...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

I digitalna umetnost ima dušu

21.04.2016.

Umetnosti danas više ne poznaje granice, kaže nam na početku razgovora grafička dizajnerka Aleksandra Trude FrTr iz Novog Sada. FrTr dodaje da je mislila da umetnost ne može da se pronađe u digitalnom svetu, ali je kroz studije, a sada i kroz praksu u velikim dizajnerskim firmama u kojima je radila ili radi, shvatila da to nije nužno istina. Mogućnosti za napredak su neverovatno velike, ukoliko se ispostavi da si odabrao da se baviš onim što zaista voliš.

.

Autoportret FrTr: Tumblr

U Aleksandrinom slučaju ispostavilo se da spoj obrazovanja i velike ljubavi prema stripu kao rezultat stvorio umetnicu koja, iako veoma skromna, već sada zavređuje da se se nađe na zidovima vodećih strip izložbi. Ona je '91. godište i završava fakultet, uhvatili smo je u sred ispitnog roka, a pored faksa i posla freelance ilustratorke, trenutno kroz najnovije ilustracije i portrete strip junaka, istražuje nove mogućnosti digitalne umetnosti.

Pitali smo je o čemu se tu radi i šta je to što joj trenutno okupira pažnju, a pritom izgleda veoma zanimljivo i inovativno?

U slobodno vreme sam počela da se bavim potrertima strip junaka, ali je u pitanju dosta moderan pristup, sa poligonima i vektorima. Tražim i neku osobu koja bi sa mnom radila na mojoj veliko želji da nacrtam strip. To bi bila osoba koja bi mogla neke moje ideje na lepši i narativniji način da napiše, pa da ja onda te reči ilustrujem u svom stilu, koji trenutno istražujem.

trudetri

Da li možemo očekivati da ćeš te svoje radove uskoro uobličiti u neku izložbu?

Superheroji, koje istražujem i na kojima trenutno radim, bi mogli da budu na izložbi. No, ne volim baš to konvencionalno smatranje o tome šta je umetnost i šta može, a šta ne da bude u galerijama. Moji crteži bi mogli da prođu i kao izložba, verovatno kao neki plakati i slično, ali ono što je meni važnije od eventualne izložbe je činjenica da prvi put radim serijal radova koji imaju istu tematiku ili iste estetske elemnte. Tako da, uradiću to, istražiću strip likove na moj način do kraja, a onda ću videti šta je sledeće. Verovatno neki novi strip pokušaj i novo istraživanje ilustracije.

Već godinama znam da postojiš, i to preko tvojih malenih ilustracija na ulicama. Da i se još uvek baviš street artom?

To me je uvek fasciniralo i uvek sam obožavala street art i kulturu grafita. No, iako volim da prkosim normama, smatram da još uvek nisam dovoljno karakter da bih mogla da se bavim grafitima, jer oni uvek nose snažnu poruku. Ali, verujem da mogu biti karakter da se bavim muralima i to mi je plan za budućnost. To mi je uvek bilo jako zanimljivo i fenomenalno.

trudedva

Pošto si deo priče, koje bi nam street art umetnike preporučila da guglamo i pronađemo nešto dobro i inspirativno?

Definitivno Marka Stankovića Klauna. On je jedan od umetnika koje sam ja gledala na ulicama još kad sam bila mala i sećam se da sam uvek govorila "kako ovaj Klaun rastura, pogledaj kako dobro crta, hoću i ja da budem kao on". Dobar je i ovaj naš domaći umetnik Smit, on je veoma zanimljiv, ali se ističe po tipografiji.

Imam utisak da si više naklonjena toj nekoj "old school" varijanti, a ne digitalnoj umetnosti?

Ja sam uvek bila lik koji će radije reći bolje papir i olovka nego tabla i displej. Uvek sam se protivila digitalizaciji i mislila da ljudi koji to rade izigravaju umetnost i da to nije to, jer nema one čari kada vučeš olovku po papiru. Pošto sam bila prinuđena da naučim da crtam na tabli i radim digitalno, tada sam shvatila da u tome ima i pozitivnih strana. Zanimljivije je jer možeš mnogo više da eksperimentišeš. Druga stvar, jeftino je, jedino u šta moraš da uložiš je digitalna tabla za crtanje, a nema trošenja brda novca na papire, mastilo, markere... Kada radiš digitalno imaš i opciju raznih alatki koje daju sjajne rezultate, a uglavnom su besplatni. Definitivno je slobodnije da eksperimentišeš i – ima dušu. Nije bez duše, kao što sam pre mislila.

A kako formalno obrazovanje, u tvom slučaju na Akademiji umetnosti, utiče na umetnika. Da li je to neka vrsta stege ili je dobro za razvojni put?

To je veoma interesantno pitanje, jer sve zavisi od toga kakav si čovek. Mi smo imali razne predmete na Akademiji, od vajarstva i slikarstva, do intermedijalnih istraživanja, i sva ti mogu koristiti ako ti imaš neki cilj i ideju šta želiš da budeš, a otvorenog si karaktera. Akademija je za takve ljude sjajna star. Treba da znaš zašto si tu i šta želiš da uradiš. Ponekad se to izgubi i zavede te nešto drugo. Ja sam imala, na primer, svoju slikarsku fazu i i dan danas mislim da je slikanje odlična stvar. Akademiju treba da upiše onaj ko želi da se pronađe, ili već ima neke planove, pa onda kroz obrazovanje može da ih proširi i jasnije formira.

trudecetiri

Čime se još baviš, osim ilustracijama i crtanjem?

Ideja mi je da počnem lagano da se bavim i 3D modelovanjem, pošto sam fanatik za figurice, stripove, strip heroje i raznorazne likove. Zanima me da krenem možda i ja da ih vajam u tri dimezije. Ponekad strip ne može da objasni to što ja želim da kažem, pa imam ideju da bih to možda mogla kroz samo jednu figuricu, koja bi nosila jednu moju poruku, ili bi to bio neki omaž.

Kao jednog od najvećih strip fanova kog sam upoznala, moram da te pitam za trenutnih top pet stripova po preporuci FrTr?

Uh, ovo je stvarno najgore i najbolje pitanje za osobu koja čita stripove i možda ću biti subjektivna. Zapravo, biću apsolutno subjektivna, da se ne lažemo. Evo i liste:

trudepet

Hellboy, Mike Mignola – Ovo je prvi strip serijal, a da nije grafička novela, koji je mene oduševio i zbog crteža i priče, i humora. Hellboy definitivno preporučejm!

Sky Doll, Alessandro Barbucci i Barbara Canepa – Ovo je grafička novela koja izlazi u knjigama. Trenutno ima tri dela i čeka se četvrti. Ovi umetnici su ranije radili i serijal Witch, ako se sećate toga kada smo bili mali, bio je i crtani film. ovo je malo ozbiljnijeg karaktera, bavi se i religijom, ali da ne spojlujem ljudima, u pitanju je zaista fenomenalan rad.

Liga izuzetnih džentlmena, Alan Moore – Duhovito, intrigantno, kultno – top!

Black Metal, Rick Spears and Chuck BB - Ovo je grafička novela, tj. trilogija, koja je dosta alternativna i nije kao što smo navikli da izgleda nabudženo i dobro. Više je nekako karikaturalno urađeno. Moguće ga je naći na netu i jedino ako ga naručite. Zanimljiv je zato što je u pitanju parodija o čitavoj metal kulturi, a crtež je jako zanimljiv. Ukoliko volite norvešku mitologiju, black metal i zanimljive likove, ovo je fenomenalan izbor.

Batgirl, The New 52 – U pitanju je fenomenalna ilustratorka oju pratim već dugo i mislim da je jako interesantan prikaz Batgirl u modernom dobu.

Maja Leđenac

Možda te još zanima:

.

Mora da te loži posao koji radiš

Marina Milanović je grafička dizajnerka iz Novog Sada, predaje na beogradskom FMK i autorka je velikog broja radova. Zajedno sa…

.

Dizajner je timski igrač, a ne superstar

Novosađanin Mirko Žarković jedan je od najpoznatijih domaćih umetnika, čije je zanimanje, u svetlu svih novih, modernih tehnologija, teško sabrati…

.

Uvod u graficki dizajn

Dvodnevna radionica grafičkog dizajna biće održana za vikend 3. i 4. novembra od 12 do 18h u prostorijama iDEAlab-a u…

.

Iskreni slogani za svačiji ukus

Sigurni smo da ste čuli za You Tube kanal Honest Trailer koji vam na iskren i vrlo zanimljiv način predstavlja…

.

Kosmos uvek sve odobrava, mi govorimo ne može

Nikola Puzigaća je mladi grafički dizajner koji nam je pre nekog vremena svojim plakatima otkrio veliku istinu: na svojoj Fejsbuk stranici…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo