...
ORADIO UŽIVO

Društvo / Obrazovanje

Nedeljni vodič od 4. do 10. februara

04.02.2019.

Ove nedelje očekuje vas obeležavanje mnogobrojnih rođendana Boba Marlija, radionice i svirke...

.

Ponedeljak, 4. februar

Ciklus filmova posvećen jednom od najuticajnijih savremenih poljskih režisera i scenarista – Kšištofu Kješlovskom i njegovom poslednjem i najpoznatijem delu – trilogiji "Tri boje: Plavo, Belo, Crveno" biće održan u Omladinskom centru CK13. Filmovi su nazvani po bojama francuske zastave, a sama trilogija se bavi temama slobode, jednakosti i bratstva (fr. liberté, egalité, fraternité) kao i pitanjima o egzistenciji pojedinca. Ova remek-dela Kješlovskog će biti upamćena po sjajnoj muzici, uverljivoj glumi, briljantnoj kameri, složenom scenariju, ali i po dubokim emocijama, mračnom humoru, simbolici i neopisivoj povezanosti. Početak je u 20 časova.

Utorak, 5. februar

Ciklus filmova Kšištofa Kješlovskog.

"Osnove preduzetništva" su novi program u Američkom kutku Novi Sad i ovo je prvi susret sa tim programom. Namenjen je studentima, profesionalcima i svima koji žele da unaprede znanje engleskog jezika u ovoj oblasti. Prisutni će imati priliku da razviju svoje preduzetničke ideje i veštine, a takođe dobiti primere dobre prakse, uglavnom sa fokusom na američka iskustva. Cilj ovog programa je jačanje znanja engleskog jezika u oblastima vezanim za biznis i ekonomiju, kao i širenje znanja o osnovama preduzetništva. Svi su dobrodošli. Početak je od 18 časova.

Sreda, 6. februar

Ciklus filmova Kšištofa Kješlovskog.

Bob’s b-day bash biće održan u Gerili. Kao i svake godine, ova ekipa slavi rođendan jednog od najvećih autora svih vremena, Boba Marlija. Za muziku će biti zadužen velikan novosadske reggae scene, Voja Malešev iliti Dj Killo Killo. Početak je u 21 čas.

Četvrtak, 7. februar

Povodom obeležavanja rođendana legendarnog Boba Marlija, Hornsman Coyote Soundsystem održaće koncert u novosadskom pabu Lazino Tele. Početak koncerta je zakazan za 22h, a publiku će pre i posle njega zabavljati Selecta Martines svojim reggae/dub DJ setom! Uskoro stižu i informacije o prodaji karata.

StandUP Comedy - Novi Sad najavljuje novi open mic ove sezone u Kulturnom centru Lab i poziva sve ljubitelje komedije i nove stand up komičare na dolazak i učestvovanje u stvaranju novosadske stand up scene. Za one hrabre koji su voljni da nastupe pravila su sledeća: pojaviti se na licu mesta do 20:00h, nastup mora biti u potpuno autorski i dužina nastupa je makismalno sedam minuta. Prijava za učešće na stranici StandUp Comedy - Novi Sad. Početak je u pola devet, a cena upada je 100 dinara, na samom ulazu.

Promocija knjige "Voz M" biće održana u Američkom kutku. "Voz M" je knjiga putovanja Peti Smit po vlastitoj duši, sećanjima, kafeima, gradovima i životu njenih bližnjih. A bližnji su joj ne samo porodica već i Bertolt Breht, Silvija Plat, Artur Rembo, Frida Kalo, Nikola Tesla. Na ovom hodočašću stranice knjige pohode duhovi "gubitaka" Peti Smit: voljenog supruga (Freda "Sonika" Smita), brata, izgubljenog kaputa, omiljene Murakamijeve knjige zaboravljene kraj aerodromskog toaleta, foto-aparata ostavljenog na plaži, "njenog" kafea koji je – zatvoren, kuća mnogih suseda sravnjenih sa zemljom besom uragana. Početak je u 18 časova.

Norman Biker (Norman Beaker Band) održaće koncert u klubu Firchie Think Tank Studiju u Novom Sadu. Ovaj koncert je u sklopu evropske turneje na kojoj promoviše aktuelni album "We See Us Later", gde će nastupati kao "power" trio. Ulaznice su u pretprodaji po ceni od 500 dinara, dok će na dan koncerta biti 800. Početak je u 21 čas. Moguća je i rezervacija ulaznica putem mejla office@rocksvirke.com.

Petak, 8. februar

Street punk sastav Stars and Stripes stiže u CK. U pitanju je bend koji nikada nije svirao nigde na Balkanu, te će ovo biti jedinstvena prilika da ih čujete. Sa njima će nastupiti i bend Vršnjačko nasilje. Zbog kapaciteta kluba u prodaju će biti pušten mali, ograničen broj ulaznica koje su u pretprodaji po ceni od 1.200. Takođe, moguće je kupiti i paket ulaznica za ovaj koncert, ali i za onaj koji vas čeka već narednog dana, kada stižu Slapshot i Still Bleeding. Karte za oba dana iznose 2.000 dinara. Početak je u 21 čas.

U knjižaru Bulevar books stiže ekipa koju neki smatraju za muzičko nacionalno blago Hrvatske - Klinika Denisa Kataneca. Klinika je četvoročlani bend na čelu sa zagrebačkim autorom Denisom Katanecom, a čine je još Karlo Cmrk (bass), Brane Norac (gitara, vokal), Vinko Vujec (bubanj) i interventna Martina Burulic. Krajem 2016. godine Klinika izdaje prvenac "Nikta Zorja". Izdanje završava na svim relevantnim listama najboljih albuma 2016. godine. Januar 2019. obeležava koncertna promocija EP-a "Rode" i proglašavanje singla "Rode" za jedan od najboljih u protekloj godini. Početak je u 21:30, a ulaz 400 dinara.

"Sviraćemo u Novom Sadu svaki mesec, to nam je u planu", reče Kolja na decembarskom koncertu u legendarnom Studiju M. Stoga, drugi novosadski koncert na kome Kolja promoviše album "4 Prsta" biće održan u Studiju M. Početak je u 20 časova, a ulaznice su rasprodate.

Zona Katastrofe nastupa u Gerili. U pitanju je bend koji hara novosadskim binama već skoro 20 godina i sada će posle više godina odsvirati solo svirku u Novom Sadu. Svim ljubiteljima klasičnog hard rocka, tvrdog i glasnog, organizatori poručuju da dođete jer se nećete se pokajati. Početak je u 21:30, a ulaz slobodan.

Kako se berlinskom gostu Jean Paulu dopao prijem na koji je naišao kod publike i u KC Labu, on posle prve Red Ban žurke odlučuje da ostane u Novom Sadu i još jednom zakuva nešto novo za publiku koja je promenila njegove životne tokove. Red Ban žurke pozivaju vas da oslobađanjem vaše nabujale životne energije učestvujete u stvaranju atmosfere za pamćenje. Dve Čađave su tu da kao i svaki put prebace žurku "tamo negde". Bez prostora, vremena, ali sa mnogo energije. Masan zvuk, broken beat i uvek malo Turske, čisto da se ne zaboravi + bacanje bommbona na dens flor. Početak je u 21 čas, a upad 150 dinara.

Subota, 9. februar

Jedno od najvećih hardcore punk imena - Slapshot iz Bostona, dolaze u CK13 u sklopu nove evropske turneje. Slapshot je u već nastupao u Srbiji, te svi koji su ih slušali uživo, znaju šta mogu da očekuju. Kao lokalna podrška sa njima će nastupiti Stiil Bleeding. Cena karte je 1.200 dinara, a početak je u 21 čas.

Kantautorka Olivera Popović nastupiće u Kulturnom centru Lab. Ona je muzičarka koja stvara zvuk koji se može opisati kao gitarski dream pop, oslanjajući se na električnu gitaru, gitarski luper, klavijature i nežan, ali snažan vokal. Uz pratnju gitaristkinje Milice Uzelac nastupa odnedavno, a poslednjih par godina posvetila je nastupima na kantautorskim festivalima i samostalnim klupskim svirkama u Hrvatskoj, Sloveniji, Republici Srpskoj, Srbiji... Početak je u 21 čas.

Radionica Generativni dizajn biće održana u Kulturnom centru Lab. Generativna umetnost je vrsta umetničke prakse u kojoj sistem (niz pravila, računarski program, ili mašina) sa nekim stepenom autonomije doprinosi konačnom umetničkom delu. U okviru radionice, učesnici će kroz praktične primere biti upoznati sa osnovama pravljenja generativnih sistema kroz p5.js. On je namenski pravljen da bude lak i pristupačan širokoj zajednici umetnika. Radovi se prikazuju u browseru i mogu lako da se dele. Učešće je besplatno, a početak je u podne.

Samostalni Referenti proslavljaju 23. rodjendan tradicionalnom svirkom u klubu Gerila. Rođendanski koncerti Referenata uvek donose iznenađenja, sjajnu atmosferu, dobru svirku i prepričavaju se danima. Karte se mogu kupiti u Gerili po ceni od 400 dinara, a početak je u 22:30.

Haiku Garden iz Slovenije stiže u Dom b-612. Mladi bend  iz Ljubljane koji stvara i izvodi glasnu, sanjivu i gitarama predvođenu muziku. Shoegaze, dreampop, noise rock... Teško je odlučiti se samo za jednu reč kada su oni u pitanju, pogotovo zbog činjenice da na live nastupima dodaju još jedan element - psihodelične vizuale koji još više doprinose atmosferi njihovih koncerata. Upad je 300 dinara, a vrata će biti otvorena od 21:30.

Nedelja, 10. februar

Jungle Chillout - tribal edition očekuje vas u KC Labu i to sa rezidentima Džungle - Nešketom i Lazom, koji će vas vozati nekim mirnijim ritmom. Na repertoaru najfiniji dub i tribal, za maksimalno opuštanje i uživanje. Ovog puta, priključuje se i Psy Butterfly shop, srpski brend psihodelične garderobe. Pored muzičkog dela programa, spremaju se i brojne radionice i zanimacije, kao i fina vege klopa. Kao i do sad, u celokupno izvođenje biće uključen momenat live performansa, ovog puta prekusija, u skladu sa temom eventa. Upad je 150 dinara, a početak u 17 časova.

Bernays Propaganda nastupa u Omladinskom centru CK13. Sviraju pesme XAXAXA, My Tear, 21. vek i Vaska Atanasoskog. U 150 minuta, 33 pesme + Balkan veliki DJ set. Početak je u 20:30, a ulaz je 400 dinara.

Standup veče sa Dinjom biće održano u Gerili. Dinja je marginalac i autsajder. Voli čvarke iz kese. Dinja su čudni likovi, bizarne situacije i ostale trivijalnosti. Dinja je pozorište kao koncept, a ne kao zgrada. Dinja je laž koja govori istinu. Dinja kaže: "Sve je laž osim istine". Dinja je postala digitalni performans. Od tada - ona postaje stand up komičarka. Početak je u 21 čas, međutim, karte su rasprodate.

Možda te još zanima:

.

Facebook uklanja događaje koji krše mere protiv koronavirusa

Facebook zabranjuje promocije događaja koji krše pravila socijalnog distanciranja, među njima i proteste protiv karantina. Zbog toga su događaji koji su…

.

Nedeljni vodič od 9. do 15. septembra

To što u septembru imamo petak 13. , ne znači da su baksuzni ovonedeljni događaji. Ima ih i odlični su.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Ne dajte kišnom vikendu da vam pokvari predstojeću nedelju!

.

Sajt za kontrol frikove

Planiranje događaja zna da bude jako komplikovano. Međutim, postoji sajt koji će vam rešiti ovaj problem jer je baš njihova…

.

Nedeljni vodič od 21. do 27. januara

Od bioskopa, preko heklanja, do večere i muzike...

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. januara

Ove nedelje u Novom Sadu očekuje vas dosta zanimljivih koncerata, žurki, filmskih projekcija i stand up nastupa.

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo