...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Erasmus+ u poseti srednjoškolcima

31.03.2017.

Program razmene studenata u Evropi, Erasmus+, pre tri decenije koncipirala je i pokrenula Evropska komisija, kako bi studenti u evropskim zemalja bili u mogućnosti da dobiju stipendije i studiraju u drugim državama. Naši studenti ovu pogodnost koriste manje no što bi mogli, a kako bi se mladi i pre no što počnu da studiraju upoznali sa mogućnostima studiranja napolju i to sa svim pokrivenim troškovima, Evropska studentska mreža (ESN) koja posreduje u prijavljivanju, sprovodi projekat "Erasmus+ u školama".

.

Erasmus plus program omogućava studentima iz partnerskih zemalja - članica EU, kao i programskih, među kojima je Srbija, da jedan semestar ili celu školsku godinu jednom tokom osnovnih studija provedu na drugom fakultetu u Evropi. To se takođe odnosi i na master i doktorske studije. Predsednica ESN Novi Sad, Sara Drapić, koja se bavi pružanjem pomoći studentima koji žele da koriste Erasmus, kaže da naši studenti nažalost malo znaju o programu.

"Kada organizujemo radionicu pisanja CV-ja i motivacionog pisma, vidimo koliko je mali odziv studenata, a i za one koji dođu shvatimo da ne znaju baš puno o samom programu. Kad im ispričamo, onda požele da pročeprkaju, ali samoinicijativno to ne rade. Nije mi jasno zašto. Rekla bih da je u pitanju ta kolektivna letargičnost, jer pored tog vremena koje je usmereno na to da se završi fakultet, čini mi se da slobodno vreme uzaludno troše, a mogu ga usmeriti na prave aktivnosti", kaže Sara.

 erasmusplus

Foto: www.parsud.org

Upravo kako bi učenike usmerila na prave aktivnosti i to što pre, profesorica Građanskog vaspitanja u Srednjoj ekonomskoj školi "Svetozar Miletić", Dajana Vučaj, našla je način da svoje učenike zainteresuje i informiše o mogućnostima koje će ih sačekati već za nekoliko meseci kada upišu fakutet. Tako je članove ESN-a i studente koji su kod nas na razmeni, dovela u svoju učionicu kako bi iz prve ruke srednjoškolcima ispričali svoja iskustva sa Erasmusa.

"Oni već u drugoj godini izražavaju želju za zaradom, novcem i iskustvom, čak i nekim prvim volontiranjem. Shvativši da oni danas imaju priliku da odu i to pod vrlo lepim uslovima, da li je u pitanju studiranje ili kreditiranje, nalazim ljude i kontakte koji me dalje upućuju. Deci predočavam situaciju i šansu da i mi možemo da odemo. Oni oduševljeno reaguju na to, čak u većem broju no što sam očekivala", kaže profesorica Vučaj, a njene reči potvrđuju i utisci učenica četvrtog razreda, Valentine Očevaj i Tamare Perić.

"Unapred treba gledati neke opcije za budućnost, da bismo mogli više da se informišemo i da bismo znali gde, šta, kako dalje", kaže Valentina.

"Motiviše me to što ja već u drugoj godini fakulteta mogu da odem negde i da naučim nešto novo ili da naučim jezik. Nakon mature planiram da pauziram godinu dana jer imam želju da radim, ali nakon toga, za to sam da odem u inostrastvo na razmenu, da probam i zbog iskustva, da upoznam druge ljude, da vidim kako se tamo radi, da vidim kolika je razlika", dodaje Tamara.

euinfo jpg

Prezentacije u Srednjoj ekonomskoj školi odvijaju se pod okriljem projekta "Erasmus+ in schools". Sara Drapić objašnjava da je to deo većeg projekta "Social Erasmus" koji ima za cilj da studenti koji dođu na razmenu učine nešo korisno i za lokalnu zajednicu, te je i to deo Erasmusa, a ne samo studiranje i žurke, kako obično mladi misle.

"To funkcioniše tako što strani studenti koji dođu na razmenu, odlaze u srednje škole i drže prezentacije o svojoj zemlji na času engleskog ili nekog drugog jezika, ukoliko postoje, na španskom, nemačkom... To smo do sad radili nekoliko puta u Srednjoj ekonomskoj školi, sa Karlovačkom gimnazijom smo imali prethodni semestar dobru saradnju, a uskoro će biti i Zrenjanin i Kikinda", kaže ona.

Proces prijavljivanja za Erasmus+ nije komplikovan, bar kako kažu oni koji su ga već koristili. Za sva uputstva studenti se mogu obratiti ESN-u, kao i kancelarijama za međunarodnu saradnju koje postoje na svakom od fakulteta Novosadskog univerziteta. Pored ovoga, danas i svakog poslednjeg petka u mesecu, od 17:30 časova članovi ESN-a organizuju razgovor sa mladima koje zanima Erasmus, u novosadskom EU info pointu, koji se nalazi na Bulevaru Mihajla Pupina 17.

Audio prilog poslušajte u plejeru ispod:


 

Jovana Zdjelarević

Možda te još zanima:

.

Studentske razmene (ne)promenjeno funkcionišu

Postoje brojni programi razmene za mlade, koji nude mogućnost odlaska u drugu državu, učenje stranog jezika i sticanje novih poznanstava.…

.

Valensija - grad mladosti, sunca i uživanja!

Valensija je prošle godine, u istraživanju sajta Money.co.uk, proglašena najzdravijim i najpogodnijim mestom za život  na planeti. Takođe, ovaj španski…

.

Vebinari povodom Evropske nedelje mladih

Povodom Evropske nedelje mladih fondacija Tempus organizuje dva vebinara: "Iz prve ruke - o volontiranju mladih u Evropi" i "Eurodesk…

.

Erasmus kafe u Rektoratu 14. novembra

Erasmus kafe biće održan u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu u četvrtak, 14. novembra, sa početkom u 20 časova. 

.

Postanite 'buddy' stranim studentima

Novosadski ogranak Erazmus studentske mreže pozvao je sve aktivne studente da se priključe ovoj organizaciji kao volonteri i iskoriste priliku…

.

Vodi se dobrim primerom, promeni zajednicu

Jedan od načina da pomognete svojoj zajednici je da učite od drugih i to znanje iskoristite za njeno unapređenje. Tako…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo