...
TRENUTNO17:00 - 18:00Radio Grafiti

Društvo / Obrazovanje

Najmlađi preduzetnici sa sjajnim idejama

29.05.2015.

Projekat "Tajna Bašta" učenika Hemijsko-medicinske škole iz Vršca osvojio je nagradu za najbolju ideju na Prvom sajmu preduzetništva učenika srednjih škola iz Vojvodine, koji je u petak završen u Visokoj školi strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije u Sremskim Karlovcima. Stručnom žiriju svoja idejna rešenja predstavili su učenici iz sedam vojvođanskih škola.

.

Bilo je ukupno 14 ideja, a Poljoprivredna škola u Futogu prijavila je čak sedam timova sa projektima poput farme nojeva ili činčila, proizvodnje organskih jaja i slično.

"Svake godine osnivamo učeničku kompaniju u kojoj se učenici pripremaju da budu bolji preduzetnici. U školi imamo i predmet Preduzetništvo koji nije klasičan čas, već inicijativu imaju učenici - oni iznose svoje ideje, a mi ih učimo praktičnom radu, da bi mogli sami da pokrenu posao, a ne da čekaju da ga dobiju", kaže nastavnica stručnih predmeta u Poljoprivrednoj školi u Futogu Vesna Barjaktarov.

Jedna od učesnica takmičenja Zorana Zeljković sa drugom iz razreda osmislila je kompaniju "Ornamentum" koje se bavi dekoracijom proslava i poslovnog prostora i kaže da su u pripremi najviše radili na biznis planu.

"Nismo imali mnogo poteškoća, jer smo imali u školi predmet Menadžment. Posebno smo se bazirali na analizu tržišta, marketing plan, plan proizvodnje i finansijsku analizu", objasnila je Zorana.

Drugo mesto su osvojili učenici Poljoprivredne škole iz Futoga sa idejom "Kukuruzne devojke", a treći su bili gimnazijalci iz škole "Sava Šumanović" iz Šida sa idejom "Bari Šarm".

"Najvažnije u preduzetništvu je da se ono što se obeća zaista i realizuje, preduzetnici treba da se trude da njihovi proizvodi budu najkvalitetniji koliko god je to moguće, poštuju rokove i budu odgovorni", kaže preduzetnik i član žirija Stojan Ružić.

Predstavnici Kancelarije za mlade opštine Sremski Karlovci odabrali su najbolje ideje, a u okviru Sajma održan je i okrugli sto na temu "Preduzetništvo i obrazovanje".

Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Besplatna akademija preduzetništva

Besplatna Akademija preduzetništva koju organizuje Asocijacija za afirmaciju kulture pod pokroviteljstvom NCR Fondacije, otvorila je konkurs za četvrtu generaciju u…

.

Besplatna konferencija za studente "Ja, preduzetnik"

U MTS Dvorani će 4. maja biti održana konferencija pod nazivom "Ja, preduzetnik - studentima". Konferencija ima za cilj da…

.

Prijavi se za četvrti Forum mladih lidera

Studentski parlament Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo organizuje četvrti Forum mladih lidera koji će se održati u subotu…

.

Besplatna Akademija preduzetništva

Asocijacija za afirmaciju kulture organizuje besplatnu Akademiju preduzetništva namenjenu mladima koji žele da se odvaže i pokrenu svoju biznis, a…

.

Biznis mladih i nove ideje imaju budućnost

Ostanak mladih u Srbiji, ili čak povratak onih koji su krenuli u potragu za boljim životom van granica naše zemlje,…

.

Besplatne radionice o socijalnom preduzetništvu

Novosadski edukativni centar i Centar za razvoj preduzetničkog ekosistema organizuju seriju besplatnih radionica za mlade u periodu od 29. novembra…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Radio Grafiti
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo