...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo

"Fore i fazoni" ponovo vaspitavaju

01.10.2015.

Kultna dečija emisija Fazoni i fore ponovo će biti emitovana na Prvom programu Radio-televizije Vojvodine. Poslednja klapa je pala danas, pa će, kako kaže autor emisije Ljubivoje Ršumović, "deca i dalje o ozbiljnim stvarima razglabati na čistoj poeziji".

 

.

Nakon 36 dana snimljeno je 15 epizoda od po 10 minuta, ukupno 7 sati igranog programa koji će početi sa emitovanjem od Nove Godine. Prema rečima autora FiF, rubrike su ostale iste, jedino Mirjana Karanović više nije Alapača već profesorka, dok Raša Popov više nije ludi pronalazač već knjigoljubac. Ključno mesto u emisji ponovo imaju deca, pa je glavnu ulogu dobila osmogodišnja Andrea Hrček.

fazoni3 jpg

Foto: Poslednja klapa snimanja emisije Fazoni i fore

"Obično kažu da teba decu dovesti pred kameru da i oni nešto kažu. Deca vole da gledaju i slušaju ono što gledaju - zanimljivu decu i zanimljive odrasle", rekao je poznati pesnik za O radio.

"Šašave vesti iz nesvesti" će i dalje ostati deo Fora, jer kako Ršum objašnjava, "deca treba da relativizuju i ozbiljnost i neozbiljnost".

"Ne pravimo emisiju za određeni uzrast. To važi i za odrasle. Odrasli ljudi su sačuvali ono detinjstvo i dete u sebi, tako da ja pišem za decu u ljudima i ljude u deci. Mudrost se pokaže kod najmlađih, one koje nema u odraslima", rekao je on.

fazoni2 jpg

Foto: Konferencija povodom završetka snimanja serije 

Iako je bio izazov ponovo snimati seriju koja je ostavila dubok utisak na mnogu decu, takvog programa danas nema, zbog čega je rukovodstvo RTV-a odlučilo da pokrene i finansira ovaj projekat. Direktor programa RTV-a Slobodan Arežina kaže da je vraćanje emisije već dalo rezultat koji će se pamtiti.

"Posle toliko vremena zadatak je bio još teži, ali uspeli smo da tu poeziju pretvorimo u televiziju", rekao je Arežina.

Generalni direktor RTV-a, Srđan Mihajlović, dodao je da je ovo inicijativa RTV-a u kojoj se ponovo omogućuje deci da budu deca.

Mnoge poznate ličnosti deo su novog koncepta Fazona i fora, a u poslednjoj je gost bio odbojkaš Vanja Grbić. Izuzev njega, svoj beskompromisni doprinos su, kako kažu, dali i voditelji Buđenja, Dragan i Gorica.

"Fazoni daju subverzivne ozbiljne stvari na dečiji način, to će uvek biti odlično. Ponosan sam što sam učestvovao", rekao je Dragan Ilić na konferenciji povodom završetka snimanja serije.  

Na pitanje da li je moguće vratiti decu ispred malih ekran, Redakcija programa za mlade uz produkciju serije ima plan, tvrdi urednica Vesna Konja. Sa druge strane, Ršum smatra da će deca uz svoje roditelje koji su to gledali gledati i nove epizode.

Kvalitetu fora, pa i nekih fazona, pored izvanredne dece glumaca doprineo je i režiser "Ničijeg deteta" Vuk Ršumović, koji je svoje umeće pokazao režirajući Fazone i fore. O tome koliko će ova serija biti kul i mladima, može samo da posvedoči činjenica da je i Cane iz Patribrejkersa učestvovao, a da mu je jedina zamerka bila što nije dobio kostim lava.

Nataša Šaru 

 

 

Možda te još zanima:

.

Organizovana imunizacija najefikasniji način zaštite od HPV infekcije

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV vakcina), kao najbolja prevencija kod mladih, stvara imunitet i sprečava infekciju određenih tipova HPV-a.…

.

Konkurs za program #Zeleneideje

Trag fondacija je otvorila konkurs programa Foruma za zelene ideje, a namenjen je udruženim građanima koji žele da primenjuju uspešne poslovne…

.

Trening za vršnjačke edukatore u oblasti medijske pismenosti

Bečejsko udruženje mladih je raspisalo javni poziv za učešće na treningu “Mladi u nadzoru informacija” koji će biti održan od…

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

.

Letnja škola Festivala pomirenja

Letnja škola u okviru Festivala pomirenja “Dare to reconcile: Building peace on the ruins of history” biće održana od 20.…

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo