...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo

Konkursi za PDP konferenciju do 8. avgusta

26.07.2015.

Sedma po redu PDP konferencija (Print Design Photography) bavi se štampom, dizajnom i fotografijom, a ove godine od 3. do 6. septembra u novosadskoj Fabrici, svi zainteresovani će moći da se na njoj informišu i edukuju. Na konferenciji će učestvovati neki od najboljih predavača, koji će obuhvatiti razne oblasti, a glavna tema ove godine nosi ime "LoFiHi".

.

Predstavnica organizatora Dajana je objasnila da se do sada koferencija bavila istraživanjem sve tri pomenute oblasti, te da je bila održavana na FTN. "Shvatili smo da je ovom gradu potrebno da se izražava kroz razne medije, pa smo se proširili. Ove godine će se polje delovanja proširiti i na druge kreativne sfere, pa će događaj prerasti u konferenciju kreativnih medija, čime ćemo otvoriti mogućnost da se studenti i mladi kreativci edukuju i predstave u različitim poljima kreativnog rada. Pored predavanja u okviru manifestacije održavaju se radionice, izložbe, panel diskusije i druge aktivnosti", rekla je Dajana.

"LoFiHi" sugeriše na projekte u kojima dominira koncept sa minimalnim materijalnim ulaganjima, ali visokom estetskom vrednosti (Lo Tech, Hi Design). "Ovo je svojevrstan odgovor na čuvenu priču o ekonomskoj krizi, jer je i kreativni sektor dodirnut tom pričom, od restrikcija budžeta, do lošeg stanja u kulturi, dizajnu, marketnigu, posebno u Srbiji. Hteli smo da pokažemo kako kreativne ideje mogu biti realizovane i sa malim budžetima. Ideja je da kroz radionice, predavanja i panel diskusije, dođemo do odgovora da li nas svi ti limiti organičavaju ili mogu biti podstrek kreatvinosti", rekla je Dajana. 

Organizatori su raspisali i tri konkursa – za plakat, prostor i fotografiju. Rok za prijavu na sve konkurse je 8. avgust, a više informacija o njima može se pročitati na sajtu pdp.rs.

 "Konkurs za vizuelnui identitet prostora je posebno zanimljiv. Odnosi se na uređenje prostora Fabrike za potrebe PDP konferencije. Ljudi mogu da odaberu deo lokacije ili da mapiraju ceo prostor, konkurs traje do 8. avgusta i nalazi se na sajtu pdp.rs, a rađen je u Scenom", kazala je Dajana.

U organizaciju konferencije i konkursa ove godine uključio se i fotografski kolektiv Ulice. Jelena iz ovog kolektiva rekla je da su se uklopili u temu konferencije upravo zato što je u pitanju ulična fotografija. "Pristup nižem budžetu je upravo ulična fotografija, jer nema studijskih uslova, sve se dešava spontano i brzo na ulici, i tako pokušavamo da odgovorimo na temu ovogodisnjeg PDP", rekla je Jelena. 

Kako je objasnila, raspisan je konkurs za fotografiju, a glavna tema su ulice. "Mogu se prijaviti mladi ljudi, studenti i srednjoškolci, kao i svi oni koji se osećaju kao fotografi. Ne postoje limiti što se tiče opreme, mogu doći u obzir mobilni telefoni, kamere, fotoaparati svih vrsta, a potrebno je biti što kreativniji", kazala je Jelena.

Propozicije i svi uslovi konkursa mogu se takođe pronaći na pomenutom sajtu konferencije.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

.

Volonteri prirodi po meri

Mladi istraživači Srbije otvaraju konkurs za nagradu “Volonteri prirodi po meri“. Godišnja nagrada za volontere u zaštiti prirode ima za cilj…

.

Konkurs za najbolje studentske radove

Univerzitet u Beogradu je raspisao Konkurs za najbolji naučno-istraživački i stručni rad studenata u 2023. godini.

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Javni poziv za umetnike

Studentski kulturni centar Novi Sad raspisuje javni poziv za umetnike za prijavu projekata i umetničkih radova na osnovu Konkursa za finansiranje…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo