...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo

Nove droge ispod zakonskog radara

26.10.2015.

U svetu se godišnje dizajnira više od 50 novih droga, dok se u Novom Sadu sve češće dizajniraju nove droge, pa smo nedavno imali slučaj legalnog korišćenja i prodavanja osveživača vazduha, magičnog zmaja, odnosno spajsa.

.

Sintetička marihuana poznata kao magic dragon legalno se prodavala po novosadskim prodavnicama, kao osveživač prostora, a zavisnici u Beogradu i manjim gradovima nabavljali su je preko sajtova, foruma i malih oglasa. Suština novih droga je da uvek budu ispod zakonskog radara odnosno da ne budu prepoznate kao opasne i štetne. Samim tim se ne nalaze na listi zabranjenih supstanci, te ih konzumeri mogu slobodno kupovati.

Direktor bolnice Vita, specijalizovane za lečenje svih vrsta zavisnosti, Milan Vlaisavljević na primeru objašnjava kako funkcioniše stvaranje novih droga koje su legalne za upotrebu.

"Narkotik magični zmaj jeste psihoaktivna supstanca, odnosno veštačka marihuana koja je izolovana pre dve do tri decenije sa idejom da se napravi analgetik. Neko je zloupotrebio te pronalaske i napravio drogu koju zakon ne prepoznaje. Nove droge prave se tako što se određene biljke koje su legalne, i predstavljaju nosač droge natope sa jedinjenjem veštačke marihuane i na takav način se pripreme za legalnu distribuciju." navodi doktor Vlaisavljević i dodaje da je najveći problem činjenica da je moguće promeniti sastav jedinjenja, tako da novonapravljeni derivati ne podležu zakonu.

Ubrzo nakon prve distribucije osveživača prostora koji je poečo da se koristi kao droga, ovaj narkotik u Srbiji je zakonom zabranjen. Toksikolog Vesna Lukić objasnila je za Oradio da država spiskove zabranjenih psihoaktivnih supstanci ažurira na osnovu onih koje je registrovala svetska zdravstvena organizacija I evropske institucije koje istražuju novodizajnirane droge.

Od momenta kada se utvrdi postojanje nove droge u Srbiji, okvirno prođe 7 dana do njene zabrane kažu nadležni. Ogroman problem sa novim drogama su i još nedovoljno poznate posledice, pa konzumenti nisu svesni kolika je opasnost. U Srbiji se trenutno postoji 27 aktivnih supstanci koje su registrovane i time nelegalne za korišćenje i prodavanje.

Mladi najčešće svoj prvi kontakt sa psihoaktivnim supstancama ostvare putem alkohola, marihuane, sedativa, amfetamina, ekstazija, odnosno "vikend droga". Kako navodi doktorka Biljana Tešanović omladina uglavnom nije dovoljno svesna štetnih posledica korišćenja droge.

"Prva faza je uglavnom eksperimentalna i tada mladi koriste više različitih vrsta narkotika uglavnom u društvu i na žurkama i tu se zapravo najbolje vidi socijalni aspect korišćenja psihoaktivnih supstanci." izjavila je Tešanović i zaključila da je tipično za mlade da koriste nekoliko različitih droga da bi se na kraju zadržali na onoj koja izaziva najprijatniji osećaj.

Istraživanja bolnice za bolesti zavisnosti Vita pokazuju da dve trećine mladih od 15 do 30 godina poznaju nekoga u svom neposrednom okruženju ko konzumira narkotike. Takođe više od polovine (52 odsto) je bilo ponuđeno nekim narkotikom, dok je 22 odsto mladih probalo psihoaktivnu supstancu. Da spoljni faktori i društvo definitivno utiču na stepen izloženosti mladih ka konzumaciji narkotika dokazuje i činjenica da preko 45 odsto njih zna gde može da nabavi drogu.

 

Lea Kotlica

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati "Dolazak"

Profesorka Fakulteta za medije i komunikacije Marina Milanović za ovu nedelju preporučuje grafičku novelu "Dolazak" Šona Tana.

.

Gde ćeš za Novu?

Polako se bliži najluđa noć u godini, 31. decembar, datum kada se opraštamo od stare i dočekujemo Novu godinu. Kako…

.

Uskoro novi uređaj za muziku u glavi, ali bez slušalica

Zamislite svet u kojem se krećete u svom ličnom mehuriću - slušate omiljenu muziku, igrate glasne kompjuterske igre, gledate film…

.

Vredi pročitati "Ibzenove drame"

Mladi novosadski autor dokumentarnih filmova i serijala Dušan Miletić se uz svoje saradnike, u okviru udruženja Front Kulture, bavi snimanjem i…

.

Snovi - filter realnosti

Snovi su najčistiji proizvod ljudske psihe i kao takvi ukazuju na mnoge elemente psihičkog života, a onima koju tu poruku…

.

Borghesia konačno u Novom Sadu

Jedno od najznačajnijih imena slovenačke scene u vreme stare Jugoslavije, Borghesia stiže 29. novembra u MK Petefi Šandor.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo