.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Društvo / Intervju

Let 3: Gledajmo malo napred, ne samo nazad

03.06.2016.

Riječki bend Let 3 nastupio je prošlog vikenda na subotičkom festivalu Omladina. Ekipa O radija bila je na licu mesta, pa je sa Zoranom Prodanovićem Prljom i Damirom Martinovićem Mrletom razgovarala o festivalu ali i o trenutnom stanju duha među balkanskom omladinom. Zanimalo nas je i kakav je osećaj nastupati na mestu koje je ovim Riječanima bitno obeležilo početak karijere.

.

"Mi smo već bili na festivalu davno, tad je bila još Jugoslavija. Nastupali smo kao Let 3 1987.godine, a Mrle je bio i ranije sa Termitima, tamo negde '81. Genijalno je što je jedne godine došlo deset bendova iz Rijeke, napunili smo ceo voz", rekao je Prlja dodajući da je, koliko ga sećanje služi, bilo odlično.

Od vremena kada su Let 3 počinjali, pa do danas, muzička industrija se mnogo promenila. Kako kažu naši sagovornici, sada jeste mnogo lakše, ali im se čini da u moru svega mladi teško dolaze do izražaja.

"Danas je puno lakše sve, ali je teško dobiti spotlight od publike. U svakom slučaju im festivali neće odmoći, to je korisno i motivišuće", objašnjavaju naši sagovornici i dodaju da je jedino bitno da se garaže pune mladim ljudima koji vežbaju i trude se.

fotolet31 jpg

Festival Omladina nekoliko godina nije održan, a momci iz benda Let 3 tvrde da im je veoma drago što je dugogodišnja tradicija ipak nastavljena. Uvereni su da će i sledeće godine mnogi mladi autori dobiti priliku da se pokažu.

"U svakom slučaju je lepo videti da se festival odigrava. Tim bendovima će sigurno značiti da dobiju neke nagrade", složili su se Mrle i Prlja.

U toku razgovora dotakli smo se i novog albuma "Angela Merkel sere". Prema njihovim rečima, u regionu je trenutno ogromna konkurencija i jako im je teško da izdvoje najgoreg političara u regionu.

"Baš smo danas pričali za ručkom i pretpostavljam da vi imate dojam da je kod vas situacija bizarna i suluda, ali definitivno smo vas prestigli. Kod nas su kriminalci i mafija na vlasti, baš smo se potrudili da sve sje*emo", izjavio je Mrle, upozoravajući na "taj famozni EU".

fotolet3 jpg

Povodom nedavnog koncerta Let 3 u Sisku, kada se oglasila Omladina HDZ-a kritikujući bend što često u nastupima pokazuje razne oblike vulgarizma i nemorala, ali i navodeći da im najviše smeta to što Let 3 često ismejava Republiku Hrvatsku i Crkvu. Mrlja navodi da je omladina "definitvno podeljena u mišljenjima".

"Pa tamo je omladina jako podeljena, jer je vlast to učinila. To što se desilo je dosta ružno i problematično. Mislim da bi najbolje bilo da se ova vlast raspadne i da sve krenemo ispočetka", zaključio je Mrle.

Na samom kraju razgovarali smo o rešenjima koja bi mogla da pomognu u suzbijanju rastućeg nacionalizma u regionu.

"Šta je recept? Recept bi bio da se malo gleda napred, a ne stalno nazad. Da se ignorišu te kockaste glave kojima mi služimo za šišanje. Da počnemo da ignorišemo njih i to je definitivno najbolje rešenje", složili su se obojica.

Mrle i Prlja ipak navode da i ignorisanje nekad može da bude pogrešno, jer se time samo "daje legitimitet onima koji tako nešto ne zaslužuju".

fotopano jpg

Celokupan intervju poslušajte ovde:

Lea Kotlica

foto: Oradio / Festival Omladina

.
Izuzetna nagrada za postignut uspeh tokom studiranja je velika potvrda da se trud i rad isplate. Na ovaj način Fakultet tehničkih…
.
Dugogodišnji novinar, rok kritičar i muzičar, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, a od nedavno i doktor…
.
Gitarista Daniel Beža i French Jazz Band održali su veoma posećen i hvaljen koncert u Kulturnoj stanici Svilara. Uz Daniela nastupili…
Program
Kalendar događaja
Jul 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?