...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo

Građani nezadovoljni zbog prodaje parcele pored Spensa

08.04.2016.

Parcelu pored Spensa na kojoj se nalaze i sportski tereni Grad Novi Sad trenutno prodaje, kako bi se tu izgradio poslovni objekat. Parcela koja je namenjena prodaji nalazi se na uglu Bulevara oslobođenja i Bulevara cara Lazara i obuhvata ragbi, teniske, pomoćne atletske i terene za discipline bacanje koplja, kladiva i kugle, kao i parking sportskog centra Spens.

.

Aleksandar Bede iz Društva arhitekata Novog Sada kaže da je štetno da se ta parcela otuđi, odnosno proda, jer se onda zauvek poništava mogućnost slobodnog okupljanja na tom prostoru.

"Slučaj je veoma poseban zato što se radi o poslednjoj velikoj slobodnoj lokaciji u širem centru grada. Radi se o jednom izuzetno dragocenom prostoru koji bi mogao odrediti razvoj javnih prostora u gradu u narednih 50 godina. Neko iz medija je to nazvao prodajom gradske srebrnine i mislim da je bio u pravu, zato što je gradska teritorija izuzetno vredan resurs i jednom kada se proda on je izgubljen zauvek za grad i za građane. To će biti privatno vlasništvo i na njemu će važiti privatna pravila ponašanja - neće biti dozvoljeni koncerti, spontana okupljanja i protesti, čak i ako tu pored poslovnih sadržaja budu izgrađena i simulacija javnog prostora", kaže Bede za O radio.

Atletski klub Vojvodina trenutno nema alternativu gde bi mladi mogli da treniraju.

"Bez pomoćnog terena ne možemo više da organizujemo nijedno takmičenje niti imamo mogućnost bacanja kladiva i diska na glavnom terenu stadiona Karađorđe, jer to ne dolazi u obzir. Sad je u nadležnosti Grada da pronađe alternativu jer prodaja te parcele umnogome oduzima funkcionalnost Atletskom klubu Vojvodine. Rekli su da će nas izvestiti u roku od mesec dana koje su alternative, ima ih tri, ali kad oni odaberu koja je prava i koja nama najviše odgovara, onda će pristupiti realizaciji", kaže predsednik Atletskog kluba Vojvodina Stevan Zorić.

Ragbi tim ne koristi teren, jer je za njih neupotrebljiv, ali su atletičari i fudbaleri tamo svakodnevno. Prema rečima zaposlenih tu dnevno trenira oko 250 dece i mladih, a kada se organizuju posebni događaji bude ih i mnogo više.

Iz tog razloga grupa građana okupila se na Fejsbuk stranici Spasimo Spens na kojoj se dogovaraju o potencijalnim akcijama protiv prodaje. Gradnju velikog sportskog centra Spens Novosađani su plaćali samodoprinosom, što znači da su delove plata ulagali u izgradnju tog kompleksa. Upravo zato neki Novosađani ne žele da parcela pored stadiona Vojvodine bude prodara privatniku. Želeli su da ostanu anonimni, jer kako kažu, misle da bi mogli da ugroze svoja radna mesta.

"Nemamo plan, ni organizaciju - sve se svodi na par entuzijasta koji su pokrenuli stranicu u nadi da će se pokrenuti revolt u narodu. Volimo sport i deca nam treniraju na tim terenima. Zemljište oko sportskog kompleksa Spens pripada nama građanima Novog Sada. Ne dajmo ono sto je naše, ne dajmo da nam unište mesto na kom su se podigle generacije Novosadskih sportista", pišu aktivisti stranice Spasimo Spens.

tereni spens tenis jpg

Razgovarali smo i sa Vladimirom Jovanovićem iz grupe 2 Minuta tišine koja se bori za promene u društvu i uspeli su, između ostalog, da utiču na donošenje Tijaninog zakona. On tvrdi da građani mogu da utiču na promene u gradu i da im za to nije potrebna brojnost, već ozbiljnost.

"Šta građani mogu da urade da bi promenili neke stvari u ovom gradu? Za početak da prestanu sa filozofijom 'kuku, kuku na Fejsbuku' i ako hoće da urade nešto, zaista i izađu napolje. A ne, kao u slučaju sa zgradom Galensa, da ljudi nisu ni došli na skup, kada je bila pres konferencija. Ni tu se nisu pojavili, ali su svi bili glasni na Fejsbuku i Tviteru. Tek sad kada je srušena, sad svi znamo da plačemo. Ljudi, krenite malo ranije", kaže Jovanović za O radio.

Parcela koja će biti prodata ima skoro 33.000 kvadratnih metara, a početna cena iznosi više od 2.5 milijarde dinara. Indeks izgrađenosti predstavlja odnos između veličine parcele i ukupnog broja kvadrata koje će investitor izgraditi, a u ovom slučaju je 3,5, što, kako nam je objasnio arhitekta Aleksandar Bede, znači da će parcela biti veoma iskorišćena.

Plan je da tu bude izgrađen poslovni objekat, a lice kome se građevinsko zemljište proda u obavezi je da raspiše urbanističko - arhitektonski konkurs i da na osnovu konkursnog rešenja izradi urbanistički projekat.

Početna cena za otuđenje građevinskog zemljišta iznosi više od 2.5 milijarde dinara. Javno nadmetanje sprovešće Komisija za sprovođenje postupka otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada Novog Sada u sredu 20. aprila.

Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Partizan pobednik "Novi Sad Ultra Challenger" turnira u basketu

Treći po redu turnir u basketu “Novi Sad Ultra Challenger“ održan je proteklog vikenda na platou ispred Spensa. Pobedu je odeneo…

.

Novkabel era: Od studentskog projekta do ozbiljnog arhitektonskog filma

Arhitektura je jedna od retkih nauka koja, na sebi svojstven način, spaja i obuhvata umetničku stranu arhitekte, njegovu inovatorsku i…

.

Vrednosti Novog Sada kao modernog grada preneti budućim generacijama

Svako za grad u kojem živi tvrdi da je najlepši na svetu, ili da se, makar, razlikuje od svih ostalih.…

.

Blokbasteri pod zvezdama

Ponovo radi bioskop i to na otvorenom! Koliko god da nas je godina pandemije zatvorila unutra, toliko nas je istovremeno…

.

Kad jedva čekaš zimu i led

Novi Sad, kao izrazito ravničarski grad uz malo pogleda na Frušku goru, ne nudi mnogo mogućnosti za razvoj zimskih sportova…

.

City Jam za vikend u Novom Sadu

Ostalo je još pet dana do petog City Jam takmičenja. Prvog februara u 18 časova posetioci će moći da vide…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo