...
TRENUTNO10:30 - 10:45Tehnologija

Društvo

Javna rasprava o jačanju civilnog sektora

31.07.2015.

Diskusija u sklopu javne rasprave o Strategiji za razvoj civilnog sektora u narednom periodu završena je u Novom Sadu, a najviše se govorilo o novom telu koje je predviđeno strategijom. Naime, Savet za razvoj i saradnju sa civilnim sektorom je ljudima iz udruženja prilično nejasno telo, čije funkcije i način rada još treba definisati.

.

"Savet je savetodavno telo Vlade, ali njegov sastav čine predstavnici ministarstava i i jednak broj predstavnika organizacija civilnog društva, s tim da te predstavnike kandiduju i biraju same organizacije", kaže Milena Banović iz Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije.

Nacrt Strategije za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Srbiji za period do 2019. godine podrazumeva pravni okvir u kom će se u narednom periodu razvijati saradnja između udruženja građana i države i to na transparentniji i jednostavniji način.

Strategija je identifikovala probleme sa kojima se civilni sektor bori, a neki od njih su izdavanje javnih prostora, način finansiranja, transparentnost projekata i dodeljivanja sredstava i slično.

"Cenimo da će ova strategija i akcioni plan rešiti javni problem raspodele javnih sredstava, jer sada na isti konkurs mogu da se prijave udruženja civilnog društva, sportska udruženja, političke partije, organizacije nacionalnih manjina, što nema smisle, jer se na bave istim stvarima", kaže predsednica udruženja "Roditelj Novi Sad" Dragana Ćorić i dodaje da je rad civilnog sektora ponekad doveden do apsurda, jer su na primer sredstva dodeljena organizacijama koje su dan pre konkursa formirane. Na taj način se gubi osnovna uloga civilnog sektora da prvi sugerišu državnim organima šta se dešava i koji su problemi društva, a da je Strategija prepoznala to kao problem.

Akcioni plan strategije podrazumeva izmene i dopune zakona i akata koji se odnose na civilni sektor, obučavanje državnih službenika o praćenju realizacije projekata koji država finansira, poboljšanje uloge civilnog društva u socio ekonomskom razvoju, neformalnom obrazovanju i evropskim integracijama.

Predloženo je i da u lokalnim samoupravama bude određeno radno mesto za osobe koje će raditi samo sa civilnim sektorom.

Naredna diskusija o nacrtu Strategije i svim pripadajućim dokumentima biće održana 5. avgusta u Nišu u Skupštini Niša i počinje u 11 sati. Javna rasprava će trajati do 14. avgusta, do kada možete da pošaljete svoje predloge za unapređenje strateškog dokumenta i svih pripadajućih dokumenata da šaljete na mejlove stefan.otasevic [at] civilnodrustvo.gov.rs i office [at] civilnodrustvo.gov.rs.

Tim povodom, gost O radija bio je Željko Stanetić iz Vojvođanskog građanskog centra, koji pozdravlja ovu ideju ali smatra da je tajming loš, budući da su tokom leta zainteresovani za javnu raspravu često van mesta prebivališta.

"Najveći problem civilnog sektora u Srbiji je što nas država ne prepoznaje kao partnere. NVO i udruženja građana nude puno ovom društvu, koje bi se moglo unaprediti ako bi nas država, u različitim oblastima, prepoznala kao partnere. Tokom poplava se pokazala sva snaga NVO, udruženja građana i građana, kao i neorganizovanost ove zemlje.

Transparentnost protoka novca u mnogome otežava rad udruženja građana, pogotovo ako je iz budžeta lokalnih samouprava. U Novom Sadu smo imali primer javnog konkursa koji se ticao ekologije, a novac je dobilo deset organizacija, od kojih je šest na istoj adresi", rekao je Stanetić, pohvalivši Kancelariju za saradnju sa civilnim društvom, koja je pokrenula ovu ideju i u ceo proces uključila dosta aktera.

zeljko jpg

Budući da ceo projekat finansiraju EU i USAID, naš gost smatra da će oni dobro ispratiti ceo proces do kraja, a problem može biti jedino borba za implementaciju tog dokumenta.

"Ako ga usvojimo na papiru i ne sprovodimo ga - ništa nismo uradili. Savet je dobra ideja ali osećam blagu bojazan da to pozitivno prokomentarišem jer nam ostaje da vidimo kako će to telo raditi kada bude osnovano", istakao je Željko, podvukavši da je ključno na odgovarajuća mesta postaviti relevantne osobe, a ne ljude po političkoj liniji. 

Naš sagovornik podseća da se mladi s dobrim idejama mogu javiti njegovoj NVO preko veb-sajta ili njihove Fejsbuk stranice.

"To je jedna od najvećih prednosti Vojvođanskog građanskog centra, jer su naše programe kreirali ljudi koji su nam se javili. Zovemo ih da zajedno smišljamo različite stvari i to je pravi recept za pozitivne promene", zaključuje Stanetić

Jasna Žugić 

 

 

 

Možda te još zanima:

.

Omladinski rad nakon korone: Projekata sve više, učesnika sve manje

Dve godine nakon početka pandemije omladinski sektor suočava se sa redovnim problemima u vanrednim okolnostima. Sa popuštanjem restriktivnih mera stari…

.

BEST prima nove članove

Udruženje studenata tehnike Evrope - BEST Beograd otvara poziv za nove članove. Prijava za učlanjenje pod sloganom "Zavrti svoju BEST priču"…

.

Duga je borba frilenserska

Treći je mesec borbe frilensera sa Poreskom upravom i Ministarstvom finansija, koji od nedavno i za njih primenjuju Zakon o…

.

Neizvesna budućnost Crne kuće

Omladinski centar CK13 se u poslednje vreme suočio sa nesuglasicama između članova tog udruženja, koje su veoma brzo stigle i…

.

Stajanje u autobusima između zakona i realnosti

Većina studenata koji nisu iz Novog Sada praznični vikend iskoristila je za putovanje kući. Tih dana se u autobusima koji…

.

Edukativna predavanja o piću u okviru festivala SpiritEXPO

U ambijentu Kulturne stanice Svilara na Podbari, udruženje Spirit Pannonian organizuje premijerni festival SpiritExpo 1. novembra od 18h, sa specifičnom…

  • 10:10 Pesma dana
  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo