...
TRENUTNO14:00 - 15:00Superoperater

Društvo

Mladi u penzije uglavnom ne veruju

18.06.2015.

Ako ste našli posao u 25. godini i zadržite ga do penzije, možete da budete mirni. Međutim, ako ste kao i većina mladih studirali ili se mučili da nađete posao, radite honorarno ili na crno – onda ćete decenijama računati da li ispunjavate uslove za punu penziju.

.

Mladi poslovično nisu zainteresovani za penzijska pitanja iako ih se svaka promena sistema itekako tiče, jer će ih dočekati za koju deceniju.

Stoga, onih koji sami uplaćuju doprinose trenutno ima svega 39.414 u Srbiji. Među njima građana Vojvodine nema mnogo, a ponajmanje u Bačkoj Palanci, Senti i Kikindi, kažu iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Tu su i privatna životna osiguranja, koja mogu da se uplaćuju godinama i predstavljaju jedan oblik penzione štednje. Bojan Stanković koji radi u jednoj stranoj osiguravajućoj kući tri godine kaže da su mladi upoznati sa penzionom problematikom i imaju pozitivan stav prema takvom načinu štednje, ali se u to ne upuštaju, jer nisu novčano stabilni.

"Teška finansijska situacija u zemlji najviše se oseti kod mladih, a još i nemogućnost stupanja u stalni radni odnos dodatno otežava odluku omladine na takvu štednju. Iako je primetan blagi porast u poslednjih godinu dana, životno osiguranje je, na žalost, i dalje luksuz u ovoj zemlji", dodaje Stanković.

Borislav Vesnić je jedan od onih koji su se ipak odlučili da štede.

"Osiguranje vidim kao sigurnost za budućnost, a prijatelj mi je rekao da će se državne penzije polako smanjivati i gasiti, što se i obistinilo, pa sam rešio da štedim", kaže Vesnić.

U Francuskoj su se 2010. godine studenti pridružili radničkim protestima kada je vlast pokušala da poveća granicu za odlazak u penziju sa 65 na 67 godina. Zašto mladi u Srbiji ne reaguju na dešavanja koja se i njih tiču  u budućnosti? Sociolog Srđan Šljukić kaže da štrajkova u poslednje vreme nema zato što je javnost anestezirana medijima, kao i "stezanjem kaiša" koji je deo neoliberalne politike.

"Medije kontrolišu otprilike iste kompanije, ljudi i političkih elita koji donose odluke o stezanju kaiša. Kada se to sve sklopi, imate anesteziranu javnost koja ne reaguje mnogo ni na smanjenje plata, penzija, pa ni produžavanje roka za dolazak u penziju. Međutim, može doći i do iznenadne provale bunta", dodaje Šljukić.

Muškarci u Srbiji mogu da idu u penziju ako imaju 65 godina i najmanje 15 godina radnog staža, dok se za žene starosna granica povećava svake godine do 2020, za šest meseci, a onda do 2032, za dva meseca - do 65. godine.

Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Da naša deca budu deca razočaranih roditelja

Protesti protiv nasilja, koji se i dalje dešavaju u celoj Srbiji su možda utihnuli, ukoliko posmatramo njihovu brojčanost, ali sadržajno…

.

Voleo bih da snimam kako je Srbija lepa, a ne samo kako je uništavaju

Ivan Bjelić je novinar i aktivista, najpoznatiji po bavljenju ekološkim temama. Član je pokreta Marš sa Drine, a nakon završenih…

.

Nezavisna kulturna scena nezadovoljna uslovima državnih konkursa

Protekle nedelje su se ispred Ministarstva kulture našli slikari, plesači, muzičari, glumci... Svi oni su nezadovoljni konkursom Ministartva kulture za…

.

Ove noge još uvek nisu male

U ovoj epizodi "Radio grafita" pričamo o studentskim protestima. 

.

Šesti oktobar je i mladima etalon za propuštene šanse

Od petooktobarskih promena prošle su 22 godine. Dan kada je protestima okončana vladavina tadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodana…

.

Šta je važno znati pre odlaska na proteste

Poslednjih nekoliko meseci, ali i godina protesti u Srbiji su postali sve češći način ispoljavanja mišljenja i stavova građana. "Ćale…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo