...
TRENUTNO17:00 - 18:00Radio Grafiti

Društvo

Jelena Vukmanović najbolja novinarka!

29.12.2014.

"Mislim da je sa publikom kao inače u životu: kada jednom izgubiš poverenje, ono se jako teško vraća. Zato se treba baviti ozbiljnim novinarstvom i zato publiku ne treba lagati auditorijum." 

.

Novinarka Radio Televizije Vojvodine Jelena Vukmanović dobitnica je ovogodišnje nagrade Novosadske novinarske škole (NNŠ), za sveobuhvatan angažman u oblasti novinarstva i promovisanje javnog interesa. Kako je istakla na dodeli priznanja, nagrada joj mnogo znači.

- Priznanje mi je važno iz dva razloga: zbog toga što se ne dodeljuje za konkretan prilog, već za dugoročnu posvećenost, a potom i zbog toga što se dodeljuje mladim novinarima. – rekla je Vukmanovićeva.

Novinarstvo u Srbiji je u veoma nezavidnom položaju, a Jelena kaže da je to razlog više za ozbiljan pristup poslu. Iskren odnos prema gledaocima je, kako ističe, ključan.

- Mislim da je sa publikom kao inače u životu: kada jednom izgubiš poverenje, ono se jako teško vraća. Zato se treba baviti ozbiljnim novinarstvom i zato publiku ne treba lagati. Kada njih izgubiš i oni izgube predstavu o tebi kao ozbiljnom novinaru, pa cela profesija ode dođavola! – kaže Vukmanovićeva.

Prema rečima direktorke Novosadske novinarske škole Dubravke Valić Nedeljković, ova nagrada je izuzetak u odnosu na druge nagrade.

- Priznanje dodeljujemo novinarima koji su od dobre ideje i zanata, koji su hrabri i spremni da otvaraju i ono što se ne otvara. – rekla je Valić Nedeljković.

Govoreći o laureatkinji direktorka NNŠ je naglasila da je Vukmanovićeva jedna od najzapaženijih lica RTV-a.

- Njenu karijeru obeležili su veliki uspesi ove godine poput dokumentarnog filma o Gavrilu Principu, izveštavanja sa izbora na Kosovu i u BiH, ali i istraživački angažman u emisiji „Radar“. – rekla je Valić Nedeljković.   

Jelena Vukmanović je diplomu novinarstva stekla na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Za vreme studija radila je kao novinarka radija Signal i za studentsku emisiju „Dekodiranje“ koja je bila emitovana na Radio-televiziji Vojvodine. Vukmanovićeva je nakon nekoliko meseci rada u agenciji „Tanjug“ prešla na RTV, a deo svoje profesionalne karijere provela je i u Novosadskoj novinarskoj školi.

Među laureatima Škole su danas istaknuti novinari i novinarke Novog Sada, Vojvodine i Srbije kao što su Jovana Zdjelarević, Duška Bajić, Igor Mihaljević, Maja Dragić, Žarko Bogosavljević, Asja Francisti, Dejan Stojčić, Branka Dragović, Dimitrije Vidanović i drugi. 

P. K.

Možda te još zanima:

.

Konkurs za istraživačke novinare

Novosadska novinarska škola otvorila je poziv za nominacije za nagradu za istraživačke priče objavljene u periodu između 1. januara i…

.

Urbani baštovani zaposedaju krovove

Urbane bašte nisu nova stvar u svetu, ali kod nas se tek stidljivo pojavljuju. Sanduci sa zemljom po krovovima ili…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

.

Žene prilikom zapošljavanja izložene i rodnoj i starosnoj diskriminaciji

Sigurno ste bar jednom naišli na oglase za posao u kojima se traži konobarica, čistačica, prodavačica ili promoterka. Ili mlada…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Radio Grafiti
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo