...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

EPK 2021: Internacionalizacija kulturne scene

14.04.2017.

Nakon osvajanja titule evropske prestonice kulture 2021. godine, grad Novi Sad i fondacija koja se bavi organizacijom ovog događaja krenuli su u pripremu i realizaciju tog projekta. Među prvim programima uspostavljena je dobra međunarodna saradnja sa bivšim ali i budućim prestonicama kulture, a Vuk Radulović, koji je zadužen upravo za ovaj sektor, obajvio je jedan od prvih programa koji će se odvijati pod nazivom "Plants". "U ovom momentu mi se nalazimo u takozvanoj nultoj godini kako je zovu Evropska komisija i panel eksperata. Reč je o periodu koji je usmeren ka uspostavljanju organizacione strukture i ka povećanju kapaciteta kompletnog grada. Svi projekti koje ćemo pokrenuti u ovoj godini biće usmereni ka decentralizaciji kulture, poboljšanju infrastrukutre i većoj participaciji ne samo ustanova kulture i stručnog dela već i građana", ispričao nam je Radulović na početku razgovora za Oradio.

.

Gde je trenutno EPK Novi Sad 2021 ovog momenta, u sektoru međunarodne saradnje?

Devetog maja imaćemo jednu značajnu konferenciju na kojoj ćemo predstaviti naše planove i strategije koje smo do sada uradili, a to će biti i prilika da se objave prvi pozivi za rezidencijalne programe, kao i za program pod nazivom "laboratorija za pisanje evropskih projekata" koji ćemo realizovati sa Temišvarom, Rijekom, Materom i Plovdivom. Svi gradovi učesnici su evropske prestonice kulture, a ideja je obrazovanje novih kulturnih menadžera koji će u narednom periodu zauzimati veoma značajno mesto u realizaciji konkretnih projekata u okviru EPK Novi Sad 2021.

Šta našim sugrađanima, ali i gostima Novog Sada donosi projekat "Plants"?

Projekat je rezidencijalnog kararktera, projekat artist in residence, koji će se razvijati u okviru Novi Sad EPK 2021. Izuzetno je značajan jer će pomoći dvostruko, i umetničkoj sceni i građanima Novog Sada. Ovaj projekat će omogućiti da lokalni umetnici, Novosađani, otputuju u Evropu, razvijaju svoje veštine, upoznaju se sa modernom umetničkom savremenom scenom, dok ćemo, sa druge strane, kroz program ugošćavanja umetnika na bazi reciprociteta ugostiti savremene stvaraoce moderne evropske kulturne scene. Mi smo u ovom momentu već postigli dogovore sa Plzenjom, Vroclavom i Pečujem o tome da ćemo slati i primati umetnike iz ova tri grada. Naša želja i ideja je da finansijski podržimo, u saradnji sa ostalim prestonicama, najmanje deset umetnika koje ćemo poslati na rezidencijalni program i sedam do deset umetnika da ugostimo u Novom Sadu.

vukb jpg

Pominju se gradovi koji su bili ili će tek biti prestonice kulture, da li je ideja da se samo sa njima sarađuje ili i sa drugim gradovima u Evropskoj uniji?

To je generalno saradnja sa svim evropskim gradovima. Imali smo kontakte sa gradovima u gornjoj i donjoj Austriji, poput Linca ili Kremsa, koji imaju vrlo razvijene umetničke programe. Ideja je da se baziramo na saradnji sa drugim gradovima koji su EPK, jer je reč o programima koji su vrlo slični po prirodi stvari sa programom "Plants", ali ćemo sarađivati i sa drugim gradovima. Zanimljivo je da ćemo imati saradanju i sa gradovima izvan Evropske unije, s tim u vezi imao sam sastanak sa šeficom sektora za kulturu grada Velingtona sa Novog Zelanda, a veoma važnu i blisku saradnju imamo i sa Japanom, konkretno je pitanju grad Tokio.

Kako će se konkretno uspostaviti ta saradnja?

Program Artist in residence funkcioniše tako što se prvo potpisuju sporazumi između dve fondacije, na primer između fondacije Novi Sad 2021 i Vroclav 2016, o principima na kojima će se zasnivati saradnja. Uvek se sporazumi baziraju na principu proporcionalnosti. Jedan projekat će obezbediti smeštaj i saradnju sa kulturnim institucaijama, drugi će pokriti troškove ishrane ili putovanje umetnika i tako dalje... Dogovara se i broj umetnika koji će se uključiti tokom određene saradnje. Program hostovanja će funkcionisati na sličnim principima. Određeni broj umetnika će se ugostiti u domaćim rezidencijama, zatim će se potpisati ugovori sa institucijama kulture, udruženjima ili privatnim licima koji će sa umetnicima raditi, a na kraju dobićemo određeni produkt koji će ti umetnici da ostave. Biće to ili fotografije našeg grada, slike, umetnička dela inspirisana Novim Sadom, ili će to biti neka vrsta socijalnog programa usmerena ka inkluziji određenih manjinskih grupa i slično. Slanje naših umetinika određivaće eksterna nezavisna komisija, koja će na osnovu jasnih kriterijuma i poziva odlučivati koji će od umetnika biti poslat u inostranstvo.

Šta sve naši umetnici mogu da očekuju od tog projekta, ko sve može da konkuriše?

Trudićemo se da pokrijemo najširi spektar umetnika, ali to će zavisiti od programa koji uspemo da postignemo. Do sada mogu da kažem da smo postigli dogovore o razidencijalnom boravku pisaca u Pečuju, za vizuelne umetnike će biti raspisan konkurs za boravak u Vroclavu, dok će se u Plzenju tražiti umetnici iz oblasti gaming industrije. To je naravno samo početak, plan je da širimo saradnju i na ostale grane umetnosti. Naš koncept "Plants" će se zasnivati na podizanju kapaciteta grada. U našem gradu postoje organizacije koje već imaju iskustva sa ovakvim programima, sa njima smo već održali sastanke, povezali se i naša ideja je da mi njima pomognemo i finansijski, ali i kroz ekspertizu pre svega stručnjaka iz Evropske unije kako bismo im pomogli da postanu održivi kroz određeni vremenski period.

vukc jpg

Iskustva prethodnih gradova prestonica kulture je da su se projekti rezidencije nastavili. Možda je rano o tome pričati, ali kakav je plan kod nas?

Naša ideja je da i nakon 2021. godine nastavimo sa radom na ovom projektu, nezavisno od fondacije EPK Novi Sad 2021. Smatramo da je ovaj projekat izuzetno značajan za razvoj umetničke scene Novog Sada. Primera radi, u Vroclavu, koji je imalo veoma dobro urađen program artist in residency, samo su u 2016. godini ugostili 80 umetnika. Zbog uspešnosti projekta doneli su odluku da se sa tim nastavi i narednih pet godina. Ideja je da prema njihovom modelu ulažemo u lokane kapacitete, kako bi se program nastavio i nakon 2021. godine.

Koliko smo mi infrastrukturno daleko od nekih evropskih prestonica kulture i kako napredovati?

Realno, daleko smo od nekih prestonica kulture, pogotovo onih koje su iz zapadnog sveta. Pre svega tu mislim na Linc ili Marsej koji su bili prestonice pre par godina. Međutim, postoje i oni gradovi koji su itekako merljivi sa nama po infrastrukturi i po sredstvima koja će se uložiti. Prvenstveno tu mislim na Rijeku koja će to biti 2020. godine, Temišvar ili Plzenj koji je bio 2015. Reč je o gradovima koji imaju prilično sličnu kulturnu infrastrukturu kao Novi Sad, sličan lokalni kontekst. Upravo zato smatram da će naš grad biti jedna od najuspešnijih prestonica kulture uopšte.

A naši umetnici u odnosu na evropske kolege?

Teško je reći, možda je to više pitanje za radnike u kulturi. Svakako, cilj sektora za međunarodnu saradnju EPK 2021 je internacionalizacija kulturne scene. Naime, u procesu izrade aplikacije strategije kulturnog razvoja Novog Sada utvrđeno je da je samo 13 odsto kulturnih organizacija sarađuje sa evropskim kulturnim organizacijama. To je ogroman probelm i to je nešto što je iz Evropske komisije navedeno kao jedan od indikatora uspešnosti projekta, odnosno, do koje mere ćemo uspeti da povećamo tu kulturnu saradnju. Otuda je zadatak sektora za internacionalnu saradnju, koji broji i četiri člana koji nisu iz naše zemlje, da se kulturna scena internacionalizuje, poveže kroz razmenu ali i kroz projekte mobilnosti umetnika ne samo na prostoru Evrope nego i šire.

Koji je grad ostavio najjači utisak na tebe, lično i poslovno?

Do sada smo sarađivali sa više od 50 gradova, evropskih prestonica kulture i gradova kandidata. Na mene je najveći utisak ostavio grad Linc. Reč je o gradu koji je maksimalno iskoristio potencijale evropske prestonice kulture, za razvoj kulutrne scene, ali i za razvoj turističke ponude grada. Interesantan je njihov projekat šetnje po krovovima, gde su napravili umetničke instalacije koji su zapravo mostovi između zgrada koji omogućuju da se grad sagleda iz druge perspektive. To je i sjajan turistički potencijal. Pored Linca, tu je i Vroclav koji je na mene ostavio utisak zbog realizovanog velikog broja projekata i zbog toga što su na najbolji mogi način uspeli da se pozicioniraju na turističkoj mapi Evrope, upravo pomoću ovog projekta.

Jovan Marjanović

Možda te još zanima:

.

Ideje mladih su važnije od forme

"Poruka mladima u kulturnoj prestonici Evrope je: budite to što jeste, znate grad u kome živite, znate šta je potrebno…

.

Stefan Milenković i Vasil Hadžimanov zajedno na Dočeku 7529.

U okviru Dočeka 7529, violinista Stefan Milenković i novosadski kamerni orkestar Camerata Academica ugostiće pijanistu i kompozitora Vasila Hadžimanova.

.

Novi nivo formule opstanka

Novosadski umetnici Predag Uzelac i Goran Augustinov samostalno stvaraju već dugo godina, svako u svom prepoznatljivom stilu. Iako su privatno…

.

Svaki prostor priča svoju priču

Efemera je kolektiv iz Novog Sada osnovan sa idejom da promoviše kreativne interpretacije prostora. Osnovalo ga je nekoliko profesora i…

.

Muzika koja povezuje ljude i gradove

U okviru programa "Plants – Artists in residence" koji se realizuje kao deo Evropske prestonice kulture 2021. godine, u Novom…

.

Neo festival: Neklasičan pristup klasičnoj muzici

Nedavno završeni NEO festival doneo je novosadskoj publici veoma zanimljiv i bogat program, nastavljajući ideju da se klasičnoj muzici pristupi na…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo