...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo

Nagrađeni Jutarnji program na O radiju

22.04.2015.

"Uloga medija i novinara je jako važna kada je u pitanju tema borbe protiv diskriminacije."

.

Urednice Jutarnjeg programa Radio televizije Vojvodine Tamara Srijemac i Kristina Šarić dobitnice su godišnje nagrade za borbu protiv diskriminacije Koalicije protiv diskriminacije, koja je jako bitna i za Jutarnji program i za RTV, kao i za ceo tim koji sarađuje sa njima.

Tamara i Kristina kažu da nisu očekivale nagradu i da su se prijatno iznenadile kada su ih nazvali iz organizacije za lezbejska ljudska prava Labris da im kažu da su nominovane.

"Takvog smo senzibiliteta da nam prijaju teme kao što je borba protiv diskriminacije i trudimo se da se svakodnevno u Jutarnjem programu bavimo problemima koje imaju LGBT osobe, osobe sa invaliditetom, pripadnici nacionalnih manjina, ali dosta pažnje skrećemo i na rodno zasnovanu diskriminaciju. Otvorene smo za sugestije nevladinih organizacija da nam nametnu neku temu i da zajedničkim snagama ukažemo na problem i da dođemo do rešenja."

Urednice Jutarnjeg programa smatraju da su na javnom servisu teme diskriminacije dosta zastupljene i u dokumentarnom i u informativnom programu ali i da je izveštavanje o ovim temama nešto što bi trebalo da bude prirodno, zato što je to obaveza javnog servisa ali i moralna obaveza svakog novinara.

Kristina smatra da stanje u srpskim medijima po pitanju promovisanja ovakvih vrednosti nije najsjajnije zbog senzacionalističkog načina na koji oni izveštavaju o ovakvim temama.

"Trenutno je u svim medijima zastupljen problem koji se desio na jednoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom da u određenim rijaliti programima dolazi do maltene glorifikacije nasilja nad ženama. Takođe, nakon jednog rijalitija se desilo da je nasilje toliko eskaliralo da se završilo smrtnim ishodom - naime, ženu je ubio njen muža.

Generalno, mediji na senzacionalistički način izveštavaju o ovakvim temama, što je pogrešno i dovodi do podsticanja nasilja. Zbog toga je jako važno voditi računa kako da se izveštava o diskriminaciji bilo koje vrste jer skoro svakodnevno možemo naći makar po jedan naslov u tabloidima koji to rade na nekorektan način. Uloga medija i novinara je jako važna kada je u pitanju tema borbe protiv diskriminacije."

Dužnost svih ljudi odgovornih za Jutarnji program je da izveštavaju o problemima diskriminacije na korektan način i ukazuju na nepravilnosti, a trudiće se da opravdaju nagradu koju su osvojili daljim radom na svakodnevnom pominjanju ovih tema u svom programu i da će se potruditi da se neke teme, kao što je recimo Parada ponosa, spominju tokom cele godine, a ne samo neposredno pred njihovo dešavanje.

Ceo razgovor sa Tamarom i Kristinom koji je vodila Lea Kotlica možete poslušati ovde.

S.B.

Možda te još zanima:

.

Revolver

"Nemoj da te trofejnem u glavu", reče komandir narodne milicije, sećam se kao da je juče bilo. Pored šetaju zagrljeni…

.

Zajednički jutarnji program RTV-a 31. decembra

Fanovi Daška i Mlađe slušaće u četvrtak 31. decembra specijalno izdanje njihovog jutarnjeg "Alarma", jer će popularni voditeljski tandem biti…

.

Daško i Mlađa alarmiraju na O radiju!

Obožavani radijski dvojac, Daško i Mlađa će svaki radni dan započinjati sa slušaocima internet O radija! 

.

Nagrade za ekipu Jutarnjeg programa RTV-a

Jutarnji program Radio-televizije Vojvodine jedan je od dobitnika godišnjih nagrada za borbu protiv diskriminacije Koalicije protiv diskriminacije, koje su danas…

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo