...
TRENUTNO16:00 - 16:10Popodne na O radiju

Društvo / Intervju

Mladi su inicijalna kapisla države

12.01.2016.

Vukašin Jovanović proglašen je za najboljeg studenta Univerziteta u Novom Sadu, u školskoj 2014/2015. godini. S prosekom 10.00 završio je Menadžment na Ekonomskom fakultetu, a sada je na master studijama u Štutgartu, gde uči međunarodni biznis i ekonomiju.

.

Kada si upisao fakultet šta si očekivao od studija i da li ti je odmah bio cilj da budeš najbolji?

Na početku studija stvarno nisam razmišljao o tome. Želeo sam da se trudim, radim, napredujem. Svidela mi se ekonomija i vremenom sam počeo da dobijam desetke. Kada su nastavile da se nižu, shvatio sam da mogu da pokušam da postanem najbolji student prvo fakulteta, a potom i univerziteta.

Nisi jedini student koji je imao prosek 10.00. Šta je doprinelo da ti budeš najbolji?

Podnosili smo prijavu koja se sastojala iz biografije i motivacionog pisma. To smo dostavili Rektoratu, koji je na osnovu uvida u naše biografije skratio listu na pet kandidata, a zatim sam izabran za najboljeg.

Ali po čemu si bio drugačiji?

Smatram da je moje angažovanje pored studija doprinelo tome, kao i nagrade koje sam imao od Matice srpske, Univerzitea, Ekonomskog fakulteta u Subotici, stipendija za studije u Ljubljani, gde sam bio najbolji internacionalni student.

Bio si najbolji i u Ljubljani i ovde. Kakve su bile reakcije okoline?

Svi su bili oduševljeni, uživao sam podršku porodice, devojke, prijatelji i drugih bliskih ljudi. Kasnije kada sam krenuo da nižem uspehe, niko se nije preterano iznenadio, bilo im je drago, ali kao da su to i očekivali.

U Ljubljani si proveo godinu dana. Po čemu se studije razlikuju, šta je bolje, šta lošije?

Osnovna stvar koja se razlikuje je da su tamo studije mnogo više praćene praktičnim i savremenim projektima, koji su povezani sa delovanjem kompanija, koje su bitne za nastavak našeg napredovanja i karijere. Tokom studija može da se sarađuje sa najvećim kompanijama iz zemlje, da se rade analize za kompanije iz inostranstva, bolji je pogled što se tiče praktičnog i savremenog pristupa i industijskog i privrednog. Teorija je jednaka i ovde i tamo.

Imao si dosta praktičnog iskustva u domaćim i stranim firmama. Gde sve?

U Novom Sadu sam imao praksu u Železnicama Srbije, a dok sam bio u Sloveniji bio sam na praksi u kompanijama Triglav osiguranje i Optiprint. Trenutno sam u Študgartu i imam praksu u firmi Tom Tejlor.

Tokom osnovnih studija u Novom Sadu bio si lider studentske organizacije "Finasijski klub". Čime se bavi ta organizacija?

Organizaciju su osnovali studenti ekonomije u Subotici, a ja sam postao njen lider u Novom Sadu. Bavili smo se povezivanjem privrede i fakulteta. Imali smo želju da renomirani stručnjaci iz naših banaka i finansijskih struktura industrije dođu na fakultet i održe predavanja, da nam daju uvid u stvarno poslovanje.

Koliko su pomogla njihova iskustva?

Ta pomoć i ta iskustva su neizmerna, jer ona predstavljaju pripremu za ono što nas očekuje i sledi nakon završetka obrazovanja.

S obzirom na to da si proglašen za najboljeg studenta i ovde i u Sloveniji, i da si imao dosta vannastavnih aktivnosti i prakse, koliko si vremena posvećivao učenju?

Ne mogu odrediti koliko je to tačno sati, zavisilo je od intenziteta, koliko predmeta polažem tokom godine, kakav je raspored, ali sam dosta vremena proveo učeći i trudeći se da postignem što bolji rezultat. Uloženo je dosta napora i truda.

Da li si nekada izašao na ispit "na sreću" ili poništio ocenu?

Nikad nisam izašao na ispit "na sreću", već samo kad sam bio spreman, kad sam znao da znam. Nije bilo potrebe da poništavam ocene i uvek sam godinu završavao u junu.

Sada si u Štutgartu. Koliko ostaješ, kako izgleda program?

Program traje dve godine i održava se na engleskom i nemačkom jeziku. Uporedo sa studijama sam i na praksi. Nemam jezičku barijeru. Dobro govorim engleski, a nemačkim se služim, pa ga sada usavršavam.

Gde sebe vidiš za pet ili 10 godina?

Želja mi je da nakon studija u Štutgartu, u pokrajini Baden Virtemberg, koja je jedna od najjačih ekonomskih regija u svetu, da našu državu i grad povežem i stvorim most između njih i nas i omogućim dalji prosperitet i privredni rast naše države.

Kako onda ti, kao mladi ekonomista, vidiš izlaz iz krize u Srbiji?

To je veoma kompleksno pitanje i zahteva veliku i dugačku analizu, ali sigurno je da mladi koji se trude i bore treba da postanu jedna od inicijalnih kapisli države i da će njihov zajednički timski rad jednog dana uspeti da obnovi našu privredu, da krenemo boljim putem. Sigurno da je boljitak u razvoju malih preduzeća, kao ovde. Baden Virtemberg jeste regija sa velikim kompanijama, ali ih karakterišu mali porodični biznisi koji se razvijaju, a takvih je malo u našoj državi.

Rekao si da mladi treba da se trude i udruže da bi poboljšali društvo. Šta treba da im bude motiv?

Svaka jedinka je jedinstvena i ima različite ciljeve, potrebe, želje, ali smatram da je ono što treba da ih motiviše jesu oni sami, želja da postanu bolji, da se razvijaju, budu prepoznatljivi, da osete čast i zadovoljstvo, da im drugi ukažu da su nešto postigli. To je jedna stvar za početak, koja treba da bude motiv, a kasnije će sve rasti na drugi nivo.

Može li novac da bude motiv? Mnogi uče da bi dobijali stipendiju.

Novac može biti motiv, ali to nije onaj motiv koji može dovesti do optimalnog rezulata. Nije isto ako nam je samo novac motiv ili ako smo stvarno zadovoljni poslom koji radimo i kada imamo želju da nešto promenimo.

Nagrada za najboljeg studenta bila je 200.000 dinara, što je dosta novca u odnosu na budžet prosečnog studenta. Kako ćeš ga potrošiti?

Ceo novac uložićuu nastavak obrazovanja. Sada sam u Štutgartu, potrebno je novca za život, za projekte, naučne radove... Možda i za neko dalje razvijanje u budućnosti, da budem jedan od tih koji će pokušati da pokrenu neki mali biznis, tako da stremim kao tome. Cilj mi je da se prvo usavršim, a onda ćemo videti kako će dalje sve teći.

Radmila Leovac

Možda te još zanima:

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu

Exiem sajam zapošljavanja će biti održan na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 2. i 3. aprila. Samo neke od…

.

Studentski standard u procepu između želja i mogućnosti

Rast inflacije u poslednjih par godina ostavio je traga i na svakodnevne troškove života studenata. Rat u Ukrajini i globalna…

.

Vebinar o studentskim razmenama

Info centar Fondacije tempus organizuje vebinar namenjen studentima visokoškolskih ustanova u Srbiji, zainteresovanim za odlazak na razmene u okviru Erazmus+…

  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo