovački odbio da potpiše ugovor o produženju i time doveo u pitanje izvođenje nastave u ovoj školskoj godini na tri studijska programa Departmana", navela je Konjović u apelu.

Dodala je da je Katedra za informatiku Departmana za računarstvo i automatiku planirala njeno angažovanje za celu školsku godinu "zbog evidentnog deficita nastavnika u IT oblasti" te da je to odobreno i na Departmanu, i na Nastavno-naučnom veću FTN.

"Direktno sam ucenjivana od dekana predlogom da podnesem zahtev za odlazak u penziju da on ne bi iznosio prigovor o navodnim manjkavostima pri mom izboru u zvanje redovnog profesora 2003. godine", piše u apelu.

Kako se navodi, dekan je lično naveo jednog od članova komisije za izbor u zvanje, penzionisanog profesora koji je teško bolestan, da potpiše prigovor.

"U skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku, izbor u zvanje je konačan akt i može se preispitivati samo uz saglasnost izabranog u zvanje i to u zakonskom roku od godinu dana od dana izbora u zvanje", dodaje se u apelu upućenom Ministarstvu nauke.

Konjović je dodala da je napor koji ulaže fokusiran na dva cilja, da se "skloni ljaga sa njene karijere, kao i da se zaštiti Katedra za informatiku i profesori i kolege koji su tu Katedru izgradili zajedno sa njom".

"Tražim da svako, u domenu svojih nadležnosti, preduzme sve korake da se ispita ceo slučaj i učini sve kako bi se kaznili prekršioci, a postupanje i funkcionisanje na FTN primerilo akademskoj zajednici", dodala je Konjovićeva u apelu.

Apel i peticija, zajedno sa pismima podrške, pismom Matičnog odbora i službenim beleškama, poslati su i Sekretarijatu za nauku i tehnološki razvoj, Odboru za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, rektoru Univerziteta u Novom Sadu, Savetu FTN i Nastavno-naučnom veću FTN.

Izvor: Beta

Možda te još zanima:

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

O budućnosti medija, novinarstva i trendova

Predavanje "Budućnost medija – trendovi u SAD" koje će održati svetski poznata autorka prof. dr Niki Ašer sa Univerziteta u…

.

Studentski standard u procepu između želja i mogućnosti

Rast inflacije u poslednjih par godina ostavio je traga i na svakodnevne troškove života studenata. Rat u Ukrajini i globalna…

.

Dan otvorenih vrata na Filozofskom fakultetu

Filozofski fakultet u Novom Sadu u subotu, 16. marta organizuje prolećni Dan otvorenih vrata. Učenici srednjih škola mogu da se…

.

Pripremna nastava za polaganje prijemnog na PMF-u

Prirodno-matematički fakultet i ove godine organizuje pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita.

  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo