...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Kako do evropskog novca za projekte

10.04.2015.

Kako dobiti novac za projekat, koje ideje prolaze i koje “cake” su potrebne kako bi se projekat  svideo svima, možete saznati u okviru predstavljanja programa Evropske unije “Horizont 2020”, svakog četvrtka u Centru za promociju nauke. "Horizont 2020" je sedmogodišnji program EU za finansiranje projekata iz nauke, industrije i društva, a u Novom Sadu je tema predstavljanja bila "Kako su oni osvojili projekat".

.

Naučnici i šefovi kancelarija za međunarodnu saradnju pričali su o načinima kako da dobijete novac za projekat i zaključili da morate imati sjajnu ideju koja će uticati na okolinu ili čovečanstvo. Bez obzira na to da li se radi o projektu za Horizont 2020  ili neku drugu fondaciju, svakako je potrebno dobro promisliti ideju i razraditi je do najsitnijih detalja, a rizike što više smanjiti.

Koordinator prvog projekta u Srbiji koji je finansiran kroz Horizont  Vladimir Todorović kaže da su partneri na projektu važni i da tokom razrade ideje treba što više komunicirati sa njima, jer ćemo tako saznati kakvi će biti i pri realizaciji projekta.

"Potrebno je pre svega detaljno isplanirati ideju i posle pronaći gde ćemo tu ideju plasirati. Nakon toga, bitno je pronaći partnere sa kojima će se ta ideja realizovati", naveo je Todorović i dodao:

"Važno je držati se realnih ciljeva, a ne ići taktikom da se Evropska komisija impresionira". On poručuje da se jednostavno držimo onoga što možemo da realizujemo.

Ukoliko se bavite naukom, za realizaciju istraživanja treba da nađete najbolji mogući tim. Ideja treba da pomera granice u svojoj oblasti i bude interdisciplinarna, rekli su na predstavljanju Horizonta.

Zorana Kurbalija Novičić, koja je dobila projekat iz "Marija Kiri fonda", savetuje studente da s volontiranjem počnu čim krenu na studije, odlaze na konferencije, seminare i prave mrežu ljudi koje poznaju. Za takve aktivnosti postoje i fondovi, tako da je moguće i besplatno putovati.

"Ono što svim studentima sugerišem jeste da testiraju svoju ideju tako što će uzeti neku manju stipendiju. Preporučujem European research council koji daje stipendiju od šest nedelja do tri meseca. Tu možete dobiti novac za troškove življenja, eventualno za hemikalije i alate potrebne za istraživanje. Ideju možete razraditi i kasnije ulagati u nju kroz druge, veće stipendije", ispričala je Kurbalija Novičić za O radio. 

Ukoliko vas zanima program Horizont 2020 možete pitati Centar za promociju nauke da vam pojasni kako on funkcioniše. Takođe, Centar vas može posavetovati i gde da tražite studentske fondove.

J.Ž/N.Š.

Možda te još zanima:

.

Životnu sredinu možemo čuvati i betonom

Mladi naučnik Nikola Tošić, docent Građevinskog fakulteta u Beogradu, dobio je prestižnu evropsku stipendiju za projekat pravljenja mikroarmiranog betona od…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Na kraj Limana Žuta kuća

Žuta Kuća na livadi između Limana i Štranda živela je pet godina. 

.

Stvari se stalno vrte u krug

Mogli bismo, gotovo sa sigurnošću, da kažemo da se za jedan veliki festival, poput Exita, proda mnogo više karata nego…

.

Norveška šuma: Važne su pesme

Kada je Murakami objavio knjigu "Norveška Šuma" 2007. godine sigurno nije imao na umu da će njegovo delo, opet inspirisano…

.

Kako su pab kvizovi postali omiljena zabava Novosađana?

Novi Sad je grad u kome je cela priča oko pab kvizova u Srbiji počela, grad odakle je sve krenulo…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo