...
TRENUTNO11:00 - 12:00Dnevna soba

Društvo

Mladim muslimanima treba pozitivan primer

30.11.2015.

Posle terorističkih napada u Parizu i u drugim delovima Zapadne Evrope ksenofobija i islamofobija rastu nemerljivom brzinom, a emigranti postaju sve nepoželjniji. Mladi sociolog bošnjačkog porekla iz Novog Pazara Enes Lukač, koji trenutno studira i živi u Londonu podelio je sa nama svoja razmišljanja o stavovima i budućnosti mladih Novopazaraca i iskustvima života u Londonu.

.

Teroristički napadi u Parizu svakako su probudili u ljudima strah, zbog čega kod mnogih postaju vidljivije predrasude prema izbeglicama. Koliko su te promene vidljive na ulicama Londona?

Ja kao pojedinac na ulici ne osećam nikakve posledice događanja vezana za Pariz. Sto posto sam siguran da nemam razloga da se ne osećam slobodno kako na ulici tako i na Univerzitetu. Nije došlo ni do kakvog incidenta do sada.

Družiš se sa različitim ljudima na Univerzitetu. Može li se osetiti ksenofobija kod njih?

Ksenofobija još nije eskalirala kod mladih. U Londonu je održan veliki broj protesta protiv negativnog diskursa koji se vodi protiv muslimana. Različite levičarske organizacije i studentske organizacije su najaktivnije u toj borbi. To je nešto što ovde dobija medijsku pažnju i meni je to važno da se osećam sigurnim kao student. Aktivistička strategija i metod borbe protiv eurocentrično-fašističke perspektive belog čoveka sa Zapada treba da bude drugačija i inovativna vrsta reagovanja na nejednak tretman nas koji smo manje beli, manje heteroseksualni i manje hrišćani. 

Internet je taj na kojem se najviše mogu videti stavovi različitih mladi ljudi od kojih su neki zapanjujući, poneki prožeti dozom nacionalizma i verskom netrpeljivošću. Kako su reagovali na terorističke napade mladi u Pazaru?

Jedan od glavnih i vodećih odgovora mladih muslimana sa Balkana jeste da su na dan terorističkog napada svi masovno postovali slike ubijenih muslimana sa prostora Burme, kao i stradanja u Palestini. To je bio potpuno pogrešan način reagovanja i bezuspešan pokušaj menjanja situacije u kojoj se nalaze. Ono što je ISIS uradio, mladi su shvatili kao atak na njihovu veru i tradiciju, ali i otežavanje njihovog položaja kao muslimana u Srbiji.

A kako reaguju izvorni stanovnici Engleske, tvoje kolege sa fakulteta?

U sto posto slučajeva sam bio u prilici da čujem osuđivanja svega što ova teroristička grupa koja sebe naziva Islamskom državom radi. I sa druge strane, koliko je tužno što će muslimanske izbeglice ispaštati zbog svega što se dogodilo. Manje se priča o situaciji domaćih migranata koji su došli iz Škotske u London. Nekada se u vestima može čuti o slučajevima koji se događaju u gradskom prevozu. Mladi Škoti verbalno napadaju žene sa hidžabima i sllične situacije. Sve se zadržava na verbalnom nivou i kraj tog argumenta je "Šta ti radiš u mojoj zemlji", "Terorizma nije bilo dok nije bilo migranata", a Engleska je ta koja je najmanje primila migranata.

Koliko su ovi događaji uopšte uticali na mlade u Srbiji, pa i u Novom Pazaru?

Oni nemaju neki pozitivan primer koji bi pratili i koji bi im dao podsticaj da kreiraju objektivnu sliku o svim dešavanjima koji se tiču terorističkih napada. Većina vladajućih aktera u Srbiji su svoj politički aktivizam započeli u desničarskom bloku i samim tim ne možemo govoriti o jednoglasnom pristupu problemu. Mladi na prostoru Sandžaka imaju naročit problem, jer pokušavaju da pronađu sebe u celoj priči. Svaki mladi čovek na Balkanu treba da smogne snage i da bude bitna karika u menjanju sistema vrednosti koju nam nameću elite.

Nisu svi muslimani teroristi, ali su svi teroristi muslimani. Kako objašnjavaš ovakvu retoriku?

Nisu zapadne političke sile, finansijski moćnici i svetski mediji jedini koji kreiraju realnost situacije u kojoj se trenutno nalazimo. Upravo smo mi ti koji reprodukujemo sistem i svetski poredak koji nam se ne dopada samim prisvajanjem i korišćenjem jezičkih diskursa koji su indirektno infiltrirani u našu svakodnevnu konverzaciju i zdrav razum. Dobar primer za to bi bila sintagma "Islamska DRŽAVA". Zbog čega nemamo problem da svakodnevno nazivamo terorističku grupu imenicom koja označava suverenost, nezavisnost i međunarodno priznate granice, a reagujemo jako obazrivo kada izgovorimo ili napišemo "DRŽAVA Palestina”? Moj savet bi za sve mlade ljude na Balkanu bio da se nekako potrudimo da budemo mnogo obazriviji i da ne prisvajamo mejnstrim retoriku koja nam se nameće oko svih terorističkih dešavanja.

Nataša Šaru

 

Možda te još zanima:

.

Facebook protiv terorističke propagande

Facebook je u poslednje vreme pod velikim pritiskom od nekolicine vlada u svetu, koje zahtevaju da uklanja terorističku propagandu. Pritisci…

.

Nikola: Žurnalist ne zna za ograde i cenzuru

Studenti Žurnalistike u Novom Sadu osnovali su veoma ozbiljan i kvalitetan mesečnik pod nazivom Žurnalist. U pitanju su mladi novinari…

.

Na licu mesta: Teroristički napad u Parizu iz ugla studenta Marka

U terorističkim napadima u Parizu poginulo je 128 ljudi, a mnogo ih je povređeno. Polovina povređenih je u kritičnom stanju,…

.

Najbolji alat za unapređenje posla

U sredu, 3. aprila, u 18 časova, Inspira hub u Subotici organizuje  besplatno predavanje na temu networkinga kao najboljeg alata…

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo