...
ORADIO UŽIVO

Društvo

Evropska nedelja programiranja

09.10.2015.

Treću godinu za redom, od 10. do 18. oktobra, održava se "Evropska nedelja programiranja" (Europe Code Week). Manifestacija obuhvata organizovanje brojnih aktivnosti širom Evrope koje realizuju škole, kompanije, neprofitne organizacije i ostali zainteresovani građani.

.

Ideja je da se putem kreativnih i edukativnih aktivnosti promoviše programiranje kao novi vid pismenosti u modernom društvu i da se ono približi širem krugu različitih generacija.

Srbija je prošle godine prvi put učestvovala u ovoj manifestaciji i sa 102 aktivnosti zauzela je deveto mesto na tabeli najaktivnijih zemalja Evrope (broj organizovanih događaja u odnosu na populaciju), navodi se u saopštenju na sajtu Vlade Vojvodine.

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice uputio je poziv prvenstvenono školama, ali i svim zainteresovanima, da se uključe u ovu značajnu međunarodnu manifestaciju i doprinesu jačanju svesti o potrebi i važnosti informaciono-komunikacionih tehnologija u svakodnevnom životu, kao i o mogućnostima njihove primene u različitim životnim okruženjima.

Svi zainteresovani mogu prijaviti svoju aktivnost ovde. Aktivnost će potvrditi ambasador manifestacije Europe Code Week za Srbiju.

Iz ranije prakse, i na osnovu do sada prijavljenih aktivnosti, tokom Evropske nedelje programiranja u školama će se organizovati radionice na kojima će nastavnici koji se bave programiranjem obučavati učenike, kolege, roditelje.

Na inicijativu nastavnika, radionice mogu voditi i roditelji koji poznaju programiranje. Skupovi se mogu organizovati i u saradnji s lokalnim preduzećima, nevladinim organizacijama, zainteresovanim građanima. Takođe, mogu se organizovati zabavna takmičenja, snimati događaji i podeliti iskustva putem društvenih mreža.

Za sve dodatne informacije zainteresovani se mogu obratiti ambasadoru manifestacije Europe Code Week za Srbiju Čabi Verešu putem mejla cabaveres@gmail.com ili telefonom na broj 069 134 2007.

Za sada je prijavljeno pet radionica o razvoju algoritamskog načina razmišljanja kod mladih i "pitajte eksperta", gde možete da pitate sve što vas zanima o programiranju.

Izvor: RTV

Možda te još zanima:

.

Letnja škola Festivala pomirenja

Letnja škola u okviru Festivala pomirenja “Dare to reconcile: Building peace on the ruins of history” biće održana od 20.…

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

.

Code9 radionice

I ove godine, već dvanaesti put kompanija Levi9 i Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Lokalni komitet Novi Sad (EESTEC LC…

.

Toksična pozitivnost ugrožava našu emocionalnu otpornost

Da li je čaša polupuna ili poluprazna? Ili je možda sa čašom sve u redu, bez obzira na to koliko…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Besplatan Frontend meetup u Novom Sadu

Connect.IT, besplatan Frontend meetup u Novom Sadu koji organizuje kompanija Endava, biće održan 18. aprila u 18 časova u Prostoru…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo